Lounais-Häme

Uusi alkoholilaki menee uusiksi – kaljanmyynti vapautumassa rajusti

Uusi alkoholilaki pitää valmistella uudelleen. Hallituksen oli tarkoitus esitellä pitkään väännetty lakiesitys eduskunnalle toukokuun puolivälissä. Nyt aikatauluja on pakko lykätä. Tänään maanantaina tullut Helsingin hovioikeuden päätös saattaa pakottaa hallituksen muuttamaan lakia mietojen alkoholijuomien etäkaupan osalta.

– Tämä on mielenkiintoinen ratkaisu. Hallituksen esitys menee nyt uuteen pohdintaan, hämmästelee lakia valmistellut johtaja

Kari Paaso

sosiaali- ja terveysministeriöstä.

On mahdollista, että oluen ja muiden mietojen alkoholijuomien nettikauppa ulkomailta joudutaan sallimaan. Paaso myöntää, että ratkaisulla olisi merkittäviä vaikutuksia suomalaiseen alkoholikauppaan. Olutlaatikoita ei ehkä tarvitsisi käydä enää hakemassa Tallinnan-lautoilta, kun ne voisi tilata Baltiasta suoraan kotiovelle. Oluenmyynti vapautuisi muutenkin merkittävästi.

Helsingin hovioikeus antoi maanantaina ratkaisun ns. Alkotaksi-tapauksessa. Virolainen yritys oli myynyt alkoholia netin kautta Suomeen ja saanut siitä käräjillä tuomion veropetoksesta ja alkoholirikoksesta.

Hovioikeus alensi tuomiota. Se linjasi, että Alkon monopoli väkevien juomien myynnissä on linjassa EU-oikeuden kanssa. Samoin oikeus piti tilaviinien myyntiä tiloilla ongelmattomana. Oikeus katsoi, että virolaisyrityksellä ei ollut oikeutta kaupitella väkeviä tai viinejä. Sen sijaan oikeus päätti, että suomalainen lupajärjestelmä mietojen alkoholijuomien myymiseksi on EU-oikeuden vastainen.

Nykyisen lain mukaan oluen myyjällä pitää olla kiinteä myyntipiste Suomessa. Sama periaate oli tarkoitus siirtää myös uuteen alkoholilakiin. Hovioikeuden päätöksen myötä asia pitää miettiä uudelleen.

– Emme ole osanneet ajatellakaan, että tämä lupajärjestelmä olisi EU-oikeuden vastainen, Paaso ihmettelee.

– Neljäseiskoja (alle 4,7 prosenttisia alkoholijuomia) tai tulevaisuudessa viisvitosia voitaisiin ruveta myymään siellä täällä ja kuka tahansa. Sitähän se tarkoittaa, Paaso sanoo.

Uuteen alkoholilakiin mietojen juomien alkoholipitoisuutta ollaan nostamassa nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

Hovioikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen. Se voi edetä vielä korkeimpaan oikeuteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic