Lounais-Häme

Uusi koulu pelottaa mutta myös houkuttaa

Kun Forssan Lehden vaalikoneessa kysyttiin Forssan kuntavaaliehdokkaiden kantaa monitoimikeskukseen, monitoimikeskuksen rakentamisen kannalla oli 45 prosenttia vastaajista ja asiaa vastusti 51 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista.

Tölön koululla järjestetyssä suuressa koulukeskustelussa lähtöasetelmat olivat hieman erilaiset: neljä vastusti, yksi kannatti.

Kannattajia edusti Kalle Lahtinen (kok.), vastustavalla kannalla olivat Emmi Lintonen (sd.), Johanna Häggman (kesk.), Aila Lahtinen (ps.) ja Tölön kouluavustaja Risto Aaltonen (vas.).

Lintonen, Häggman ja Aila Lahtinen tyrmäsivät monitoimikeskuksen vetämällä vaalikonepallon äärilaitaan. Kalle Lahtinen kannatti varovaisemmin. Tölön koulun koulunkäynnin ohjaaja Aaltonen ei ole vastannut vaalikoneeseen.

Monitoimikeskusta kannatettiin ja vastustettiin osin samoin argumentein. Lintonen, Häggman, Aaltonen ja Aila Lahtinen korostivat Tölön illassa nykyisten lähikoulujen tärkeyttä.

-Koulut ovat vetovoimatekijöitä. On vastuutonta sulkea kouluja alueilta, joilla on tontteja myytävänä. Kuka silloin enää haluaa muuttaa alueelle? Lintonen kysyi.

Kalle Lahtinen huomautti, että monitoimikeskus olisi sekin lähikoulu.

-Jos Kuhalan ja Tölön koulut päätetään lakkauttaa ja niiden välimaastoon rakennetaan yksi suuri koulu, eikö kyseessä olisi silti lähikoulu?

Nimitystä monitoimikeskus Kalle Lahtinen ei tosin halunnut käyttää.

-Se kalskahtaa sanana kylmältä, joten puhun tulevaisuuden koulusta.

Sen jokainen panelisti myönsi, että Forssan kouluverkkoon joudutaan tekemään leikkauksia, jos lapsiluku vähenee ennusteiden mukaisesti.

-Kuntien verotulot tippuvat maakuntamallin myötä, joten talouden tasapainosta huolehtiminen on entistäkin tärkeämpää. Tässä tilanteessa meillä ei ole varaa uuteen kouluun ja kymmenien miljoonien investointiin, Häggman ja Lintonen totesivat lähes samoin sanoin.

Aila Lahtinen ja Risto Aaltonen toivoivat aikalisää.

-Miksei koulukysymystä voi rauhoittaa, kun on soterähinät päällä?

Aila Lahtinen ja Aaltonen myös pelkäsivät lasten kärsivän isossa koulussa.

Yleisössä istunut Seppo Vuorio otti kysymyksessään esiin lähialueiden koulu-uudistukset.

-Pohjois-Forssasta lakkautettiin Matkun koulu ja rakennettiin tilalle uusi hieno Koijärven koulu. Jokioisilla puolestaan satsattiin Paanan kouluun ja olen kuullut vain kehuja, kuinka hyviä opetusympäristöjä molemmat koulut ovat. Miksi muualla mahdollinen on mahdotonta Forssan keskustassa? Vuorio kysyi.

Kalle Lahtinen totesi Vuorion vieneen sanat suustaan. Häggman myönsi Koijärven koulun vetovoimatekijäksi mutta huomautti, eikö Forssan keskusta-alueella voisi olla jatkossakin monta laadukasta, peruskorjattua koulua.

Yleisöstä huomautettiin, että Jokioisilta on tullut aiempaa enemmän erityislapsia Tölölle sen jälkeen, kun koululaiset keskitettiin Paanalle. Onko syynä sattuma vai suuri koulu, sitä ei ole osoitettu.

Tulevissa vaaleissa valittava valtuusto päättää monitoimikeskuksen ja samalla nykyisen kouluverkon kohtalosta. Tietoa päätöksen pohjaksi on luvassa muun muassa monitoimikeskusta koskevasta hankesuunnittelusta, joka valmistuu elokuun loppuun mennessä.

Häggman haluaa ennen ihan lopullista kantaansa kuulla forssalaisia lapsiperheitä sekä lapsivaikutusarvion tuloksia.

-Missään tapauksessa en ole kuitenkaan yltiöpäisen keskittämisen kannalla, hän lisäsi.

Myös Kalle Lahtinen odottaa faktatietoja tunteella päättämisen sijaan.

-Hankesuunnitelman valmistuttua olemme viisaampia siitä, onko kannattavampaa korjata vai uudisrakentaa.

Jos monitoimikeskus päätetään rakentaa, siitä ei tule pelkkä koulu. Rakennukseen voidaan sijoittaa esimerkiksi päivähoidon yksikköjä sekä nuoriso- ja vapaa-ajan palveluita. Myös keskuskeittiö voi löytää paikan monitoimikeskuksen seinien suojasta.

Olivat tulevat kouluverkkopäätökset mitä tahansa, Forssa on onnistunut monessa asiassa lasten ja nuorten suhteen. Kun panelisteilta kysyttiin, onko Forssa lapsiystävällinen kaupunki, jokainen nosti empimättä vihreän lapun ilmaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic