Lounais-Häme

USA:n vaalien tuloksena kahtia jakautunut kongressi - naiset suuria voittajia

Helsinki
07.11.2018, 13:04

Ulkomaat

Yhdysvaltojen kongressivaaleissa demokraatit ovat saaneet enemmistön edustajainhuoneeseen.
Ääntenlasku on edelleen kesken, mutta demokraateilla on jo enemmistöön vaadittavat 218 paikkaa. Republikaanit sen sijaan ovat säilyttäneet valtansa senaatissa.
Käytännössä vaalitulos hankaloittaa vastedes poliittista päätöksentekoa, kun kongressin eri kamarit ovat erimielisten puolueiden hallussa. Asetelma vaikeuttaa jatkossa huomattavasti myös presidentti Donald Trumpin ajamien hankkeiden läpimenoa.
Lisäksi sen uskotaan heikentävän Trumpin mahdollisuuksia vuoden 2020 presidentinvaaleissa, joihin huomio siirtyy seuraavaksi.
Trump itse kommentoi alustavia vaalituloksia aiemmin Twitterissä lauseella ”Valtava menestys tänään”. Hän myös kiitti kaikkia tviitissään. CNN:n mukaan hän ei muutoin aio kommentoida vaaleja tänään.

Valtaosa naisedustajista demokraatteja

Naisehdokkaiden menestys on nousemassa yhdeksi vaalien suurimmista teemoista. Amerikkalaismedian mukaan ainakin 95 naista on jo varmistanut paikkansa edustajainhuoneessa. Aiempi paikkaennätys naisille oli 84.
Tähän mennessä edustajainhuoneeseen valituista naisista huomattava enemmistö, 83, on demokraatteja ja vain 12 republikaaneja. Demokraattien Alexandria Ocasio-Cortez New Yorkista ja Abby Finkenauer Iowasta ovat nousemassa edustajainhuoneeseen historian nuorimpina naisina. Molemmat ovat 29-vuotiaita.
Demokraattien voiton myötä naisen odotetaan jälleen nousevan Yhdysvaltojen kolmanneksi korkeimpaan virkaan, edustajainhuoneen puhemieheksi. Edustajainhuoneen demokraattiryhmän puheenjohtaja Nancy Pelosi on ennakkosuosikki tehtävään, jota hän hoiti ensimmäisenä naisena vuosina 2007-2011.
Pelosin edustajan mukaan presidentti Trump onnitteli Pelosia puhelimitse demokraattien voitosta edustajainhuoneen vaaleissa. Pelosin apulaiskansliapäällikkö Drew Hammill kertoi Twitterissä, että presidentti kiitti Pelosia siitä, että tämä oli voitonpuheessaan peräänkuuluttanut puoluerajat ylittävää yhteistyötä.

Ensimmäiset musliminaiset edustajainhuoneeseen

Vaaleissa oli tänä vuonna ehdolla ennätysmäärä naisia ja eri vähemmistöihin kuuluvia. Edustajainhuoneen lisäksi ainakin 11 naista on valittu senaattiin ja yhdeksän on voittanut kuvernöörivaaleissa. Esimerkiksi Arizonassa ja Tennesseessä valittiin ensimmäiset naispuoliset senaattorit.
Edustajainhuoneeseen on nousemassa myös ensi kertaa kaksi musliminaista. Heistä toinen, minnesotalainen Ilhan Omar, on myös ensimmäinen somalitaustainen kongressiedustaja. Hän tuli alun perin Yhdysvaltoihin pakolaisena Somaliasta yli 20 vuotta sitten.
Lisäksi edustajainhuone on saamassa ensimmäistä kertaa kaksi alkuperäiskansoihin kuuluvaa naisedustajaa: yhden Kansasista ja toisen New Mexicosta. Kansasissa voittajaksi povattu Sharice Davids on myös ensimmäinen avoimesti homoseksuaali edustajainhuoneen jäsen osavaltiosta.
Vaaleissa olivat jaossa kaikki edustajainhuoneen 435 paikkaa sekä 35 paikkaa 100-jäsenisessä senaatissa. Lisäksi vaaleissa valitaan osavaltio- ja paikallistason päättäjiä, muun muassa 36 kuvernööriä.

https://twitter.com/realDonaldTrump
https://twitter.com/Drew_Hammill/status/1060031723096948736

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti