Lounais-Häme Tammela

"Uskalla olla erilainen ja mene juttelemaan yksin olevalle" – Hyvinvointiareena antoi äänen nuorille Tammelassa

Kyselyn myönteisiin tuloksiin kuului, että humalahakuinen juominen ja tupakanpoltto on vähentynyt.
Hyvinvointiareenan paneelissa keskustelivat Jasmin Nikkanen, Mari Haapanen, Emilia Niemi, Kaija Rämö, Artturi Pura, Viivi Vehkanen ja Katja Lehtoranta. Kuva: Tapio Tuomela
Hyvinvointiareenan paneelissa keskustelivat Jasmin Nikkanen, Mari Haapanen, Emilia Niemi, Kaija Rämö, Artturi Pura, Viivi Vehkanen ja Katja Lehtoranta. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelalaisista kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaista 55 prosenttia kokee olevansa tärkeä osa luokkayhteisöä. Tiedot ilmenevät kouluterveyskyselystä, jonka uusimmat tulokset ilmestyivät syksyllä 2019. Vuoden 2017 kyselyssä vielä lähes 70 prosenttia koki olevansa tärkeä osa luokkayhteisöä.

Luokkayhteisöön kuuluminen nousi yhdeksi puheenaiheeksi Tammelan koulukeskuksessa keskiviikkona järjestetyssä Hyvinvointiareena-paneelikeskustelussa, jossa käsiteltiin 8. ja 9. luokkien oppilaiden kouluterveyskyselyyn vastauksia.

– Jos joku on käytävällä yksin ja itse on porukassa sitä miettii uskallanko irrottautua porukasta ja mennä juttelemaan yksin olevalle. Sanon, että uskalla olla erilainen. Se, että joku tulee juttelemaan, voi pelastaa yksin olevan päivän, panelistina toiminut yhdeksäsluokkalainen Artturi Pura totesi.

Hyvä luokkahenki on tärkeä

Muut panelistit olivat kahdeksasluokkalainen Emilia Niemi sekä yhdeksäsluokkalaiset Jasmin Nikkanen ja Viivi Vehkanen. Paneelissa keskustelleet oppilaat kuuluvat oppilaskuntaan. Keskustelemassa olivat myös sivistystoimenjohtaja Mari Haapanen, vararehtori ja opinto-ohjaaja Katja Lehtoranta ja terveydenhoitaja Kaija Rämö. Paneelia olivat seuraamassa koulun oppilaat ja työntekijät.

– Hyvä luokkahenki edistää sitä, että oppilaat kokevat kuuluvansa luokkayhteisöön, Nikkanen totesi.

Lehtoranta kertoi, että seiskaluokkalaisille on jo järjestetty ryhmäytymistä ja se on tarkoitus ottaa ensi syksynä myös kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten ohjelmaan.

Koulukeskuksen oppilaat kuuntelivat Hyvinvointiareenan keskustelua. He pääsivät myös nostamaan kätensä ylös, kun heiltä kysyttiin erilaisia kysymyksiä. Kuva: Tapio Tuomela

Kyselyn vastaajista 45 prosenttia koki, etteivät opettajat ole kiinnostuneita oppilaan kuulumisista. Paneelissa uskottiin kuitenkin, että oppilaiden hyvinvointi kiinnostaa opettajia.

– Jos itsellä on ollut huono päivä, opettaja on tullut kysymään onko kaikki kunnossa ja siitä tuli tunne, että hän välittää oikeasti, Niemi sanoi.

Koulunkäynnistä pitää 65 prosenttia

Koulunkäynnistä ilmoitti pitävänsä 65 prosenttia vastaajista. Vain reilut 10 prosenttia koki, että hänellä on hyvät vaikutusmahdollisuudet koulussa. Oppilaita kehotettiin kertomaan toiveistaan oppilaskunnalle, tukioppilaille ja opettajille.

– Jos itsellä on hyvä idea, siihen kannattaa sitouttaa myös muita, Haapanen totesi vaikutusmahdollisuuksista.

80 prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa tyytyväinen elämäänsä tällä hetkellä, joskin tytöt stressaavat enemmän kuin pojat. Syiksi arveltiin muun muassa tyttöjen isompia ulkonäköpaineita ja sitä, että tytöt murehtivat huonoja koenumeroita enemmän kuin pojat.

Humalahakuinen juominen vähentynyt

Kyselyn myönteisiin tuloksiin kuului, että humalahakuinen juominen ja tupakanpoltto on vähentynyt.

– Asenneilmasto on muuttunut juomisen suhteen järkevämpään suuntaan. Moni nuori toteaa, että eihän tässä iässä käytetä alkoholia vaan vasta aikuisena, Rämö sanoi.

Vehkanen totesi nykynuorten ymmärtävän, että hauskaa voi pitää myös ilman alkoholia.

– Monet nuoret ajattelevat, ettei ole mitään järkeä tuhlata rahaa siihen, että on yhden illan kännissä. Mieluummin sillä rahalla ostaa itselleen jotakin kivaa, Nikkanen sanoi.

Paneelissa korostettiin myös hyvän yöunen merkitystä sekä aamupalan ja koululounaan syömisen tärkeyttä. Kyselyn vastaajista runsaat 30 prosenttia koki, että nuorille järjestetään Tammelassa kiinnostavaa vapaa-ajantoimintaa. Paneelissa kiinnostavaksi toiminnaksi mainittiin muun muassa Manttaalin nuortenillat ja seurakunnan kerhot ja toivottiin esimerkiksi elokuvailtoja. FL

Lue myös: “On helppo sanoa, että ‘totta kai lapsen etu on tärkeä'” – Tammelassa lapsiystävällisyys on viety kuitenkin konkretiaan

Luitko jo? Nuoret halutaan aidosti mukaan päätöksentekoon Tammelassa: “Monesti lapsia kuullaan, mutta aikuiset kuitenkin päättävät”

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat