Lounais-Häme

Usein autoilija ei hidasta, vaikka tietyömerkki vaatisi – Liikenneturva antaa kolme vinkkiä kesän tietyömaille

Liikenneturva muistuttaa, että tietyömaiden opasteita tulee noudattaa. Näin taataan sekä oma että työmaiden työntekijöiden turvallisuus. Liikennetilanne-sivuston kartta näyttää, missä tietyöt hidastavat liikennettä Kanta-Hämeessä tänä kesänä.
Tietyömaat vaativat autoilijoilta kärsivällisyyttä kesäisin. Viime kesänä Kanta-Hämeessä päällystettiin muun muassa Mommilantietä Lammilla. Kuva: Pekka Rautiainen
Tietyömaat vaativat autoilijoilta kärsivällisyyttä kesäisin. Viime kesänä Kanta-Hämeessä päällystettiin muun muassa Mommilantietä Lammilla. Kuva: Pekka Rautiainen

Kesän helteet lähestyvät, ja valoisa aika tuo tuttuun tapaan mukanaan tietyömaat niin kaupunkeihin kuin maanteillekin. Työmaiden opasteita tulee noudattaa, mutta valitettavan usein laskettuihin nopeusrajoituksiin ei kiinnitetä huomiota. Näin kertoo Liikenneturva tiedotteessaan.

Liikenneturva muistuttaa, että työmaiden merkintöjä ja opasteita on syytä noudattaa sekä oman että työntekijöiden turvallisuuden takaamiseksi. Tietyömailla tilannenopeuden merkitys korostuu, ja niillä liikkuvien on syytä pysyä valppaana ja rauhallisena.

– Opasteille ja rajoituksille on syynsä, ja niiden noudattamatta jättäminen tekee tiet vähemmän turvallisiksi kaikille. Autolla ajavalle tärkeintä on hidastaa ajonopeus sellaiseksi, että voi varautua poikkeaviin tilanteisiin. Työmailla tehdään hommia, jotta yhteydet paranisivat ja liikenne olisi jatkossakin sujuvaa, muistuttaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi tiedotteessa.

Vuosittain poliisin tietoon tulee keskimäärin kolme tietyöalueilla tapahtunutta kuolemantapausta. Loukkaantuneita on keskimäärin 135. Haastavimmat tilanteet ajoittuvat työmatkaliikenteen ruuhkiin aamulla ja iltapäivällä.

Liikennettä hidastavat tietyöt voi myös välttää, jos suunnittelee matkareittinsä oikein. Tiedot Kanta-Hämeen kesällä käynnissä olevista tietöistä löytyvät Liikennetilanne-sivuilta.

Kanta-Hämeen alueella toimii Uudenmaan ELY -keskus, jolla on teiden päällysteiden uusimiseen ja tiemerkintöjen tekemiseen käytettävissä yhteensä noin 28 miljoonan euron rahoitus tänä vuonna.

Suurin osa Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Uudenmaan vilkkaan verkon päällystyskohteista varmistuu vasta touko-kesäkuun vaihteessa, kun päällystettyjen teiden keväällä toteutettavat kuntomittaukset ovat valmistuneet.

Myös muiden kuin autoilijoiden oltava tarkkana

Suurin osa haavereista tapahtuu henkilöauton kuskeille ja matkustajille, mutta myös pyörällä tai jalan kulkevien on syytä olla tarkkaavaisia työmaiden lähettyvillä.

Työmaalla saattaa kohdata rutiinista poikkeavia tilanteita. Tuttua jalkakäytävää ei välttämättä pääsekään käyttämään normaalisti tai työvälineet voivat hankaloittaa kulkijan näkyvyyttä.

Työmaiden merkinnät eivät aina ole jalankulkijan ja pyöräilijän näkökulmasta riittäviä. Urakoitsijoiden tulisikin pitää huolta kaikkien liikenteen muotojen huomioimisesta.

– Varsinkin taajamissa työmaiden merkinnät saattavat olla puutteellisia. Jos opasteet ovat loogisia ja selkeitä, vaaratilanteita ja hermojen kiristymistä voidaan välttää. Palautetta puutteista voi tiealueilla antaa Tienkäyttäjän linjalle ja taajamissa kuntaan, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Jos kaksi kaistaa yhtyy tietyön tai muun syyn vuoksi yhdeksi, voi itse kukin helpottaa tilannetta niin sanotun vetoketjuperiaatteen avulla, Liikenneturva neuvoo. Vetoketjuperiaatteella tarkoitetaan, että päättyvällä kaistalla olevat autoilijat ajavat oman kaistansa loppuun asti ja siirtyvät sitten toiselle kaistalle vuorotellen siinä olevien kanssa.

Liikenneturvan muistilista tietyömaa-alueilla liikkuville

1. Jätä kiire pois ja noudata liikennemerkissä mainittua nopeusrajoitusta.

2. Ennakoi ja varaudu poikkeaviin tilanteisiin.

3. Ota huomioon sekä työtään tekevät ihmiset että muut tienkäyttäjät.

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic