Lounais-Häme

Uusi hoito voi tehota MRSA-sairaalabakteeriin

Antibiooteille vastustuskykyinen MRSA-bakteeri aiheuttaa merkittävästi riesaa sairaalaympäristössä. Uusi tutkimustulos antaa kuitenkin toivoa, että bakteeri olisi tulevaisuudessa entistä paremmin hoidettavissa.

New Scientist -lehti kertoi keskiviikkona, että lääkeyhtiö Merckin tutkijat ovat löytäneet uuden tavan tappaa MRSA-bakteereita. Käytännössä kyseessä on kahden lääkkeen yhdistelmästä: toinen heikentää MRSA:n vastustuskykyä niin, että varsinainen, aiemmin tehottomaksi muuttunut antibiootti pääseekin tekemään työnsä.

Toistaiseksi menetelmää on testattu vain laboratorionäytteillä sekä koe-eläiminä käytetyillä hiirillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan MRSA-tartunta tapahtuu tyypillisesti niin, että joko toisesta potilaasta tai hoitoympäristöstä hoitajan tai lääkärin käsiin on tarttunut MRSA-bakteeria, joka hoitotoimenpiteen yhteydessä tarttuu seuraavaan potilaaseen.

MRSA-tartunnan voi saada myös terveydenhuollon laitosten ulkopuolella ilman selvää osoitettavaa syytä, joten sairaaloissa ei voida aina tietää, kuka potilaista kantaa MRSAta.

Toistaiseksi kaikkien MRSA-infektioiden hoitoon löytyy tehoava antibiootti. Hoidossa vain joudutaan käyttämään eri antibiootteja kuin tavallisen stafylokokki-infektion hoidossa.

MRSA voi aiheuttaa vakavia infektioita.

Mikko Pulliainen

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti