Lounais-Häme

USA:ssa tutkitaan sähkötupakkaan liitettyjä vakavia keuhkosairauksia – asiantuntijan mukaan tapaukset mahdollisia myös Suomessa

Yhdysvalloissa jo viiden ihmisen on kerrottu kuolleen sähkötupakan käyttöön liitettyihin keuhko-ongelmiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL seuraa Yhdysvalloissa ilmenneitä tapauksia, joissa sähkötupakan epäillään liittyvän vakaviin keuhkosairauksiin. Yhdysvalloissa jo viisi ihmistä on viranomaisten mukaan kuollut sähkötupakan käyttöön liitettyihin keuhko-ongelmiin.

Asiantuntija Otto Ruokolainen THL:stä ei pidä mahdottomana, että vastaavanlaisia tapauksia voisi ilmetä Suomessakin. Osaltaan mahdollisuuteen vaikuttaa epävarmuus laitteen sisältämistä aineista ja niiden yhteisvaikutuksista.

–  EU:n tupakointidirektiivissä on periaatteessa tiukat ehdot, että minkälaisia tuotteita saa markkinoilla olla, ja tuotteen tekijän vastuulla on ilmoittaa tietyt aineet tuotteessa. Sähkötupakassa voi kuitenkin olla kymmeniä eri aineita, ja yksikin aine voi tehdä jonkinlaisen yhdysvaikutuksen toisen aineen kanssa, Ruokolainen selventää.

Sähkötupakan sisältö voikin olla melkoinen Villi länsi, sillä käyttäjät voivat myös itse lisätä laitteeseen lähes minkälaisia nestemäisiä aineita tahansa. Yhdysvaltalaismediassa on esimerkiksi kerrottu, että iso osa sairastuneista sähkötupakoitsijoista olisi käyttänyt tetrahydrokannabinolia eli THC:ta sisältäviä aineita. THC esimerkiksi toimii huumaavana aineena kannabiksessa. Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikevirasto FDA:n mukaan ei ole kuitenkaan selvää, minkä aineen käytöstä sairastumiset ja kuolemat johtuvat.

Suomessakaan vastaavien aineiden käyttö sähkötupakassa ei ole tavatonta.

–  THL:n kyselyissä on havaittu, että myös Suomessa käytetään kannabisvälitteisiä aineita sähkösavukkeissa, Ruokolainen kertoo.

Muun muassa Washington Postin mukaan keuhko-ongelmia saaneet ovat tyypillisesti olleet nuoria miehiä. Kuolleet ovat olleet aikuisia, joista yhden kerrotaan olleen 65-vuotias.

Sairastuneilla on tyypillisesti ollut yskää, rintakipuja tai hengitysvaikeuksia ennen sairaalaan joutumista. Osa on joutunut jopa tehohoitoon

Uusia myrkyllisiä kemikaaleja voi syntyä

Sähkötupakan haittoihin perehtynyt Helsingin yliopiston yliopistonlehtori, dosentti Kristiina Patja kertoo, että keuhkoaltistukseen vaikuttaa varmasti se, että sähkötupakan höyryä voi vetää pitempiä jaksoja keuhkoihin. Kuiva savu taas aiheuttaa yskimistä. Eli sähkötupakkaa ja savuketta käytetään eri lailla.

–  Höyryn sisältämät aineet ovat sellaisia, että ne ovat potentiaalisesti vahingollisia keuhkoille.

Ongelma Patjan mukaan on, ettei tiedetä, mitä esimerkiksi makuaineet ovat.

–  Sitten ihmiset sekoittelevat makuaineita keskenään nikotiininesteisiin. Tällöin kemikaalit reagoivat keskenään, ja niistä voi syntyä uusia myrkyllisiä kemikaaleja, Patja sanoo.

Nuorten keskuudessa kokeileminen melko yleistä

Otto Ruokolaisen mukaan Suomessa sähkötupakkaa käyttää säännöllisesti melko pieni osa eli noin kaksi prosenttia väestöstä. Nuorten keskuudessa sähkötupakan kokeileminen on sen sijaan melko yleistä. Sosiaali- ja terveysministeriön tämän vuoden terveystapatutkimuksesta ilmenee, että noin puolet 16–18-vuotiaista pojista ja noin kolmannes tytöistä on kokeillut sähkösavukkeita.

Ruokolainen kertoo, että sekä valtakunnallisten että kansainvälisten tutkimuksien mukaan sähkötupakkaa käyttävät erityisesti ne, jotka ovat jo entuudestaan polttaneet tupakkaa.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti viime kuussa sähkötupakan vaaroista. WHO:n mukaan sähkötupakointi on kiistatta haitallista terveydelle ja tuotteita tulisi sen vuoksi säännellä.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic