Lounais-Häme

USA:n Pompeon mukaan Saudi-Arabia on luvannut, ettei ketään rajata katoamistutkinnan ulkopuolelle

Lontoo
17.10.2018, 09:23

Ulkomaat

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeon mukaan Saudi-Arabia on luvannut, että ketään ei rajata toimittajan katoamistutkinnan ulkopuolelle. Pompeo vieraili Saudi-Arabiassa ja keskusteli maan johdon kanssa sauditoimittaja Jamal Khashoggin katoamisesta.
Pompeolta kysyttiin, olisiko mahdollista, että epäilyt kohdistuisivat Saudi-Arabian kuningasperheeseen. Pompeo vastasi, että saudit eivät rajanneet ketään mahdollisten epäiltyjen ulkopuolelle.
Usealla saudiarabialaisen niin sanotun murharyhmän jäsenellä on yhteyksiä Saudi-Arabian kruununprinssiin, kirjoittaa New York Times.
Lehden mukaan yksi ryhmän jäsenistä on nähty usein Saudi-Arabian kruununprinssin seurassa esimerkiksi tämän ulkomaanmatkoilla. Kolme muuta ryhmän jäsentä on linkitetty muilla keinoin prinssin turvallisuustiimiin.
Ryhmän ruumiinavausasiantuntija taas on korkeassa asemassa maan sisäministeriössä, mikä viittaa lehden mukaan siihen, että hän voi saada käskyjä vain hyvin korkealta saudijohdosta.
Turkkilaisviranomaiset ovat nimenneet 15 epäiltyä, jotka ovat viranomaisten mukaan olleet ryhmässä, joka on sekaantunut kadonneen sauditoimittajan Jamal Khashoggin tappamiseen Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa kuun alussa. Saudi-Arabia on kiistänyt surmanneensa Khashoggin.
Uutiskanava CNN on kertonut lähdetietoihinsa nojaten, että Saudi-Arabia valmistelee raporttia, jossa Khashoggin kerrotaan kuolleen epäonnistuneen kuulustelun vuoksi
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi tiistaina keskustelleensa puhelimitse Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin kanssa. Mohammed oli vakuuttanut hänelle, ettei tiennyt, mitä konsulaatissa tapahtui.
Myöhemmin Trump kehotti uutistoimisto AP:n haastattelussa olemaan tuomitsematta Saudi-Arabiaa ennen aikojaan.

CNN: Tiedustelupalvelun virkamies organisoi operaation

Uutiskanava CNN:n mukaan Saudi-Arabian tiedustelupalvelun korkea-arvoinen virkamies organisoi operaation, jonka tarkoituksena oli kuulustella ja mahdollisesti siepata Saudi-Arabiasta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi.
Yksi kanavan lähteistä kertoo, että virkamies oli lähellä kruununprinssin lähipiiriä. Selvää ei ole, antoiko prinssi luvan kuulusteluun ja sieppaamiseen. Useat amerikkalaisviranomaiset ovat aiemmin sanoneet CNN:lle, että tämänkaltaista operaatiota ei voi toteuttaa prinssin tietämättä.
Toisen lähteen mukaan virkamies ei kertonut täysin rehellisesti ryhmän toimista maan johdolle, minkä vuoksi hallituksella ei aluksi ollut selvää kuvaa tapahtumista.
Kansainvälisen yhteisön painostus Saudi-Arabiaa kohtaan on kiihtynyt sitä mukaa kuin lokakuun alun tapahtumista on tihkunut tietoja julkisuuteen. Tiistaina G7-maiden ulkoministerit ilmaisivat huolensa tapauksesta ja vaativat Khashoggin katoamisesta läpinäkyvää tutkintaa.

https://www.nytimes.com/2018/10/16/world/middleeast/suspects-in-khashoggi-case-had-ties-to-saudi-crown-prince.html
https://edition.cnn.com/2018/10/16/middleeast/khashoggi-turkish-investigation-intl/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic