Lounais-Häme

Uusi sairaala ehkä Ahvenistontien varteen

Ahvenistolle suunnitellun uuden Kantasairaalan rakentaminen on myötätuulessa. Raha-asiainvaliokunta puoltaa poikkeuslupaa rakentamiselle.

Investointilupa on myönnetty hankkeelle, jonka kokonaiskustannukset ovat arviolta 388,5 miljoonaa euroa. Siitä erikoissairaanhoidon osuus on 248 miljoonaa.

-Nyt uuden keskussairaalan toteutumisen voi sanoa olevan vihdoinkin varmaa. Se saa valmistelussa täysin uuden vaihteen päälle. Kanta-Hämeen maakunnan ja erikoissairaanhoidon tulevaisuuden kannalta päätöksen merkitystä ei voi korostaa liikaa, iloitsee Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen.

Hänen mukaansa kustannukset ovat jonkin verran alhaisemmat kuin radan varteen suunnitellussa hankkeessa, koska sairaalasta tulee hieman pienempi.

Kokonaiskustannuksista muu osa kuluu perusterveydenhuollon tiloihin. Myös niitä suunnitellaan uuden Kantasairaalan yhteyteen. Mukana arviossa on lisäksi kiinteitä sairaalalaitteita ja lääkintälaitteita.

Ensi viikolla sairaanhoitopiirin hallitus linjaa, mikä yritysryhmittymä kolmesta viime vaiheessa mukana olleesta tarjoajasta valitaan viemään eteenpäin allianssimallilla toteutettavaa hanketta.

Hankkeen kehitysvaihe alkaa kevään kuluessa. Varsinainen rakentaminen alkanee 2020. Uusi sairaala on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023.

Uuden sairaalankokonaisuuden laajuus on 87 000 bruttoneliömetriä, josta hyötyala on 43 000 neliötä. Perusterveydenhuollon osuus tiloista on 12 prosenttia.

Sijaintia Ahveniston tontilla on valmisteltu kolmen eri vaihtoehdon pohjalta, joista yksi on nykyisen sairaalarakennuksen takana, toinen rinteessä sen etupuolella. Esitykseksi hallitukselle on noussut peltomaa Ahvenistontien varressa.

Kahdessa muussa vaihtoehdossa olisi hyödynnetty osa nykyisistä kiinteistöistä.

-Erillisessä uudisrakennusvaihtoehdossa jäljelle jäävän tontin käyttö- ja myyntiarvo on asiantuntija-arvioiden mukaan selvästi parempi, Juvonen perustelee.

Laskelmat tarkentuvat hankkeen kehitysvaiheessa, mutta uudisrakennuksen kustannushyöty on arviolta 5–10 miljoonaa euroa verrattuna muihin vaihtoehtoihin.

-Perustelut uudisrakennukselle eivät ole muuttuneet, vaikka neuvottelut keskustasijainnista päättyivätkin. Sairaalan toiminnallisuus ja logistiikka pystytään toteuttamaan uudisrakennuksessa huomattavasti tehokkaammin, Juvonen arvioi. HÄSA

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti