Lounais-Häme Tammela

Usvaisia öitä, järviä ja metsän taikaa: Revontulimyrskyjen yö upein kuva Tammelan luontokuvakisassa

Tammelan monipuolinen luonto tarjosi parhaita puolia ympäri vuoden. Luontovalokuvakilpailun voitto Teemu Kustilalle.
Revostulet voivat olla näyttäviä myös Etelä-Suomessa valosaasteettomilla alueilla. Teemu Kustila ikuisti voittokuvan Liesjärven syysyössä. KUVA: Teemu Kustila

Lähes 400 luontokuvaa, yli 2 000 äänestäjää – Tammelan vuoden 2019 luontokuvakilpailu keräsi vankan suosion niin kuvaajilta kuin yleisöltä.

Kolmen osakilpailun ja finaalin jälkeen yleisö äänesti voittajaksi Teemu Kustilan Revontulien yön. Kustila saavutti myös kolmannen sijan järvimaisema-kuvallaan. Toiseksi sijoittui Antti Törmälä herkällä kuvalla lapsista veden äärellä.

Kilpailu käynnistyi hieman kangerrellen mutta suosio ja taso nousivat vuoden edetessä.

– Aluksi oli vaikeuksia löytää riittävän tasokkaita kuvia jatkoon. Loppuvuodesta taas tuli paljon erinomaisia otoksia, joissa luonto ja ihminen olivat hyvin esillä. Niistä oli vaikea valita, harrastajavalokuvaaja Raija Talikainen tuomaristosta kertoi.

Tuomaristoon kuuluivat myös Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson ja Kari Wallgren, Suomen Luonnonvalokuvaajien puheenjohtaja.

Voittokuva ikuistettiin pilvettömänä syysyönä.

– Se oli mieleenpainuvin luontokokemukseni Tammelassa. Tuona revontulimyrskyjen yönä olin Liesjärven kansallispuistossa kuvaamassa. Kävi tuuri, sillä sää oli pilvetön, mikä teki näytelmästä erityisen upean, Kustila muistelee kuvaushetkeä.

Kustilasta hyvässä luontokuvassa yhdistyvät mielenkiintoinen sommittelu, sopiva valo sekä aiheeseen sopiva kuvankäsittely.

– Kuvaajalta vaaditaan 80 prosenttia luonnetta ja 20 prosenttia välineistöä. Luonteeseen kuuluu kiinnostus aihetta kohtaan sekä kärsivällisyys, esimerkiksi se, että jaksaa kökkiä keskellä yötä odottamassa parasta revontuliaikaa, vaikka seuraavana aamuna on normaali työpäivä ja aikainen herätys.

– Välineistöllä on tietysti myös merkityksensä, sillä kännykkäkamerat eivät vielä yksinkertaisesti mahdollista revontulien kuvaamista yöllä luovalla tyylillä, Kustila kuvaili.

Kuva kuin taulu. Antti Törmälä kuvasi lapsia veden äärellä. KUVA: Antti Törmälä

Toiseksi sijoittunut Antti Törmälä otti kuvansa Tammelan kunnalle kuuluvan mökin rannasta.

– Se oli taianomainen aamu. Pidän erityisesti kuvaamisesta järvien läheisyydessä, hän kertoo.

Törmälän mukaan kuvaaminen Tammelassa on helppoa:

– Täällä on niin paljon kaunista luontoa, että varmasti kokemattomampikin kuvaaja onnistuu.

Luontokuvakilpailu oli osa Tammelan pitkäjänteistä luontokuntabrändin rakentamista.

– Uskon, että kilpailun myötä monelle on herännyt ajatus, ettei Etelä-Suomesta ole aina välttämätöntä ajaa Lappiin, jos haluaa liikkua luonnossa ja nauttia upeista maisemista, Wallgren toteaa.

Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot olivat kilpailun suosituimpia kuvauskohteita. Siellä myös voittaja Kustila viihtyy.

– Vuonna 2010 sain ensimmäisen järjestelmäkamerani. Tammelasta on sen jälkeen tullut minulle yksi tärkeimmistä paikoista liikkua luonnossa. Torronsuon ja Liesjärven luonnonpuistot kiinnostavat vuodesta toiseen.

– Tammelasta löytyy tekemistä luonnossa joka makuun, oli se sitten telttailua, retkeilyä tai valokuvausta, hän hehkuttaa.

Tammelan kunta on ostanut osakilpailujen finaaleihin päässeiden 30 kuvan täydet käyttöoikeudet. Kuvia käytetään kunnan tiedotuksessa ja markkinoinnissa.

Vastoin ennakkotietoja luontokuvista ei koosteta Tammelan kunnan vuosikalenteria. Paikalliskalenterista huolehtii edelleen Lions Club. FL

Kaikki 13 finaalikuvaa löydät täältä.

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic