Lounais-Häme

Uusi laki tuo toivoa monelle elinsiirtoa odottavalle – Munuaisen voi jatkossa luovuttaa jopa ystävä

Kudoslakiin tuleva muutos helpottaa munuaisen luovuttamista. Muutoksen myötä luovuttaja voi olla myös muu kuin aivan lähisukulainen.
Munuaisensiirto vapauttaa saajansa kuormittavasta dialyysihoidosta. Kuva: Anja Filppula

 

Tasavallan presidentti hyväksyy uuden kudoslain tänään perjantaina, ja lain on tarkoitus tulla voimaan 1.3.

Lain mukaan munuaisen luovuttajan olisi pääsääntöisesti oltava sukulainen tai muu läheinen. Jatkossa laki antaa mahdollisuuden myös niin sanottuun parittaiseen luovutukseen tai jopa täysin anonyymiin luovutukseen.

Munuaisen voi luovuttaa jatkossa jopa hyvä ystävä.

Munuaisen luovutuksen tulee aina perustua vapaaehtoisuuteen, eikä siihen saa liittyä minkäänlaista painostusta tai taloudellisen edun tavoittelua.

Tällä hetkellä Suomessa odottaa lähes 500 ihmistä pääsyä munuaissiirtoon. Viime vuonna uuden munuaisen sai 238 ihmistä.

Kaikki eivät ehdi saada uutta munuaista ajoissa, koska siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Kaikista elinsiirtoa odottavista jopa kymmenesosa menehtyy, kun sopivaa siirrettä ei löydy ajoissa. Lakimuutoksen toivotaan ehkäisevän tätä.

– Lakimuutos tuo toivoa monelle munuaisensiirtoa odottavalle. Munuaisensiirto parantaa merkittävästi elämänlaatua vapauttamalla saajansa kuormittavasta dialyysihoidosta. Se antaa mahdollisuuden palata viettämään normaalia elämää, Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic