Lounais-Häme Somero

Somero investoi ensi vuonna aktiivisesti – suunnitteilla myös uusi monitoimihalli

Somerolla arvioidaan ensi tilikauden tuloksen jäävän niukasti plussalle. Syntyvyysennuste pakottaa poliitikot kouluverkon kriittiseen tarkasteluun.
Nykyistä monitoimihallia remontoidaan ensi vuonna noin puolella miljoonalla eurolla. Muun muassa ilmanvaihtoa ja kattoa on tarkoitus uusia.

Someron ensi vuoden talousarvio ei tarjoile dramatiikkaa, mutta suunnittelunäkökulmasta vuosi 2019 on kaupungin päättäjille merkittävä. Somero jatkaa kokoonsa nähden aktiivisella investointilinjalla – ensi vuonna investointimenoille on talousarviossa laskettu lähes neljä miljoonaa euroa.

Ensi vuoden keskeisin kohde investointisuunnitelmassa on monitoimihalli. Sen korjaukseen on varattu noin puoli miljoonaa euroa. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen (kesk.) kuvailee tätä tekohengitykseksi.

– En lähde esittämään kolmen miljoonan euron remonttia vanhaan halliin, Kurvinen toteaa.

Tekohengityksellä Kurvinen viittaa siihen, että iäkäs ja kulunut monitoimihalli on ilman mittavaa ja kallista peruskorjausta tulossa tiensä päähän noin viiden vuoden aikajanalla.

 

Toinen ongelma on monitoimihallin koko. Sekä Kurvinen että kaupunginjohtaja Sami Suikkanen myöntävät salivuoropulan Somerolla pahemmaksi kuin koskaan. Kurvinen näkee, että salivuorojen jaossa olisi petrattavaa.

– Ryhmät voisivat optimoida tilannetta nopeilla ratkaisuilla vaihtamalla keskenään vuoroja monitoimihallin ja koulujen osalta niin, että korkeampaa tilaa tarvitsevat pääsisivät monitoimihalliin, Kurvinen näkee.

Suikkasen mukaan erityisesti futsal ja salibandy tarvitsisivat nykyistä laajempia tiloja. Sovo Futsal pelaa tällä hetkellä futsalin SM-sarjaa erikoisluvan turvin.

Kaupunki on jo saanut valtiolta 30 prosentin tuen uuden monitoimihallin rakentamiseen. Suikkasen arvion mukaan uusi monitoimihalli on tarkoitus toteuttaa noin viiden vuoden perspektiivillä.

 

Lue myös: Someron monitoimihalli korjataan, mutta miten laajasti? – siihen ottaa ohjausryhmä pian kantaa

 

Verotuloarvio osoittaa ensi vuodelle miljoonan kasvua käynnissä olevaan vuoteen. Verotulojen arvioidaan nousevan yli 28 miljoonaan euroon. Valtionosuudet ovat pysymässä ennallaan reilussa 25 miljoonassa eurossa. Vuosikate on talousarviossa noin puoli miljoonaa euroa ja tulos 80 000 euroa ylijäämäinen. Laskelma sisältää sote-uudistukseen liittyviä satunnaisia kiinteistöjärjestelyitä, joita ilman tulos jäisi alijäämäiseksi.

Lainakanta on nousussa ja ensi vuonna nousemassa arviolta 2 800 euroon asukasta kohden. Suikkasen mukaan määrä on vielä alle maan keskiarvon.

 

Vaikka Someron taloustilanne vaikuttaa hyvältä ja työttömyys on yhä laskussa, uhkakuvia kaupungin elinvoiman ylle luo etenkin väestökehitys. Asukasluvun arvioidaan pysyvän hieman alle 9 000 hengessä, mutta syntyvyystilastot aiheuttavat pähkäiltävää.

Tänä vuonna Somerolla on syntymässä noin 50 lasta. Jos syntyvyys pysyy tulevat vuodet samalla tasolla, lapsimäärä putoaa Suikkasen laskelmien mukaan nykyisestä noin tuhannesta oppilaasta jollain aikavälillä 600:een.

Investointisuunnitelmassa on laskettu kustannuksia yli kuusi miljoonaa euroa kouluihin ja päiväkoteihin vuosille 2019-22. Ensi vuoden investointeihin on varattu rahaa Leivonpesän päiväkodin ja Pitkäjärven sekä Oinasjärven koulujen peruskorjauksiin ja lisärakentamissuunnitteluun.

 

Kaupunginjohtaja Suikkasen mukaan koko koulu- ja päiväkotiverkkoa on pohdittava. Hänen mukaansa 600 oppilasta mahtuisi keskustan kouluihin, eikä kaupungilla olisi tuolla lapsimäärällä varaa pitää yllä nykyistä kouluverkkoa.

– Ennusteiden pohjalta ei voida hyväksyä, että kaikkia taloussuunnitelmassa olevia investointeja tehtäisiin. Ei ole järkeä tehdä kahden miljoonan euron investointeja jos tiedetään, että viiden vuoden kuluttua toiminta ajetaan alas.

– Lisärakentamisia ei tehdä ilman että ensi vuonna valmistuva oppimisympäristöselvitys tukee lapsien riittävän kouluihin ja päiväkoteihin. Kouluverkko on ison poliittisen päätöksenteon paikka, Suikkanen toteaa.

Somero aikoo kunnostaa ensi vuonna muun muassa urheilukenttää, rakentaa tai kunnostaa teitä ja kevyenliikenteenväyliä 700 000 eurolla ja hulevesiverkostoa lähes miljoonalla eurolla. Jaatilassa olevan Mäkelän alueen kunnallistekniikan suunnittelu käynnistetään ja skeittipuiston suunnitteluun on varattu 10 000 euroa.

Someron kaupunginhallitus käsittelee talousarvioehdotusta torstaina ja valtuusto 10. joulukuuta. FL

 

Aiheesta aiemmin: Someron investointisuunnitelma on sanalla sanoen kunnianhimoinen – seuraavalle neljälle vuodelle yli 13 miljoonan euron tarpeet

Fingerpori

comic

Näkoislehti

27.2.2020

Uusimmat