Lounais-Häme

"Uskoni hankkeen toteutumiseen on koetuksella"

 

Forssan kaupunginvaltuusto päätti palauttaa maanantain kokouksessaan palveluverkon tilahankesuunnitteluun varatun 170000 euron määrärahan uudelleenvalmisteluun. Kaupunginjohtaja Sami Sulkko harmittelee, etteivät valtuutetut esittäneet konkretiaa siitä, mistä he haluavat lisäselvityksiä.

Sulkko sanoo ottavansa kritiikin vastaan siltä osin, että valtuutetuille ei tuotu ”metritolkulla esityslistaa”. Virkamiehet kokoavat nyt tarkennuksia ja jos materiaali on valmista torstaihin mennessä, se ehtii käsiteltäväksi ensi maanantain kaupunginhallituksen kokoukseen. Jos ei ehdi, asia käsitellään 2. toukokuuta kokoontuvassa kaupunginhallituksessa. Lopullisen päätöksen määrärahan kohtalosta tekee Forssan kaupunginvaltuusto 30. toukokuuta kokouksessaan.

-Nämä asiat on kerrottu päättäjille moneen kertaan muun muassa iltakouluissa, kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa. Ja niistä olisi saanut minulta vastauksia maanantain valtuuston kokouksessa tai puhelimitse kysymällä 24 tuntia vuorokaudessa. Nyt ne kirjataan esityslistaan, Sulkko toteaa.

Sulkko näkee, että 170000 euron varaus on niin pieni summa kokonaisuudessa, ettei siitä kannattaisi edes kinata.

-Tölön koulun taannoiseen peruskorjauksen suunnitteluun kuntokartoituksineen käytettiin 153000 euroa, Sulkko huomauttaa vertailuna.

Hän aikoo esittää kaupunginhallitukselle, että käyttötalouden investointiosasta poistetaan Kehräämön elintarvikelinjastoon suunnitteluun varattu 100000 euroa, joka on HAMK:n suunnitelmien muuttumisen jälkeen turha varaus. Kaupunkikehityspäällikön virkaan varatun 40000 euron poistamisen ja investointiosaan siirtämiseen myötä vieraan pääoman lisäyksen katettavaksi jäisi maksimissaan 30000 euroa.

Sulkon mukaan sote-ratkaisulla ei ole mitään muuta tekemistä tämän asian kanssa kuin se, että keskuskeittiön tilanne joutuu uuteen tarkasteluun maakuntavetoisen soten myötä. Sulkko näkee, että uusi keskuskeittiö pitäisi saada toimintaan vuoden 2019 alusta, kun sote-ratkaisu tulee voimaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) oli tuoreeltaan maanantain kokouksen jälkeen tuohtunut ja erittäin pettynyt valtuuston päätökseen palauttaa määrärahapäätös uudelleenvalmisteluun. Penttilän näkemys on, että FCG konsultointi oy:n tekemä palveluverkkoselvitys on tehty huolella aikaa käyttäen.

-FCG on tehnyt vastaavia ympäri Suomea ja siellä riittää asiantuntemusta, minä en ainakaan kyseenalaista heidän ammattitaitoaan. Ja palveluverkkoselvityksessä oli poliittinen edustus jokaisesta ryhmästä, Penttilä sanoo.

Kumpikin ihmettelee puheita siitä, että asiat on tuotu kiireellä ja valmistelematta päätettäväksi. Penttilä sanoo, että valtuustoseminaari käytettiin pelkästään tähän asiaan. Myös Penttilä olisi kaivannut valtuutetuilta konkretiaa siitä, mihin halutaan lisäselvityksiä. Hänen mielestään olisi ollut parempi, jos valtuusto olisi esittänyt määrärahan hylkäämistä.

-Kaupunginhallituksessa on herrasmiessopimus, että asia voidaan jättää kerran pöydälle. Ensin se jätettiin Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) esityksestä ja seuraavaksi Johanna Häggmanin (kesk.). Tässä on nyt jätetty asiaa pöydälle riittävästi, Penttilä sanoo.

Penttilän usko monitoimikeskuksen rakentamista kohtaan alkaa olla menetetty. Hän kokee, että se joukko, joka ei suostu koko hankkeeseen, pystyy venyttämään päätöstä seuraaviin kuntavaaleihin asti. Häntä hämmentää eniten heitot 30-60 miljoonaa euroa maksavasta monitoimikeskuksesta. Penttilän mukaan ainakaan kokoomuksella ei ole tietoa tällaisesta hinnasta, vaan konsultin avulla olisi tarkoitus selvittää keskuksen hinta ja käytettävät neliöt.

-Minulla on iso huoli siitä, mitkä ovat meidän sopeuttamismahdollisuutemme, jos emme pysty päättämään kouluverkkoasiaa. Veronkorotukset ovat yksi, mutta se auttaa vain kerran, ellei palveluja sopeuteta.

Penttilä ei tiedä, miten asia tästä etenee. Häntä harmittaa paljon myös se, että valtuusto viittasi kintaalla sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan mittavalle työlle ja yksimieliselle päätökselle.

Lautakunnan puheenjohtaja Raine Immonen oli ainoa demari, joka maanantain kokouksessa äänesti määräraha-asian käsittelyn jatkamisen puolesta. Immonen ei suhtaudu asiaan poliittisesta näkökulmasta, vaan sanoo ajattelevansa lasten tulevaisuutta.

Immosen mielestä monitoimikeskuksessa on kyse niin suuresta yksiköstä, että se vaatii ulkopuolisen suunnittelun ja laskelmat.

-Saadaan varmasti parempi suunnitelma palkatun asiantuntijan avulla kuin niin, että kaupungin virkamiehet tekevät laskelmia oman työnsä ohessa, Immonen näkee.

Hän epäilee, että kaikkien koulujen säilyttäminen ja peruskorjaaminen ei tulisi pitkällä aikavälillä halvemmaksi kuin monitoimikeskuksen rakentaminen.

Hän muistuttaa, että lautakunta ei esittänyt tarkkaa summaa suunnittelurahalle. Immonen näkee, että 170000 euroa kokonaisuudessaan suunnitteluun käytettynä olisi pieni raha siinä mielessä, että monitoimikeskuksen olisi tarkoitus palvella seuraavat 40 vuotta.

-Tölön koulun peruskorjaussuunnitteluun käytettiin lähes sama raha, eikä siellä ole tehty mitään, hän muistuttaa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) ei pidä kynnyskysymyksenä sitä, että päätös määrärahasta pitkittyy seuraavaan valtuuston kokoukseen. Lepola kertoo keskustelleensa ryhmäpuheenjohtajien kanssa ja siinä keskustelussa kävi ilmi, että kaikki haluavat simppelit mallit siitä, mihin sitoudutaan.

-Minusta se oli kohtuullinen toive valtuutetuilta. On viisaampi antaa hieman lisäaikaa kuin runnoa päätös läpi vastentahtoisesti. Kukaan ei pyydä metritolkulla esityslistaa, vaan faktoja siitä, mitä selvitetään, jotta asiaa voidaan viedä eteenpäin, Lepola sanoo.

Kun faktat ovat esillä, kenellekään ei Lepolan mielestä pitäisi ilman yllätyskäänteitä olla syytä vastustaa määrärahan myöntämistä.

-Siihen ei enää voi vedota. Se on eri asia, jos vastustaa koko hanketta.

Suunnittelurahan myöntäminen ei Lepolan mukaan tarkoittaisi sitä, että monitoimikeskuksen rakentamisesta olisi jo päätetty.

-Selvitystyö on tehtävä kunnolla, mutta kaikkien ratkaisujen on oltava avoimena. Jotain on tehtävä tulevaisuudessa, mutta tämän asian osalta päätösten teosta vastannee seuraava valtuusto. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti