Lounais-Häme

Uudistus on muutakin kuin sotea

Maakuntauudistus on muutakin kuin sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista eli sotea. Keskustelu esimerkiksi kunnille jäävistä tehtävistä on jäänyt sote-keskustelun jalkoihin. Näin todettiin Forssassa, kun muutosjohtajien maakuntakierros jalkautui paikkakunnalle otsikolla Sote ja monialainen maakunta.

Jo tilaisuuden tervetuliaissanat lausunut Kanta-Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen ilmaisi huolensa siitä, että jopa suurin osa kansanedustajista on pudonnut uudistusten kelkasta.

-Välillä tuntuu, että ilma on sakeanaan väärinkäsityksiä, Ahonen huomautti.

Forssan tilaisuuden noin 200 osanottajaa ovat muutoksen läpiviennin kannalta avainhenkilöitä, esimerkiksi kuntien viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä.

Soten hallitseva rooli muutoskeskustelussa on ymmärrettävä, nieleehän se jatkossa leijonanosan maakuntien budjeteista. Kunnille uudistusten jälkeen jäävät tehtävät ovat toistaiseksi jääneet vähemmälle keskustelulle, vaikka esimerkiksi sivistystoimi ja paikallinen elinkeinopolitiikka jäävät jatkossakin kuntien kontolle.

-Kuntien osalta voi sanoa, että jos kunta on nyt ahdingossa, uudistus ei sitä pelasta. Jos kunnalla menee nyt hyvin, ei tämä aja sitä ahdinkoon, kiteytti maakuntauudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju valtiovarainministeriöstä.

Harjun mukaan koskaan ei ole tehty lainsäädäntökokonaisuutta niin avoimesti kuin nyt sote- ja maakuntauudistusta tehtäessä. Uudistuksen mukanaan tuomat miljardien säästötavoitteet onnistuvat Harjun mukaan.

-Mikäli koko orkesteri saadaan soittamaan samaa sävelmää, säästötavoite on helppo saavuttaa.

Sote-muutosjohtaja Sinikka Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä totesi huolestuneena seuranneensa keskustelua seinistä ja rakennuksista.

-Palveluita on tulevaisuudessa yhä enemmän mahdollisuus viedä kotiolohuoneisiin asti. Hämeessä ollaan erittäin etunojassa digitaalisten palvelujen kehittämisessä, Salo huomautti.

Sote- ja maakuntauudistusten mittakaavaa kuvaa Oma Hämeen maakuntauudistuksen muutosjohtaja Matti Lipsasen esimerkki omasta ja Oma Hämeen sote-muutosjohtaja Jukka Lindbergin vastuunjaosta.

-Lindbergillä on huolenaan vain sote, minulla 24 muuta tehtäväaluetta, hän naurahti.

Lindberg puolestaan totesi, että fokuksen pitäisi olla uudistuskokonaisuudessa, etteivät yksityiskohdat vie liikaa huomiota.

Kanta-Häme etenee iloisesti marssien maakuntaan, totesivat tilaisuuden puhujat. Avuksi on luotu marssiopas, jossa on täydentyvä strategiasuunnitelma ja käytännön toteutustapoja. Maakunnat syntyvät jo heinäkuun alussa ja niille luodaan aluksi väliaikainen hallinto. Maakuntavaalit ovat edessä ensi vuoden tammikuussa samaan aikaan presidentinvaalien kanssa.

Forssalainen kaupunginvaltuutettu Janne Vuorenmaa (sd.) ilmaisi huolensa Lounais-Hämeen joutumisesta paitsioon, kun eri toimintoja on jo siirretty Hämeenlinnaan ja Lahteen.

Matti Lipsanen totesi Vuorenmaalle, että Hämeen Liitto on laittanut Forssan seutuun panoksia keskimääräistä enemmän.

Maakuntastrategiassa pitäisi olla Pauli Harjun mukaan liikkumatilaa taloudellisesti.

-Maakunnan oma erikoisistuminen on se, millä menestytään, Harju sanoi. FL

Kunta, maakunta vai valtio?
Sote- ja maakuntauudistuksessa tehtävät jaetaan uudelleen eri toimijoiden kesken.18Maakuntia on Manner-Suomessa 18Valtion tehtävät:Oikeusvaltion ylläpito ja kehitysPerusoikeuksien turvaaminen ja arviointiTurvallisuustehtävätValtakunnalliset ja kansainväliset tehtävätYleinen edunvalvontaMaakunnan tehtävät:Sosiaali- ja terveydenhuoltoPelastustoimiYmpäristöterveydenhuoltoAluekehittäminen ja kasvupalvelutTyö- ja elinkeinopalvelutLiikennejärjestelmäsuunnittelu ja joukkoliikenteen alueellinen suunnitteluMaaseudun kehittäminen ja lomituspalvelutKunnan tehtävät:Osaaminen ja sivistysTerveys ja hyvinvointiLiikunta ja kulttuuriNuorisotoimiPaikallinen elinkeinopolitiikkaMaankäyttö ja rakentaminen

Uusimmat

Fingerpori

comic