Lounais-Häme

USA:n ulkoministeri vaatii nälkälakossa olevan ukrainalaisohjaajan välitöntä vapauttamista

Washington
24.08.2018, 01:28

Ulkomaat

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo vaatii Venäjäävapauttamaan välittömästi ukrainalaisen elokuvaohjaaja Oleg Sentsovin ja muut ukrainalaiset poliittiset vangit. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Pompeo sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville puhelimessa olevansa huolissaan Sentsovin terveydestä.
Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Pompeo ja Lavrov keskustelivat puhelimessa lisäksi Syyriasta.
Sentsov on ollut nälkälakossa yli kolme kuukautta. Syömälakolla Sentsov vaatii kaikkia Venäjällä olevia ukrainalaisia poliittisia vankeja vapautettavaksi.
Aiemmin tällä viikolla tsekkiläiset elokuvaohjaajat kertoivat aloittavansa kiertävän syömälakon tukeakseen Sentsovia.
Ranskalainen sanomalehti Le Monde on puolestaan julkaissut vetoomuksen, jossa vaaditaan Sentsovin vapauttamista. Vetoomuksessa sanotaan, että Sentsov voi kuolla minä hetkenä hyvänsä. Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet kymmenet kulttuurialan vaikuttajat.
Sentsov tuomittiin vankilaan polttoiskun suunnittelusta Venäjä-mielisen puolueen toimistoon Krimillä sen jälkeen, kun Venäjä otti haltuun Krimin niemimaan vuonna 2014.
Sentsov osallistui myös Maidanin mielenosoituksiin talvella 2013-2014. Mielenosoitukset johtivat Venäjän tukeman presidentti Viktor Janukovitshin erottamiseen ja pakenemiseen maasta.
”Sentsov yrittää olla nousematta ylös usein, jotta hänen voimansa eivät hupenisi”

Sentsovin serkku Natalia Kaplan kertoi aiemmin, että Sentsov uskoo kuolevansa pian.
– Kirjeessään hän kirjoitti minulle, että meidän ei tulisi enää kertoa hänelle, että vapaus koittaisi. Hän ei usko siihen enää, Kaplan sanoi.
Kaplanin mukaan Sentsovin sydämenlyönnit ovat heikentyneet ja hän kärsii sydänkivuista. Sentsov yrittää olla nousematta ylös usein, jotta hänen voimansa eivät hupenisi.
Elokuvaohjaaja saa tiputuslaitteella syömään kykenemättömille ihmisille tarkoitettuja lisäravinteita.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti