Lounais-Häme

Uusi alkoholilaki näkyy teollisuudessakin – Aste Finlandin tammikuu historian kiireisin

Uusi alkoholilaki tuo lisää töitä myös osalle teollisuuden aloista.

Kylmälaitteita valmistavan Aste Finland oy:n toimitusjohtaja Jussi Salonen sanoo, että laki on selvästi vilkastuttanut yhtiön alkuvuotta.

-Alkoholilailla on ollut piristävä vaikutus meille, sillä se on kasvattanut meillä 20 prosentilla tuotantoa omalla sektorillaan, Salonen sanoo.

Salonen kertoo, että tammikuu on ollut yrityksen historian kiireisin.

-Ennätyskuukausia on myös tulossa jatkossa. Helmi- ja maaliskuussa tilauksia on tuplasti verrattuna edellisiin vuosiin.

-Vaikka meillä tehdään enemmän laitteita kuin koskaan, puhelin soi yhä jatkuvasti, ja meiltä kysytään, että saisiko laitteita vaikka jo huomiseksi, Salonen sanoo.

 

Eduskunta hyväksyi uuden alkoholilain vasta joulukuun lopussa, ja ensimmäiset 5,5-prosenttiset juomat tulivat kauppojen hyllyille heti vuodenvaihteessa. Valmistautumisaikaa ei siis jäänyt paljonkaan. Kokonaisuudessaan uusi laki astuu voimaan maaliskuun alussa.

-Meillä oli jo syksyllä vähän osviittaa ja arvioita, että mitä uudistus voisi tuoda tullessaan, mutta varmuutta ei ollut kuin vasta silloin joulukuun lopussa, Salonen sanoo.

-Aika vauhdikkaasti saimme reagoida, kun jouduimme järjestämään uusia työpisteitä ja -paikkoja.

Aste Finland palkkasi Salosen mukaan tammikuussa kymmenen uutta työntekijää, joista pari tarvittiin jo pelkästään lakimuutoksen tuomia tilauksia varten.

Salonen kertoo, että alkuvuosi on muutenkin vuoden kiireisintä aikaa Asteelle. Tänä vuonna sesonki alkoi heti tammikuussa.

 

Salonen kertoo, että panimot tilaavat tällä hetkellä uusia kaappeja marketteihin eri puolelle maata. Aste Finlandia kotimaassa työllistävät eniten Hartwall ja Olvi.

Uuden lain myötä pienpanimot saavat alkaa myydä tuotteitaan suoramyyntinä, mutta pienpanimoiden kylmälaitetilauksia Aste ei ainakaan vielä ole saanut.

Tällä hetkellä kaappeihin halutaan myös uutta ilmettä, kun vahvemmat oluet ja lonkerot sekä niin sanotut limuviinat halutaan esille.

-Muutos työllistää siis myös suunnittelupuolta, vaikka perusmallejakin menee, Salonen sanoo.

Salonen arvioi, että ilman lakimuutosta Aste Finlandin tuotteista lähtisi alkuvuoden aikana ulkomaille vientiin noin 70 prosenttia, mutta nyt noin puolet jää kotimaahan ja puolet lähtee vientiin.

 

Välillisesti lakimuutos on tuonut kiireitä myös Aste Finlandin alihankintayrityksille.

Ohutlevyjen tuotantoon keskittyvä tammelalainen Matimek oy palkkasi tammikuun ajaksi kaksi uutta työntekijää Asteelta tulleiden tilausten vuoksi. Vakituisia työntekijöitä yrityksessä on yhdeksän.

-Viime vuoden tammikuusta olemme kasvaneet sata prosenttia, mutta siihen tietysti kuuluu paljon muutakin kuin Asteen tilaukset, yrityksen toinen omistaja Markus Salomaa kertoo.

Vuonna 2015 perustettu Matimek oy on kasvanut jatkuvasti. Yrityksen liikevaihto vuonna 2017 oli 1,1 miljoonaa euroa.

-Alkuvuosi näyttää siltä, että kasvuvauhti jatkuu edelleen. Olemme miettineet, että jos tähtäämme tasaiseen kasvuun, tavoite on 1,5 miljoonaa tänä vuonna, Salomaa sanoo.

Belgialaisen DRU Internationalin viime vuonna ostaman Aste Finland oy:n liikevaihto vuonna 2017 oli 8,2 miljoonaa euroa. Tavoite vuodelle 2018 on 12 miljoonaa euroa.

-Kasvu jatkuu. Vuonna 2020 liikevaihdon on tarkoitus olla jo 20 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä näyttää, että siihen päästään, sillä tulossa on aika isoja juttuja, Salonen vihjaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti