Lounais-Häme

Uudistunut äidinkielen yo-koe alkaa huomenna - konseptiarkki vaihtuu läppäriin ja aineistona voi olla tekstin ohella videota

Helsinki
16.09.2018, 19:32

Kotimaa

Syksyn ylioppilaskokeet starttaavat huomenna äidinkielen lukutaidon kokeella, joka tehdään ensi kertaa tietokoneella. Historiaan jäävät paitsi konseptipaperit, myös kokeen vanha nimi, tekstitaidon koe. Vanha esseekoe, nykyään kirjoitustaidon koe järjestetään 25. syyskuuta.
Uudistus on Äidinkielen opettajain liiton mukaan merkittävä ja tärkein muutos näkyy aineistojen lisääntymisessä.
– Molemmissa kokeissa aineistot ovat hyvin merkittävässä roolissa. Kuten muissakin aineissa nykyään, kokeissa on nyt liikkuvaa kuvaa, ääntä, perinteisten aineistojen rinnalla, sanoo liiton puheenjohtaja Sari Hyytiäinen STT:lle.
Hyytiäisen mukaan opettajien keskuudessa sähköiseen kokeeseen suhtaudutaan pääosin myönteisesti. Hän lisää, että koneella kirjoittaminen on nykyään arkipäivää kaikkialla ja nuorille luontevampaa kuin käsin kirjoittaminen.
– Nykyään ei juuri tarvitse kirjoittaa käsin kuin ehkä muistiinpanoja tai suunnitelmia. Se on nykypäivää, että tehdään koneella työt, itsestäänselvyys.

Lukiolaisten liitto: Sähköisyys helpottaa tekstin valmistelua

Lukiolaisten liitto pitää kokeiden sähköistymistä oikeana suuntana. Äidinkielen kokeessa etuja ovat tekstin muokkaamisen helpottuminen ja kirjoittamisen nopeutuminen.
– Se tuo ajankäytön kanssa erilaisia hyötyjä, miten koetta pystyy tekemään, pystyy palaamaan ja valmistelemaan. Se on hyvä asia kokelaan kannalta, sanoo liiton puheenjohtaja Alvar Euro STT:lle.
Digitalisoituminen on Euron mukaan oikea ja väistämätön suunta. Tulevaisuudessa kokeita voisi hänestä kehittää yhä soveltavampaan suuntaan ja oppiainerajoja rikkoa entisestään.
– Ei niin, että päntätään tiettyjä yksityiskohtia ja oksennetaan paperille parin vuoden päästä, vaan enemmän sellaista, että pitää todistaa pystyvänsä hallitsemaan isoja kokonaisuuksia.
Hän näkisi, että ylioppilaskokeiden aineistot voisivat monipuolistua vielä enemmän.
– En täysin tyrmää sitä, että olisi kanavia, joista tietoa pystyisi hankkimaan reaaliaikaisesti.

Ei suurempia vikoja, kaikki sähköiset kokeet saatu arvosteluun

Sähköisten kokeiden järjestäminen on tähän mennessä sujunut ilman suurempia ongelmia, sanoo projektipäällikkö Matti Lattu Ylioppilastutkintolautakunnasta (YTL).
– Joka tutkintopäivä tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa niin, että se vaatii joitakin toimenpiteitä.
Tyypillisimmät ongelmat ovat tilanteita, joissa kokelaan tietokone ei toimi. Niihin on varauduttu varakoneilla, Lattu sanoo.
– Ehkä kriittisimpiä ovat ne, että koetilan palvelimeen tulee jokin vikatilanne, että sen toiminta hidastuu.
Kertaakaan viat eivät ole olleet sellaisia, että koetta ei olisi saatu tehtyä.
– Kaikki kokelaiden suoritukset on tähän mennessä saatu arvosteluun, eli siinä mielessä sata prosenttinen onnistuminen, Lattu sanoo.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti