Lounais-Häme

USA:n senaatti äänestää Kavanaugh'n valinnasta huomenna - äänestyksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Washington
05.10.2018, 19:52

Ulkomaat

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt Brett Kavanaugh’n valinnan käsittelyn kiireellisenä. Senaatti äänestää Kavanaugh’n valinnasta korkeimpaan oikeuteen huomenna.
Kiireellinen menettely velvoittaa senaattia äänestämään Kavanaugh’n lopullisesta valinnasta 30 tunnin kuluessa äänestyksestä, jossa kiireellisestä menettelystä päätetään. Se myös poistaa oppositiolta mahdollisuuden filibuster-menettelyyn, jolla se voisi viivästyttää päätöstä.
Presidentti Donald Trump juhli äänestystulosta suurena voittona Twitterissä ja kertoi olevansa hyvin ylpeä senaatin päätöksestä.
Päätös tehtiin täpärästi äänin 51-49, sillä Alaskan republikaanisenaattori Lisa Murkowski lipesi puolueensa linjasta ja äänesti valinnan nopeuttamista vastaan. Toisaalta demokraattien Joe Manchin äänesti nopeuttamisen puolesta.
Kavanaugh’n valinta korkeimpaan oikeuteen on kuitenkin epävarma, sillä myöskään Mainen republikaanisenaattori Susan Collins ei ole vielä antanut tukeaan Kavanaugh’lle. Hän kertoi ilmoittavansa kannastaan myöhemmin.
Sen sijaan kolmas aiemmin epävarma republikaanisenaattori Arizonan Jeff Flake kertoi äänestävänsä Kavanaugh’n valinnan puolesta, ellei kummempia käänteitä ilmene huomiseen mennessä.
Senaatin oikeusasiain komitean puheenjohtaja, republikaanisenaattori Chuck Grassley ilmoitti torstaina, ettei FBI ole löytänyt tutkimuksissaan näyttöä Kavanaugh’n tekemästä ahdistelusta. Demokraatit ovat kritisoineet tutkintaa puutteelliseksi. Kritiikkiä on saanut muun muassa se, että FBI:lle annettiin vain viikko aikaa tutkia syytöksiä.
Jotta Kavanaugh’n nimitys korkeimpaan oikeuteen varmistuisi, hän tarvitsee senaatissa 50 ääntä. Republikaaneilla on 51 senaattoria, joten Kavanaugh’n kannalta varaa on vain yhden senaattorin lipeämiseen rivistä.

Mielenosoitus aulassa

Kavanaugh-syytöksistä on noussut parin viime viikon aikana suuri poliittinen myrsky, ja tapaus on kirvoittanut myös laajoja mielenosoituksia.
Torstaina satoja Kavanaugh’ta vastustaneita mielenosoittajia pidätettiin Washingtonissa, kun he osoittivat mieltään senaatin toimistorakennuksen aulassa lähellä kongressitaloa. Mielenosoittajat kehottivat uskomaan kaikkia seksuaalisen ahdistelun uhreja.
Uutiskanava ABC kertoi, että poliisin mukaan 302 ihmistä pidätettiin laittoman mielenosoituksen takia. Pidätettyjen joukossa oli Washington Postin mukaan tunnettu koomikko Amy Schumer.

Kavanaugh puolusti tunteikasta esiintymistään

Kavanaugh puolusti itseään Wall Street Journalin mielipidekirjoituksessa, joka julkaistiin torstai-iltana Yhdysvaltain aikaa. Tuomariehdokas sai paljon kritiikkiä kärkkäästä ja ajoittain vihaisesta esiintymisestään viime viikolla senaatin kuulemisessa, jossa hän vakuutti, ettei ole syyllistynyt ahdisteluun. Joidenkin kriitikoiden mielestä Kavanaugh’n esiintyminen osoitti, ettei hänellä ole korkeimman oikeuden tuomarilta vaadittavaa luonteenlaatua, olivatpa syytökset häntä kohtaan sitten oikeita tai eivät.
– Olen itsenäinen ja puolueeton tuomari, Kavanaugh aloitti kirjoituksensa ja kävi sitten läpi sitä, mitä hänen pitkä uransa kertoo hänestä tuomarina.
Kavanaugh sanoi, että hänen intohimoinen ja voimakas esiintymisensä senaatissa kuvasti hänen turhautumistaan vääriin syytöksiin.
– Olin viime torstaina hyvin tuhteikas, enemmän kuin mitä olen koskaan ollut. Saatoin olla ajoittain liiankin tunteikas. Tiedän että sävyni oli kärkäs, ja sanoin muutamia asioita joita minun ei olisi pitänyt sanoa. Toivon kaikkien voivan ymmärtää, että olin siellä poikana, aviomiehenä ja isänä. Todistin ennen muuta viisi ihmistä mielessäni: äitini, isäni, vaimoni ja ennen kaikkea kaksi tytärtäni.

https://twitter.com/ABC
https://www.washingtonpost.com/local/dozens-arrested-in-cancel-kavanaugh-protest-against-trumps-supreme-court-nominee/2018/10/04/d07ff450-c812-11e8-b2b5-79270f9cce17_story.html?__twitter_impression=true&utm_term=.7c5c5a8969ca
https://www.wsj.com/articles/i-am-an-independent-impartial-judge-1538695822?mod=e2tw

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti