Lounais-Häme

Uusi koulu joustaa tarpeiden mukaan

Kiiruun koulun rehtori Janne Aaltonen ei peittele ihastustaan uuden koulun harjannostajaisissa. On valoa, on avaruutta ja ennen kaikkea tilat, jossa uutta opetussuunnitelmaa päästään viemään läpi täysimääräisesti.

-Kyllä tänne tekisi jo mieli muuttaa!

-Olemme pärjänneet väistötiloissa kohtuullisen hyvin, ja opetussuunnitelma on saatu vietyä läpi. Kaikkea ei ole kuitenkaan voitu tehdä täydessä laajuudessaan – esimerkiksi fysiikan, kemian ja biologian osalta, Aaltonen toteaa.

 

Viimeistään ensi vuoden syyslukukauden alkaessa koulutyö aloitetaan uutuuttaan hohtavassa koulussa. Urakkasopimuksessa on sovittu, että kohde luovutetaan tilaajalle eli kaupungille tammikuun loppuun mennessä.

-Vielä ei ole päätöstä siitä, tehdäänkö muutto kesken lukuvuoden, mutta asiasta on kyllä keskusteltu. Väistötilat tietysti maksavat koko ajan, Someron tekninen johtaja Marko Mäkinen huomauttaa.

Itse rakennusurakan osalta ei ole näköpiirissä, että budjetissa tai aikataulussa pysyminen aiheuttaisi ongelmia.

 

Koulun henkilökunta on päässyt mukaan suunnittelutyöhön ensimmäisistä arkkitehdin hahmotelmista lähtien. Aaltosen mukaan henkilökunnan toiveet ovat liittyneet ensisijaisesti tilojen muunneltavuuteen ja monikäyttöisyyteen.

-Meidän näkemyksemme on otettu todella hyvin huomioon. Luokkatiloja voidaan jakaa kahteen tai jopa kolmeen osaan tarpeen mukaan. Avustajan on helppo työskennellä luokassa ja luokkien välissä on tilaa, joka mahdollistaa pienryhmätyöskentelyn.

Osassa luokkatiloja on siirtoseinät, jotka avaamalla saadaan käyttöön iso tila esimerkiksi ylioppilaskirjoituksia varten. Siirtoseinillä pystytään jakamaan myös liikuntasali, ruokailutila ja auditorio omiksi tiloikseen tai tarpeen mukaan yhdistää tilat.

Opetuksen digitalisoitumisen vuoksi myös koulun teknisiin valmiuksiin on kiinnitetty erityistä huomiota.

 

Uutta Kiiruun koulua rakennetaan Terve Talo -kriteeristöä noudattaen. Se tarkoittaa, että urakka ja rakennus itsessään on lohkottu eri työvaiheisiin.

-Luokkatilasiivet valmistuvat ensimmäisenä. Sen jälkeen toinen kerros tehdään kokonaan valmiiksi, jonka jälkeen siirrytään alakertaan. Erityistilat, kuten auditorio ja liikuntasali ovat omana alueenaan, vastaava työnjohtaja Mats Sivén Ojarannan Rakennuksesta kertoo.

 

Työmaan osastot on tällä hetkellä eroteltu muovi- ja vaneriseinillä, mutta urakan edetessä ne vaihtuvat pysyviin rakennelmiin.

-Terve Talo -kriteerit tuovat joitakin työvaiheita lisää, kun rakennetaan suojaseiniä ja jaksotetaan lv-töitä. Lisäksi siivouksen tasoon on kiinnitetty erityistä huomiota, Sivén toteaa.

Ojarannan Rakennuksen toimitusjohtaja Saku Kanasuo kiitteli harjannostajaisissa sekä omia työntekijöitään että ali- ja sivu-urakoitsijoita siitä, että töiden aikataulutus on mennyt nappiin ja sovitussa on pysytty.

-Henki työmaalla on pysynyt koko ajan loistavana, eikä urakan ympärillä käyty keskustelu ole siihen vaikuttanut. FL

 

Someron historian suurin rakennusurakka
Uuden Kiiruun koulukeskuksen rakentaminen on Someron kaupungin massiivisin rakennusurakka.Urakka alkoi vanhan, noin 6000 neliön vanhan Kiiruun koulun purkamisella loppuvuodesta 2014.Purkupäätöksestä käytiin kovaa vääntöä, sillä vanha koulu oli arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema.Uuden koulun rakentaminen alkoi keväällä 2016.Pääurakoitsijaksi valittiin kiemuroiden jälkeen koskelainen Ojarannan Rakennus Oy.Uudessa, tammikuun loppuun mennessä valmistuvassa koulussa neliöitä on vajaa 7000.Koulusta tulee k-sakarainen rakennus, jonka kahdessa sivusiivessä ovat opetustilat sekä yhdessä siivessä hallinnon ja ruokailutilat sekä liikunta- ja juhlasali.Uudessa koulussa liikuntasali on noin kaksi kertaa vanhan koulun salin kokoinen, eli 470 neliötä.Koulusta löytyy myös 120-paikkainen auditorio, jonka penkit saadaan kokonaan sivuun ja tila voidaan ottaa esimerkiksi liikuntakäyttöön.Koko hankkeen kustannusarvio on 16,4 miljoonaa euroa.Koulutoimen lisäksi uuteen koulukeskukseen sijoitetaan ainakin Somero-opiston ja nuorisotoimen palveluja.

Uusimmat

Fingerpori

comic