Lounais-Häme

Uuden koulutusohjelman aloituspaikkoja tarjolla 60 joka vuosi

Hämeen ammattikorkeakoulu (Hamk) aloittaa koulutusohjelman, jollaista ei ole vielä missään muualla Suomessa. Ensi syksynä alkavasta koulutuksesta valmistuu Suomen ensimmäisiä biotalousinsinöörejä.

Biotalouden insinööriopinnoissa yhdistetään tekniikan ja luonnonvara-alan osaaminen. Opiskelijat saavat valmiudet keksiä erilaisia innovatiivisia ratkaisuja esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan, materiaalien tehokkaaseen kierrättämiseen, luonnonvarojen säästämiseen ja muihin biotalouden ongelmiin.

Uusia innovaatioita kehitetään projekteissa, joita tehdään yhteystyössä alueen yritysten ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Joitain opiskelijaprojekteja toteutetaan myös Brasiliassa ja Tanskassa sijaitsevien yhteistyöyliopistojen kanssa. Projekteissa opiskelijat ratkovat erilaisia vesi- energia ja jätehuoltoon sekä maa- metsä- ja puurahatalouteen liittyviä ongelmia digitaalisin ja tekniikan keinoin.
– Tällä hetkellä biotalouden innovaatioita tehdään lähinnä yrityksissä. Haluamme tarjota koulutuksen, joka antaa opiskelijalle valmiuksia ratkoa biotalouden ongelmia jo opintojen aikana sekä valmiuksia perustaa biotalouteen keskittyvä yritys, Hamkin rehtori Pertti Puusaari sanoo.

Rehtorin mukaan biotaloudessa otetaan vielä suuria harppauksia, kun digitalisaatiosta otetaan alalla kaikki hyöty irti.
– Biotaloudessa on nykyisin pielessä melkein kaikki. Digitaalisilla teknologioilla toimintoja voidaan kehittää.
Rehtori uskoo, että tulevina vuosina Forssan kampuksessa tehdään merkittäviä biotalouteen liittyviä innovaatioita ja alueelle perustetaan uusia startup-yrityksiä.
– Uusi koulutusohjelma on merkittävä asia koko Forssan seutukunnalle, rehtori huomauttaa.

Opiskelijapaikkoja on uudessa koulutusohjelmassa tarjolla runsaasti. Päiväkoulutusta tarjotaan noin 40 opiskelijalle vuodessa ja joustavampaa muuntokoulutusta noin 20 opiskelijalle. Tavallinen ammattikorkeakoulututkinto kestää 4 vuotta ja muuntokoulutus 1-2 vuotta.
Rehtorin visioissa 60 aloituspaikkaa on kuitenkin vain lähtötaso. Hän haaveilee, että 5-10 vuoden päästä Hamk saa houkuteltua linjalle runsaasti myös kansainvälisiä opiskelijoita. Samaan aikaan korkeakoulu profiloituu aiempaa vahvemmin luonnonvaraosaamiseen ja kilpailee Helsingin yliopiston kanssa valtakunnan ykkössijasta alan kouluttajana.
– Meillä on suuret visiot, rehtori sanoo.

Vaikka idea uudesta koulutuslinjasta syntyi Hamkin sisällä, rehtori huomauttaa, ettei koulutusta voitaisi järjestää ilman ministeriön vahvaa tukea. Hän viittaa paikalliseen opetus- ja kulttuuriministeriin Sanni Grahn-Laasoseen.
– Neuvottelut ovat sujuneet erinomaisesti ministeriön ja Hamkin välillä. Hamkin tulevaisuuden suunnitelmat ovat hyvät, Grahn-Laasonen sanoo.
Ministerin mukaan biotalouden insinöörikoulutus sopii erityisen hyvin juuri Forssan seudulle, koska alueella on jo valmiiksi vahvaa kiertotalouden osaamista. FL

Hamk kehittyy
Uusi koulutusohjelma kehittää koko ammattikorkeakoulua. Ainakin seuraavia muutoksia on odotettavissaRekrytoinnit: Biotalousinsinöörien kouluttaminen vaatii lisää tutkijayliopettajia.Investoinnit: Parin kolmen vuoden sisällä rakennetaan opiskelijoille labra yhteistyössä esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen kanssa.Profilointi: Hamk profiloituu aiempaa vahvemmin luonnonvara-alan osaajaksi.Kasvu: Hamk on nyt Suomen toiseksi suurin luonnonvara-alan kouluttaja, mutta se pyrkii Helsingin yliopiston rinnalle Suomen suurimmaksi.Kansainvälisyys: Uuteen koulutusohjelmaan pyritään saamaan ulkomaisia opiskelijoita. Korkeakoulun kansainvälinen yhteistyö lisääntyy.Innovaatiot: Hamkin tavoitteena on, että lähivuosien myötä korkeakoulussa syntyy innovaatioita, jotka ratkaisevat biotalouden nykyisiä ongelmia.Seutu: Hamkissa uskotaan, että Forssan seudulle syntyy uuden koulutusohjelman myötä yrityksiä sekä työpaikkoja ja että alueelle keskittyy lisää biotalouden osaamista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti