Lounais-Häme

Uusi lokakuun lämpöennätys syntyi - Kruunupyyssä lämpötila nousi 21 asteeseen

Helsinki
14.10.2018, 19:11

Kotimaa

Syysaurinko helli Suomea sunnuntaina siinä määrin, että maassa mitattiin uusi lokakuun lämpöennätys. Ilmatieteen laitoksen mukaan Kruunupyyn lentoasemalla Pohjanmaalla mitattiin iltapäivällä 21 lämpöastetta.
Selvästi yli 20 asteen lämpötiloja mitattiin lisäksi muun muassa Siikajoella, Seinäjoella, Ylivieskassa ja Pyhäjärvellä.
Aiempi lokakuiden ennätyslämpötila oli 19,4 astetta. Se mitattiin lokakuun alussa vuonna 1985.
Sunnuntaina rikkoutui myös lokakuun yöajan mittaushistorian lämpöennätys, ja sekin Kruunupyyssä, jossa lukema kohosi mittarissa aamuyöllä 14,4 asteeseen.

Kesäkelit laantuvat

Maanantaina Pohjanmaalle ei ole luvassa enää yhtä kesäisiä lämpötiloja. Esimerkiksi Kruunupyyssä vuorokauden ylin lämpötila laskee 13 asteeseen.
– Lounaasta puskee edelleen lämmintä ilmaa, mutta samaan aikaan luoteesta alkaa laskeutua kylmempää ilmaa. Iltapäivällä Oulun korkeudella on ajoittaista sadetta ja Lapissa alkaa sää viiletä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Oskari Rockas kertoi sunnuntaina.
Rockaksen mukaan luoteesta tulevat sateet laskeutuvat kohti kaakkoa ja tiistaina satelee jo Keski-Suomen kohdilla. Sateiden myötä lämpötilat putoavat 10 asteen tienoille.
Etelä-Suomessa säät jatkuvat lähipäivinä ajankohtaan nähden huomattavan lämpiminä. Lämpötila liikkuu noin 15 asteessa, ja aurinko paistaa. Jatkossa on kuitenkin luvassa tyypillisempää lokakuun säätä.
– Vähän epävakaisempaan ja viileämpään säätyyppiin olemme menossa. Toisin sanottuna mennään kohti tavanomaisempia syyssäitä, Rockas sanoo.

Hiihtämäänkin pääsi

Kesäisistä lämpötiloista huolimatta Suomessa pääsi sunnuntaina myös hiihtoladulle.
Facebookin Latutilanne-ryhmän mukaan ulkolatuja oli sunnuntaina auki Kontiolahdella, Nurmeksessa, Rukalla, Tahkolla ja Vuokatissa.
Hiihtoputkiin pääsi ryhmän mukaan hiihtämään Helsingin Kivikossa, Jämijärvellä, Leppävirralla, Paimiossa, Uudessakaupungissa ja Vuokatissa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti