Lounais-Häme

Reseptilääkkeisiin tulee uusia turvamerkintöjä

Reseptilääkkeiden pakkauksiin tulee uudet EU:n vaatimat turvamerkinnät, joiden avulla apteekki varmistaa lääkepakkauksen aitouden entistäkin aukottomammin. Kuva: Pekka Rautiainen

Suomessa otetaan käyttöön Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä ensi lauantaina.

Reseptilääkkeiden pakkauksiin tulee uudet EU:n vaatimat turvamerkinnät, joiden avulla apteekki varmistaa lääkepakkauksen aitouden entistäkin aukottomammin ennen lääkkeen luovuttamista asiakkaalle. Uudistus kitkee lääkeväärennösten mahdollisuuden ja takaa korkean potilasturvallisuuden.

Suomen lääkejakeluketju käsittelee vuosittain 7500 eri valmistetta ja lähes 70 miljoonaa pakkausta.

– Lääkevarmennusjärjestelmän tavoitteena on varmistaa lääkkeiden aitous. Kun potilas ostaa lääkkeensä laillisesta apteekista tai verkkoapteekista, hän voi luottaa siihen, että lääke on aito, sanoo Suomen Lääkevarmennus oy:n toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen.

 

Uudet turvaominaisuudet ovat lääkepakkauksen yksilöivä, sähköisesti luettava tunniste ja pakkauksen peukaloinnin estävä mekanismi, kuten tarrasinetti, turvakorkki tai repäisynauha. Apteekista toimitetaan muutaman vuoden siirtymäajan myös lääkepakkauksia, joissa uusia turvaominaisuuksia ei vielä ole. Nämä pakkaukset on tuotu markkinoille ennen 9.2.2019.

Apteekissa lääkkeen aitous varmistetaan jatkossa aiempaa tarkemmin ennen kuin lääke luovutetaan asiakkaalle.

– Farmaseutti tai proviisori tarkistaa jokaisen turvamerkityn lääkepakkauksen turvaominaisuudet lukemalla skannerilla pakkauksen yksilöivän tunnisteen ja varmistamalla peukaloinnin paljastavan mekanismin eheyden. Pakkauksen tunnisteen avulla varmistuu, että kyse on aidosta lääkkeestä, kertoo kehittämispäällikkö Ari Jansen Apteekkariliitosta.

Jansenin mukaan turvaominaisuuksien tarkistaminen voi aluksi hieman hidastaa lääkkeiden toimittamista, vaikka järjestelmä toimii automaattisesti taustalla.

– Käyttöönoton alkuvaiheessa voi ilmetä tilanteita, joissa apteekki joutuu selvittämään lääkepakkauksen tietoja lääkeyritykseltä. Jos pakkauksen tarkistamisessa ilmenee ongelmia, apteekki voi ehdottaa asiakkaalle lääkevaihtoa.

 

Lääketurvallisuus Suomessa on jo valmiiksi korkealla tasolla. Toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa, Suomessa on tähän mennessä ilmennyt vain yksittäisiä tapauksia, joissa lääkeväärennöksiä on päätynyt lailliseen jakeluketjuun. Uuden lääkevarmennusjärjestelmän ansiosta tämä ei jatkossa ole enää mahdollista.

Uudistuksen myötä apteekkien velvollisuutena on tarkistaa lääkepakkauksen turvamerkinnät.

Uudet turvamerkinnät koostuvat kahdesta osasta: peukaloinnin paljastavasta mekanismista sekä lääkepakkauksen yksilöivästä koodista. Tarkistus tapahtuu nopeasti, eikä se edellytä asiakkaalta mitään toimenpiteitä.

Järjestelmän käyttöönottoa on valmisteltu jo useiden vuosien ajan ja testattu kattavasti yhteistyössä lääketukkujen, apteekkien ja sairaala-apteekkien kanssa.

Suomessa lääkevarmennusjärjestelmän rakentamisesta ja hallinnoinnista vastaa Suomen Lääkevarmennus oy. FL

Juttua on muokattu 4.2.2019 kello 9.13.: Juttuun on lisätty Apteekkariliiton kommentit ja tietoa turvaominaisuuksista.

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic