Lounais-Häme

USA:n vaalien tuloksena kahtia jakautunut kongressi - Trump puhuu vaalituloksesta illalla Suomen aikaa

Helsinki
07.11.2018, 14:48

Ulkomaat

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kommentoi kongressivaalien tuloksia lehdistötilaisuudessa myöhemmin tänään. Valkoisen talon mukaan Trumpin lehdistötilaisuus alkaa puoli seitsemältä illalla Suomen aikaa. Trump on Twitterissä kommentoinut vaaleja muun muassa ”valtavaksi menestykseksi”.
Vaaleissa Trumpin republikaanit menettivät edustajainhuoneen hallinnan demokraateille, mutta säilyttivät enemmistönsä senaatissa. Käytännössä vaalitulos hankaloittaa vastedes poliittista päätöksentekoa, kun kongressin eri kamarit ovat erimielisten puolueiden hallussa. Asetelma vaikeuttaa jatkossa huomattavasti myös Trumpin ajamien hankkeiden läpimenoa.
Lisäksi sen uskotaan heikentävän Trumpin mahdollisuuksia vuoden 2020 presidentinvaaleissa, joihin huomio siirtyy seuraavaksi.

Valtaosa naisedustajista demokraatteja

Välivaalit vaikuttavat houkutelleen poikkeuksellisen paljon ihmisiä vaaliuurnille. Edison Research -laitoksen arvion mukaan äänestämässä kävi noin 113 miljoonaa ihmistä eli noin 49 prosenttia äänioikeutetuista, kertoo uutiskanava CNN.
Tyypillisesti välivaaleissa äänestysvilkkaus jää noin 40 prosenttiin. Neljä vuotta sitten se oli alle 37 prosenttia.
CNN korostaa, että luvut ovat kuitenkin edelleen arvioita, koska ääntenlasku on kesken.
Naisehdokkaiden menestys on nousemassa yhdeksi vaalien suurimmista teemoista. Amerikkalaismedian mukaan ainakin 95 naista on jo varmistanut paikkansa edustajainhuoneessa. Aiempi paikkaennätys naisille oli 84.
Tähän mennessä edustajainhuoneeseen valituista naisista huomattava enemmistö, 83, on demokraatteja ja vain 12 republikaaneja. Demokraattien Alexandria Ocasio-Cortez New Yorkista ja Abby Finkenauer Iowasta ovat nousemassa edustajainhuoneeseen historian nuorimpina naisina. Molemmat ovat 29-vuotiaita.
Demokraattien voiton myötä naisen odotetaan jälleen nousevan Yhdysvaltojen kolmanneksi korkeimpaan virkaan, edustajainhuoneen puhemieheksi. Edustajainhuoneen demokraattiryhmän puheenjohtaja Nancy Pelosi on ennakkosuosikki tehtävään, jota hän hoiti ensimmäisenä naisena vuosina 2007-2011.

Ensimmäiset musliminaiset edustajainhuoneeseen

Vaaleissa oli tänä vuonna ehdolla ennätysmäärä naisia ja eri vähemmistöihin kuuluvia. Edustajainhuoneen lisäksi ainakin 11 naista on valittu senaattiin ja yhdeksän on voittanut kuvernöörivaaleissa. Esimerkiksi Arizonassa ja Tennesseessä valittiin ensimmäiset naispuoliset senaattorit.
Edustajainhuoneeseen on nousemassa myös ensi kertaa kaksi musliminaista. Heistä toinen, minnesotalainen Ilhan Omar, on myös ensimmäinen somalitaustainen kongressiedustaja. Hän tuli alun perin Yhdysvaltoihin pakolaisena Somaliasta yli 20 vuotta sitten.
Lisäksi edustajainhuone on saamassa ensimmäistä kertaa kaksi alkuperäiskansoihin kuuluvaa naisedustajaa: yhden Kansasista ja toisen New Mexicosta. Kansasissa voittajaksi povattu Sharice Davids on myös ensimmäinen avoimesti homoseksuaali edustajainhuoneen jäsen osavaltiosta.
Vaaleissa olivat jaossa kaikki edustajainhuoneen 435 paikkaa sekä 35 paikkaa 100-jäsenisessä senaatissa. Lisäksi vaaleissa valitaan osavaltio- ja paikallistason päättäjiä, muun muassa 36 kuvernööriä.

https://edition.cnn.com/politics/live-news/election-day-reaction-2018/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti