Lounais-Häme

Uusi sarja, uudet voitot

 

Örnin Antti täyttää tänään 70 vuotta. Vaikea uskoa, mutta näin se vain on.

Forssalaisen aikuisurheilun ikoni siirtyi tällä kaudella M70-sarjaan ja heitti hiljan SM-halleissa painoa metritolkulla yli sarjan entisen ennätyksen. Viralliseksi Suomen ennätykseksi tulosta ei hyväksytty, koska 70-vuotiaspäivä oli silloin vielä edessäpäin.

Rautaisessa kunnossa olevalla Örnillä olisi sanansa sanottavana myös kesän MM-kisoissa. Ne käydään kuitenkin sen verran kaukana, että jäävät Alun mörssäriltä väliin.

-Se on rahakysymys. MM-kisat ovat tänä vuonna kauhean kaukana, Perthissä Australiassa, Örn kertoo.

Vaikka Örn tunnetaan erityisesti menestyvänä aikuisurheilijana, hän on urheillut pienestä pitäen. Pihaleikkien ohella Örn yleisurheili, erityisesti kolmiottelu, johon kuuluivat pituus, 60 metriä ja kuulantyöntö, oli nuorukaisen mieleen.

-Vaikka olen hidas ja kankea, en ole oikeasti hidas. Olin aikoinani aika nopea 60 metrillä, Örn muistelee.

Lähes kaikki mahdolliset lajit painista pesäpalloon kokeillut Örn aloitti moukarinheiton 15–16-vuotiaana. Talvella hän pelasi lätkää Alun edustusmiehistössä, kesäisin heitti moukaria ja pelaili jalkapalloa.

Lahjoja riitti, mutta kun valmennus oli mitä oli ja treeni lähinnä heittelyä, kipinä sammui armeijaan mennessä. Moukaripörssissä Örn sentään senkin jälkeen kävi.

-Olen myöhemmin miettinyt, että jos tuohon aikaan olisi tajunnut voimaharjoittelun merkityksen, leka olisi voinut lentää aivan toisille lukemille. Punttia ei silloin nostettu, sitä vaan heiteltiin.

Innostus palasi ikämiessarjojen lähestyessä, samaan aikaan Örn löysi tiensä kuntosalille. Tulostakin tuli, heti.

-Voitin heti ekat kisat Porissa. Vuosi taisi olla -81, Örn muistaa.

Mitaleita on sittemmin sadellut. Useimmiten kultaisia, mutta on joukossa jokunen himmeämpikin.

-SM-kisoista on 52 mestaruutta, moukarista suurin osa. Hopeita taitaa olla kaksi, pronsseja yksi.

MM-mitaleita Örnillä on palkintokaapissa neljä, yksi kultainen ja kolme hopeista. MM-mitaleita olisi varmasti enemmän, jos Örn olisi niitä maailman eri kolkilla jahdannut.

Euroopan mestaruuksia forssalaisella on neljä.

-Nyt olen uudessa sarjassa, jossa heitetään nelikiloista naisten moukaria. Suomen ennätys on tavoitteena, siihen on kaikki mahdollisuudet. Tuntuman saamisessa menee taas aikansa, kevyeen lekaan on vaikea saada imua, Örn kertoo.

Örn on seitsemänkymppisenä yhä kovassa tikissä. Leka lentää ja puntti nousee, mutta kyllä mies treenaakin.

-Harjoittelen oikeastaan joka päivä. Kolme kertaa viikossa käyn punttisalilla, välipäivinä heittelen, monesti sateellakin. Joskus koetan pitää välipäiviä.

Urheilu ja liikkuminen tuovat hyvää kuntoa ja sisältöä leskimiehen elämään. Harrastukset voisivat olla paljon huonommat.

-Onhan tämä parempi vaihtoehto kuin istua kaljakuppilassa ja kuunnella elämän kolhineiden juttuja.

Örn ei juhli merkkipäiväänsä.

-En juhlinut viisikymppisiä, en kuusikymppisiä, enkä juhli nyt. Tyttären luona käyn kahvilla. FL

 

Antti Örn, Forssan Alku
Syntynyt 9. maaliskuuta 1946.Syntyperäinen forssalainen, kotoisin Koivukadulta.Asuu nykyään Tölöllä.Seura Forssan Alku.Jäsenkirja vuodesta 1956.Harrasti nuorena monipuolisesti, mm. yleisurheilua ja eri pallopelejä.Ensimmäinen lätkäpeli Laaksosen Seppanan pakkiparina Toijalan Palloa vastaan. Toimi myös joukkueen kuskina.Kauppalan mestari painissa (sarja alle 36 kiloa).Päälajit moukari ja painonheitto.Ennätys miesten moukarilla 55,74, pörssimoukarilla 67,80.Aikuisurheilussa 52 Suomen mestaruutta. Neljä Euroopan mestaruutta, neljä MM-mitalia, joista yksi kultainen.Kisannut Forssan moukaripörssissä vuodesta 1962.Työura Forssan kaupungillaAjoi ammatikseen kaupungin tiehöylää.Eläkkeellä 9 vuotta.Harrastaa urheilun ohella tansseissa käymistä. Intoutuu joskus myös laulamaan karaokea. Bravuuri Lago Maggiore.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti