Lounais-Häme

Uskoisitko tätä kalakukoksi? Suomalainen tapas eli sapas ammentaa leikitellen perinteestä – pikkusuolaisissa resepteissä mukana myös miniramenburger

Suolaiset suupalat maistuvat helteellä. Suomalaisista raaka-aineista tehtyinä tapaksista tulee hauskoja sapaksia. Kokeile yhdistää rohkeasti esimerkiksi kaakaota ja särkeä.
Kun kalakukko lentää maailmalle, se voi näyttää vaikka tältä. Savumuikuista ja riisistä pyöräytetty pallo saa rukiisen kuoren. Kalakukon silavakerrosta edustava rapeaksi paahdettu pekonilastu tarjoillaan erikseen. Kuva: Harri Kuittinen

Kun supisuomalainen kalakukko lähtee tapasten kotimaahan Espanjaan, siitä tulee croquetas de pescado-gallo. Savumuikuista ja riisistä pyöräytetty pallo leivitetään ruis- ja korppujauhoissa ja friteerataan öljyssä.

Kun espanjalainen paella tulee puolestaan Suomeen ja tarjoillaan sapaksena eli suolaisena suupalana, se raikastuu jokiravunpyrstöistä ja yöttömän yön makeuttamista tuoreherneistä.

Hennoimmat sokeriherneen palot sopivat syötäväksi. Täytä herneveneet pikkelöidyllä kurkulla ja katkaravuilla.

Venetsialaiset viimeistelevät tonnikalasta tekemänsä tahnan ripauksella kaakaojauhetta. Kikka toimii mainiosti myös ekologisen ja supisuomalaisen särkisäilykkeen kanssa.

Varaa runsaaseen sapaspöytään suupalojen alustoiksi erilaisia leipiä: patonkiviipaleiden lisäksi ruisnappeja, saaristolaisleipää ja vaikkapa hapankorppuja tai näkkileipää. Näin saat vaihtelua sekä sapasten ulkonäköön että suutuntumaan.

Ohjeet ovat noin kuudelle hengelle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sapaksissa maistuvat skandinaaviset kalat ja yöttömässä yössä makeiksi kasvaneet sokeriherneet. Kokoa erilaisia suupaloja isolle vadille ja tarjoa niiden kanssa hyvää viiniä. Tämän hauskemmaksi kesäinen illanvietto ei muutu! Kuva: Harri Kuittinen

Sapaksissa maistuvat skandinaaviset kalat ja yöttömässä yössä makeiksi kasvaneet sokeriherneet. Kokoa erilaisia suupaloja isolle vadille ja tarjoa niiden kanssa hyvää viiniä. Tämän hauskemmaksi kesäinen illanvietto ei muutu! Kuva: Harri Kuittinen

Kalakukkopallo

2 dl valmista risottoa

½ prk savumuikkusäilykettä

ripaus suolaa

1 rkl parmesanraastetta

1 kananmuna

½ dl ruisjauhoja

½ dl korppujauhoja

5 dl paistoöljyä

tarjoiluun pekonilastuja, yrttejä ja majoneesia

Valmista risotto risottoriisistä kalaliemeen ja anna jäähtyä. Laita samanaikaisesti pekonisiivut uuniin kahden leivinpaperin ja pellin väliin ja paahda 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes lastut ovat rapeita.

Sekoita risottomassan joukkoon savumuikut, juustoraaste ja ripaus suolaa. Tee risotosta tavallista hieman jähmeämpää ja anna sen jäähtyä. Muotoile seoksesta pyöreitä palloja.

Kasta pallo kananmunassa ja sen jälkeen ruis-korppujauhoseoksessa.

Lämmitä öljy pienessä kasarissa ja friteeraa pallot kullanruskeiksi.

Tarjoile pekonilastun ja majoneesitilkan kera. Koristele yrteillä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kalakukon designin viimeistelee pekonilastu. Kuva: Harri Kuittinen

Kalakukon designin viimeistelee pekonilastu. Kuva: Harri Kuittinen

Pikkupaella

1 sipuli

1 rkl oliiviöljyä

2 dl risottoriisiä

4 dl vettä

1 ½ rkl kalaliemifondia

1 sitruuna

½ prk jättikatkaravun pyrstöjä

½ paprika

1 dl tuoreita herneitä

½ prk savumuikkuja

ripaus sahramia

ripaus suolaa

Hienonna sipuli ja kuullota oliiviöljyssä pannulla. Lisää riisi. Sekoita kuuma vesi ja kalaliemifondi keskenään. Lisää lientä riisin joukkoon kauha kerrallaan noin minuutin välein. Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu.

Halkaise jättikatkaravut puoliksi ja purista niiden päälle sitruunamehua ja tilkka oliiviöljyä. Leikkaa paprika  pieniksi kuutioiksi ja kuori herneet.

Lisää savumuikut paellan joukkoon ja mausta sahramilla ja suolalla. Muotoile paella pikkulautasille pieniksi ympyröiksi ja lisää päälle katkarapuja, paprikaa ja herneitä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Minipaella saa ”palaa” hieman pohjastaan, jolloin siihen tulee autenttista krastia eli paahtamisen aiheuttamaa makeutta ja karvautta, joka kuuluu olennaisesti espanjalaiseen paellaan. Kuva: Harri Kuittinen

Minipaella saa ”palaa” hieman pohjastaan, jolloin siihen tulee autenttista krastia eli paahtamisen aiheuttamaa makeutta ja karvautta, joka kuuluu olennaisesti espanjalaiseen paellaan. Kuva: Harri Kuittinen

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Savumuikku tuo minipaellaan ripauksen skandinaavisuutta. Kuva: Harri Kuittinen

Savumuikku tuo minipaellaan ripauksen skandinaavisuutta. Kuva: Harri Kuittinen

Herneveneet

sokeriherneen nuoria palkoja

hernemajoneesia (ks. erillinen ohje)

pikkelöityä kurkkua

katkaravun pyrstöjä

sitruunaa

Leikkaa sokeriherneen palon yläosasta milli pois ja liu´uta palko auki veitsen hamarapuolella.

Leikkaa katkaravut pieniksi paloiksi  ja marinoi niitä sitruunamehussa. Kuutioi myös pikkelöidyt kurkut.

Laita palkojen sisälle kurkkua ja katkarapua ja pursota päälle hieman hernemajoneesia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Herneveneet näyttävät hauskoilta sapas-pöydässä. Kuva: Harri Kuittinen

Herneveneet näyttävät hauskoilta sapas-pöydässä. Kuva: Harri Kuittinen

Hernemajoneesi

1 pss pakasteherneitä

1 nippu minttua

ripaus sormisuolaa

2 rkl rypsiöljyä

2 dl majoneesia

1 rkl sitruunan mehua

Keitä kattilassa vettä kiehuvaksi ja ryöppää pakasteherneet ja minttunippu nopeasti 5–10 sekuntia vesikattilassa. Nosta jääkylmään veteen jäähtymään ja paperin päälle kuivamaan.

Hienonna mintut. Lisää herne, minttu, suola ja öljy korkeareunaiseen astiaan ja surauta sauvasekoittimella hienoksi. Lisää majoneesi ja sekoita hyvin. Maista. Lisää suolaa tarvittaessa.

Paseeraa seos tiheän siivilän läpi. Lisää lopuksi joukkoon sitruunan mehu.

Suklaasärki

1 prk särkisäilykettä

1 dl majoneesia

1 dl ranskankermaa

ripaus suolaa

koristeluun kaakaojauhetta

Valuta särkisäilyke siivilässä ja poista mahdolliset laakerinlehdet ja pippurit kalan seasta.

Sekoita särki, majoneesi, ranskankerma keskenään ja mausta suolalla.

Tarjoile leivän päällä ja viimeistele siivilöimällä tahnan päälle ohut kerros kaakaojauhetta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaakaokuorrutus tuo ekologiseen särkitahnaan yllättävän vivahteen. Kannattaa kokeilla! Kuva: Harri Kuittinen

Kaakaokuorrutus tuo ekologiseen särkitahnaan yllättävän vivahteen. Kannattaa kokeilla! Kuva: Harri Kuittinen

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suklaasärjestä saa näyttävän annoksen. Kuva: Harri Kuittinen

Suklaasärjestä saa näyttävän annoksen. Kuva: Harri Kuittinen

Pistaasi-ricotta

40 g pistaasipähkinöitä

½ prk ricotta-tuorejuustoa

1 rkl ranskankermaa

½ sitruunan kuori ja mehu

ripaus suolaa ja mustapippuria

Jauha pistaasipähkinät monitoimikoneessa karkeaksi jauheeksi. Sekoita joukkoon ricotta ja ranskankerma sekä sitruunan kuori ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia ennen tarjoilua.

Tarjoile kylmänä leipäviipaleiden päällä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yksinkertainen on kaunista ja hyvää. Tuorejuustosta ja pistaasipähkinöistä tehty tahna hurmaa raikkaudellaan. Kuva: Harri Kuittinen

Yksinkertainen on kaunista ja hyvää. Tuorejuustosta ja pistaasipähkinöistä tehty tahna hurmaa raikkaudellaan. Kuva: Harri Kuittinen

Savulohisapas

70 g kylmäsavulohta

1 pss mozzarellaa

1 rkl cashew-pähkinää

basilikaa

oliiviöljyä

Murskaa pähkinät kevyesti. Paloittele mozzarella ja lohi.

Kokoa paahdetun leivän päälle mozzarellaa, lohta, pähkinämurua, basilikaa ja loraus oliiviöljyä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suomalainen kylmäsavulohi on jo itsessään niin hyvän makuinen, ettei sille tarvitse tehdä mitään. Tarjoa se mozzarellan, pähkinöiden, yrttien ja oliiviöljyn kera. Kuva: Harri Kuittinen

Suomalainen kylmäsavulohi on jo itsessään niin hyvän makuinen, ettei sille tarvitse tehdä mitään. Tarjoa se mozzarellan, pähkinöiden, yrttien ja oliiviöljyn kera. Kuva: Harri Kuittinen

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maustetut nuudelit korvaavat sämpylän minikokoisissa ramenburgereissa, jotka ovat varsinainen umamipommi. Kuva: Harri Kuittinen

Maustetut nuudelit korvaavat sämpylän minikokoisissa ramenburgereissa, jotka ovat varsinainen umamipommi. Kuva: Harri Kuittinen

Sapas-illan kuningatar eli Ramenburger hurmaa keveydellään

Muutama vuosi sitten maailmalla kohistiin ramenburgereista. Suomeen ne eivät jostain syystä rantautuneet, vaikka olisi syytä.

Idea on yksinkertainen: korvataan hampurilaisessa sämpylä tiiviiksi kananmunan avulla puristetuilla nuudelikiekoilla. Väliin jauhelihapihvi ja haluamasi lisukkeet.

Tuloksena on ihanan kevyt ja ilmava makupommi, joka minikokoisena sopii hyvin illanistujaisten pikkusyötäväksi.

Ramenburger

Pihvi:

300 g jauhelihaa

1 valkosipulin kynsi

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria 

Ramensämpylä:

7 dl vettä

1 ½ rkl kanaliemifondia

1 rkl soijaa

1 rkl kalakastiketta

2 pss nuudelia

3 kananmunaa

Lisukkeiksi parmesaania, majoneesia ja salaattia

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ramenburger on tarkoitettu syötäväksi heti. Kuva: Harri Kuittinen

Ramenburger on tarkoitettu syötäväksi heti. Kuva: Harri Kuittinen

Tasoita jauheliha kelmun päälle tiiviiksi matoksi. Hienonna valkosipuli hyvin hienoksi ja levitä jauhelihan päälle. ripottele suolaa ja pippuria. Rullaa seos tiiviiksi rullaksi ja mausta vielä myös päältäpäin. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi.

Keitä nuudelit kypsiksi mausteliemessä. Siivilöi vesi pois. Sekoita munat nuudelin joukkoon ja laita nuudelit pannulle pyöreän muotin sisälle paistumaan. Paista kullanruskeaksi molemmilta puolin.

Ota jauhelihakäärö jääkaapista ja leikkaa noin parin sentin paksuisiksi pihveiksi. Paista pihvit molemmilta puolilta kypsiksi.

Kokoa hampurilainen laittamalla pihvi nuudelikiekon päälle ja sen päälle juustoa, salaattia ja majoneesia sekä mahdolliset muut haluamasi lisukkeet. Laita lopuksi toinen nuudelikiekko hampurilaisen päälle ja lävistä burgeri puutikulla.

Nauti heti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tuoreet marjat aateloivat köyhät ritarit salonkikelpoisiksi. Kuva: Harri Kuittinen

Tuoreet marjat aateloivat köyhät ritarit salonkikelpoisiksi. Kuva: Harri Kuittinen

Köyhät ritarit ehkäisevät hävikkiä

Jäikö patonkia yli illanistujaisista? Eipä hätää. Kuivahtanutta leipää ei kannata heittää hukkaan, sillä siitä syntyy jälkiruokaherkku vailla vertaa.

Näin keskellä kesää köyhissä ritareissa maistuvat hillon sijaan tai sen lisäksi makoisat suomalaiset marjat.

Köyhät ritarit

kuivahtanutta leipää

2 dl maitoa

1 kananmunaa

1 rkl sokeria 

voita paistamiseen

tarjoiluun hilloa, marjoja ja kermavaahtoa

Leikkaa leipä sopiviksi annospaloiksi ja laita palat lautaselle.

Sekoita maito, muna ja sokeri, ja kaada seos leipäviipaleiden päälle. Anna kuivan leivän imeä nestettä ja turvota hetken ajan.

Paista leipäviipaleet molemmin puolin voissa pannulla rapeiksi ja kullanruskeiksi.

Tarjoile lämpiminä hillon, tuoreiden marjojen ja kermavaahdon kera.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tuoreet marjat aateloivat köyhät ritarit salonkikelpoisiksi. Kuva: Harri Kuittinen

Tuoreet marjat aateloivat köyhät ritarit salonkikelpoisiksi. Kuva: Harri Kuittinen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic