Lounais-Häme Forssa

Uskotko sinäkin, että yritysideasi olisi jo toteutettu, jos se olisi hyvä? Valehtelet itsellesi, sanoo The other danish guyn perustaja

Yrittäjä Tommi Lähteen mielestä ihmisten tulisi kysyä itseltään, mitä he tekisivät, jos eivät voisi epäonnistua.
The other danish guyn perustaja Tommi Lähde luennoi Frushissa innovaatioista ja rohkeudesta.

Jos Tommi Lähteen yrittäjyyttä pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi rohkeus.

Miesten kalsareita myyvän The other danish guy -yrityksen kassa oli pari vuotta sitten tyhjä, velkaa oli puoli miljoonaa ja verkkokauppa täysin toimimaton.

Silti Lähde päätti, että tästä noustaan.

– Syöksykierteessä pitää ensin tunnistaa, mikä aiheuttaa kierteen ja mikä syöksyn. Sitten ne pitää ratkaista, Tommi Lähde sanoo.

Käytännössä päätös tarkoitti sitä, että Lähde tunnisti virheensä ja oppi niistä. Hän katsoi asioita rehellisesti, eikä uskotellut, että se mikä on kivaa, on toimivaa. Hän karsi yhteistyökumppanit, joiden motivaatio oli rahassa tai jossain muussa epäolennaisessa. Tilalle hän löysi uusia tekijöitä ja sai rahoituksen. Hän päätti, että esteet otetaan vastaan siinä järjestyksessä, kuin ne tulevat, eikä niitä murehdita etukäteen.

Nyt The other danish guyn talous on plussalla ja liikevaihto moninkertaistunut.

Ei ihmekään, että Tommi Lähteen viesti forssalaisessa kiertotalouden start up -tapahtumassa Frushissa oli kannustaa ideoiden toteuttamiseen.

”Mitä tekisin, jos en voisi epäonnistua?”

-Innovaatio alkaa siitä, että jollakin on visio, Tommi Lähde sanoi.

Yleisistä väitteistä poiketen Lähteen mielestä hyvä visio tai idea ei synny siten, että monta viisasta ihmistä laitetaan samaan tilaan. Idea lähtee usein yhdestä ihmisestä, joka myöhemmin rakentaa yritystoimintaa yhteistyössä osaajien kanssa.

Ensimmäisenä tarvitaan siis se henkilö, jolla on idea.

– Usein ihmiset ajattelevat, että joku olisi jo toteuttanut heidän yritysideansa, jos se olisi toteuttamisen arvoinen. Omia ideoita vähätellään, ja se on itselleen valehtelemista, Lähde sanoo.

Hän tietää, mistä puhuu.

Lähde tuli miesten alusvaatealalle täysin ulkopuolelta tavoitteenaan vain tehdä maailman mukavimmat kalsarit.

– Jostain syystä alalla oli aiemmin ollut toisenlaisia tavoitteita kuin mukavuus. Minä tulin alalle kysymään tyhmiä kysymyksiä.

Lähteen mielestä ei kannatakaan itse torpata ideoitaan, vaan pikemminkin kysyä itseltään, mitä tekisin, jos en voisi epäonnistua.

– Mikäli vastaus on, että toteuttaisin yritysideani, siihen kannattaa tarttua. Kun on näkymä, jota kohti kulkea, matkalla olevat rotkot ovat kierrettävissä.

Lähde myös muistuttaa, että vaikka ekologisuus tai kiertotalous ovat tämän päivän sanoja kaikessa yritystoiminnassa, ne eivät voi olla yrityksen ainoa arvo.

– Kukaan ei osta kalsareita vain sen takia, että ne on tehty mereen hylätystä muovista. Ihmiset ostavat kalsareita tarpeeseen.

Frushin teemana oli tänä vuonna tekstiiliteollisuuden kiertotalous. Tommi Lähteen lisäksi tapahtumassa puhuivat esimerkiksi Vaatepuun ja Global Hopen yrittäjät.

Tommi Lähde perää yrittäjiltä uteliaisuutta, rohkeutta, itseluottamusta sekä valmiutta oppia ja kysyä tyhmiä kysymyksiä. Kuva: Tapio Tuomela
Tommi Lähde perää yrittäjiltä uteliaisuutta, rohkeutta, itseluottamusta sekä valmiutta oppia ja kysyä tyhmiä kysymyksiä. Kuva: Tapio Tuomela

 

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic