Uusi puheenjohtaja Sami Itani haluaa SUL:n keskittyvän huippu-urheiluun- kärkiehdokas Olli Lehtilä vetäytyi kisasta julkisen kohun takia

Helsinki
17.11.2018, 15:11

Urheilu-uutiset

Jo antiikin olympialaisten ohjelmaan kuulunut yleisurheilu on tämän päivän urheilumaailmassa ahtaalla. Siinä missä suuret palloilulajit muodostavat maailmanlaajuiset työmarkkinat ja kansallisen tason urheilijoillekin kuukausipalkkaisia työpaikkoja, sinnittelee suurin osa yleisurheilijoista erittäin niukasti erilaisten tukien varassa.
Se näkyy Suomessakin. Isoissa kaupungeissa ja poikien keskuudessa perinnelajin vetovoima on hiipunut, Suomen urheiluliiton (SUL) taloudenpidossa saadaan paikkailla vuotoja, ja arvokisamenestys on aallonpohjassa.
Tässä tilanteessa SUL jatkoi johtoportaansa uudistamista valitsemalla puheenjohtajakseen Sami Itanin, joka 31 vuoden iässä ja slim fit -puvussa näytti ja kuulosti uudistustuulenpuuskalta liittohallituksen kokouksessa Helsingissä.
SUL:n kaikkien aikojen nuorin puheenjohtaja tiivisti teesinsä kolmeen kohtaan: talous, yhteistyö ja huippu-urheiluun keskittyminen. Tällä ohjelmalla Itani uskoo yleisurheilun pystyvän kilpailemaan muiden lajien kanssa.
– Aivan ehdottomasti liiton täytyy ensin profiloitua huippu-urheilun suuntaan ja muut funktiot ulkoistaa asteittain seurojen suuntaan. Silloin meidän täytyy antaa enemmän resursseja urheilija-valmentajapareille, mutta myös siellä päässä tehdä selkeää linjanvetoa siihen, että mieluummin huippupotentiaalia omaaville enemmän kuin kaikille pikkaisen. Sen kautta uskon, että saamme huippu-urheilumenestyksen paremmalle tasolle ja se taas ruokkii nuorten mielenkiintoa, Itani sanoi.

Ei ”täysin smooth”

Itanin ajatuksissa SUL keskittyy huippu-urheiluun ja jättää harrastustoiminnan seuroille. Liiton talouden tasapainottamiseksi Itani lupasi toiminnan tehostamista, myynnin ”nostamista uudelle tasolle” ja yrityskumppaneille tarjottavien palvelujen uudistamista.
– Yleisurheilun perusarvot kuten sosiaalinen tasa-arvo, sukupuolten tasa-arvo ja iän tasa-arvo, turvallisuus ja viihtyvyys ovat sellaisia, joita yhteiskunnassa arvostetaan. Se näkyy harrastajamäärissä, jos vain Urheiluliitto tekee oikeita asioita, Itani sanoi.
Itani on kymmenottelun kaksinkertainen Suomen mestari, kauppatieteiden tohtori ja Adecco Finland Oy:n henkilöstöjohtaja, mutta puheenjohtajana yllätysvalinta. Itani myönsi itsekin, ettei valintaprosessi ollut ”täysin smooth”.
Ehdollepanotoimikunnan suosikki, OP-ryhmän vakuutusjohtaja Olli Lehtilä ei saapunut paikalle valintakokoukseen, vaan viestitti luopuvansa kisasta ehdokkuutensa nostaman julkisen kohun takia. Se kiteytyi puheenjohtajaehdokas Jarkko Toivolan sanottua julki epäilyn, että OP-ryhmä olisi ostanut puheenjohtajan paikan ryhtymällä SUL:n isoksi yhteistyökumppaniksi.
Lehtilän vetäydyttyä Itani vei äänestyksen ylivoimaisesti. Hän sai 35 ääntä, kun juristi Kimmo Oilan saalis oli viisi ääntä ja Toivolan yksi ääni.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic