Lounais-Häme

USA: Sauditkin haluavat perusteellisen tutkimuksen sauditoimittajan katoamisesta

Istanbul
16.10.2018, 16:16

Ulkomaat

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat yksimielisiä siitä, että kriittisen sauditoimittajan katoaminen tulee tutkia perusteellisesti, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja. Hän kommentoi asiaa Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon tavattua saudijohtoa.
Pompeo on tavannut muun muassa kuningas Salmanin ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanin. Hänen on määrä jatkaa keskusteluja Mohammedin kanssa vielä illemmalla.
Pompeo matkustaa Saudi-Arabiasta Turkkiin, jossa hän uutistoimisto Anadolun mukaan tapaa ulkoministeri Mevlüt Cavusoglun.
Washington Post -lehteen Saudi-Arabian hallinnosta ja kruununprinssistä kriittisesti kirjoittanut Jamal Khashoggi katosi mentyään hoitamaan paperitöitä avioliittoaan varten Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin kuun alussa.

Konsulaatti tutkittiin viime yönä

Turkin poliisi aloitti eilen illalla etsinnät Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Etsintöjen katsottiin päättyneen, kun Turkin poliisin tutkijaryhmän ja syyttäjän nähtiin poistuvan konsulaatista aamuyön aikana. Tutkinta tehtiin yhteistyössä saudiviranomaisten kanssa.
Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan osa poliiseista saapui konsulaattiin maanantai-iltana univormuissa ja osa puvuissa. Tutkijoilla oli mukanaan muun muassa tulostimia ja kansioita, ja he poistuivat mukanaan muun muassa näytteitä konsulaatin puutarhasta.
Kirjeenvaihtajan mukaan tutkinnan aikana paikalla oli myös saudidelegaatio, joka saapui konsulaattiin noin tuntia ennen turkkilaispoliiseja ja mitä ilmeisimmin myös jäi konsulaattiin tutkijoiden poistuttua.
Saudi-Arabia suostui tutkintaan konsulaatissa vajaa kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Khashoggi katosi.
Uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteen mukaan Turkin poliisi aikoo tutkia myös Saudi-Arabian konsulin Istanbulin-asunnon.

CNN: Saudiviranomaiset aikovat myöntää kuoleman ”epäonnistuneessa kuulustelussa”

Turkkilaiset viranomaiset ovat sanoneet uskovansa, että Khashoggi tapettiin konsulaatissa. Saudi-Arabia on kiistänyt väitteen.
Uutiskanava CNN kertoi kuitenkin lähdetietoihinsa nojaten eilen Suomen aikaa, että Saudi-Arabia valmistelee nyt raporttia, jossa Khashoggin kerrotaan kuolleen epäonnistuneen kuulustelun vuoksi. Yhden CNN:n lähteen mukaan raporttia kuitenkin vasta valmistellaan, joten asiat saattavat vielä muuttua.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi eilen, että puhelinkeskustelussa Saudi-Arabian kuningas kiisti osallisuuden sauditoimittajan katoamiseen.
– (Kuninkaan) kiistäminen oli erittäin, erittäin voimakasta, Trump kertoi toimittajille Valkoisessa talossa puhuttuaan kuningas Salmanin kanssa puhelimessa.
Trump myös arvioi, että itsenäisesti toimineet tappajat ovat mahdollisesti surmanneet toimittaja Khashoggin Istanbulissa.

YK:n ihmisoikeuskomissaari vaatii immuniteetin poistamista

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet vaati tiistaina, että Khashoggin katoamiseen mahdollisesti liittyviltä viranomaisilta poistetaan immuniteetti, joka suojaa asiassa osallisina olleita tutkinnalta.
– Kun otetaan huomioon tilanteen vakavuus, uskon, että tapaukseen liittyvien tilojen ja viranomaisten koskemattomuudesta tai immuniteetista olisi luovuttava heti, Bachelet sanoi tiedotteessa.
Bachelet sanoi myös, että immuniteetti ei saisi estää tutkintaa siitä, mitä on tapahtunut ja kuka on vastuussa tapahtuneesta. Bacheletin mukaan kaksi viikkoa on pitkä aika sille, ettei mahdollisella rikospaikalla tehdä täyttä rikosteknistä tutkintaa. Konsulaatin ja viranomaisten koskemattomuuden voi poistaa Saudi-Arabia.
Bacheletin tiedottajan mukaan ihmisoikeuskomissaari on ollut yhteyksissä saudiarabialaisiin.
– Kun otetaan huomioon, että näyttää olevan selviä todisteita siitä, että Khashoggi astui konsulaattiin eikä häntä ole nähty enää sen jälkeen, saudiviranomaisten tehtävänä on kertoa, mitä hänelle tapahtui siitä lähtien, Bachelet sanoi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic