Lounais-Häme

Uusi selvitys: Kanta-Hämeen keskussairaala antaa työtä oman väen lisäksi jopa 700 muulle maakunnan asukkaalle

Sairaalan henkilöstö maksoi Hämeenlinnalle kunnallisveroa noin seitsemän miljoonaa euroa.
Kanta-Hämeen keskussairaalan potilaalla todettiin koronavirustartunta. Sairaalasta muistutetaan, että epidemia ei ole ohi.

Tuoreen selvityksen mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalan merkitys maakuntansa taloudelle ja elinvoimalle on huomattava.

Keskussairaala työllistää suoraan keskimäärin 1800–1900 henkilöä. Selvityksen tehnyt Timo Aro MDI-konsulttiyhtiöstä laskee, että kun keskimäärin kolme työllistynyttä henkilöä työllistää yhden uuden henkilön palkan kulutuksen kautta, sairaalan henkilöstön ”ansiosta” töitä saa 600–700 muuta kantahämäläistä.

Keskussairaalan henkilöstön palkoista noin 79 prosenttia jää maakuntaan. Keskussairaalan koko palkkasumma ilman lisiä ja sivukuluja on noin 74 miljoonaa euroa vuodessa.

Hämeenlinnan kaupungin osuus palkkasummasta oli ylivoimaisesti suurin, 41,7 miljoonaa euroa. Hattulan osuus oli 5,7 miljoonaa ja Janakkalan 4,6 miljoonaa.

Riihimäen seudun kunnissa asuvien sairaalan työntekijöiden palkkasumma oli 5,3 miljoonaa euroa ja Forssan seudulla asuvien 1,3 miljoonaa.

Kunnallisveroja sairaalan henkilöstö maksoi 12,6 miljoonaa euroa vuodessa, josta Hämeenlinnan kaupungin osuus on noin seitsemän miljoonaa euroa.

Kanta-Hämeen kaikista kunnallisverotettavista tuloista noin 1,5 prosenttia kertyi vuonna 2018 keskussairaalan henkilöstöltä.

Osuus korostui erityisesti Hämeenlinnan seudulla: sairaalan henkilöstön osuus oli 3 prosenttia Hämeenlinnan kaupungin kaikista kunnallisverotettavista tuloista. Hattulassa osuus oli 2,8 ja Janakkalassa 1,4 prosenttia.

Henkilöstöstä 83,7 prosenttia asuu Kanta-Hämeessä.

Työntekijää kohti sairaalan henkilöstön palkkasumma oli vuodessa keskimäärin 39 700 euroa, Kanta-Hämeen ulkopuolelta pendelöivillä 49 000 euroa.

Muualla asuvista eniten sairaalan henkilöstöä käy töissä Tampereelta (8,1 prosenttia), Helsingistä (3,5) ja Etelä-Pirkanmaalta (3).

Keskussairaala osti viime vuonna oman maakunnan yrityksiltä palveluja yhteensä noin 21,5 miljoonalla eurolla. Suurin osa, 92 prosenttia, suuntautui Hämeenlinnaan.

Aluekehittämisen konsulttiyhtiö MDI teki selvityksen keskussairaalan elinvoimavaikutuksista maakunnassa sairaanhoitopiirin tilauksesta. Taustalla on se, että jotkin kunnat, erityisesti Riihimäen seutu, ovat kyseenalaistaneet uuden Assi-sairaalan rakentamista ja selvittänyt myös sairaanhoitopiiristä eroamista.

Tuoretta selvitystä käytetäänkin Hämeen liiton tiedotteen mukaan ”yhtenä tausta-aineistona Assi-sairaalan päätöksenteossa”.

Timo Aro huomauttaa, että kantahämäläisillä on usein tapana epäillä maakunnan elinvoimaisuutta ja omia vahvuuksiaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic