Lounais-Häme Lounais-Häme

Tieliikennelaki tuo uusia sääntöjä pyöräilyyn – Forssassa yksisuuntaista ei voi oitis polkea väärään suuntaan

Kesäkuusta alkaen jokaisen pyöräilijän on käytettävä punaista takavaloa hämärällä.
Uuden tieliikennelain myötä polkupyöräilijöiden on kesäkuusta lähtien käytettävä punaista takavaloa näkyvyyden ollessa heikko. Valon voi kiinnittää myös esimerkiksi kypärään tai reppuun. Kuva: Tapio Tuomela
Uuden tieliikennelain myötä polkupyöräilijöiden on kesäkuusta lähtien käytettävä punaista takavaloa näkyvyyden ollessa heikko. Valon voi kiinnittää myös esimerkiksi kypärään tai reppuun. Kuva: Tapio Tuomela

Kesäkuun alussa voimaan astuva uusi tieliikennelaki koskettaa myös polkupyöräilijöitä.

Lain myötä käyttöön otetaan uusia pyöräilyä koskevia liikennemerkkejä. Lisäksi pyöriin on asennettava uusia pakollisia varusteita.

Kesäkuusta alkaen polkupyörässä on oltava punainen takavalo pimeän ja hämärän aikaan tai näkyvyyden ollessa muuten huono esimerkiksi sään vuoksi.

– Valon voi kiinnittää myös pyöräilijään, esimerkiksi kypärään tai reppuun. Eli valoja ei tarvitse välttämättä asentaa polkupyörään, Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen neuvoo.

Muita polkupyörän pakollisia varusteita ovat valkoinen etuvalo, heijastimet eteen, taakse ja sivulle sekä soittokello ja toimivat jarrut.

Matkustajalle on oltava istuin

Jatkossa matkustajan tai matkustajien kuljettaminen polkupyörällä on sallittu, jos valmistaja on tarkoittanut polkupyörän tähän. Matkustajia saa kuljettaa niin monta, kuin pyörässä on siihen soveltuvia istuimia.

– Matkustajan kuljettamisen salliminen ei enää riipu kuljetettavan eikä kuljettajan iästä. Pyörässä tulee kuitenkin olla matkustajalle sopiva istuin ja kaksi erillistä jarrulaitetta.

Lisäkilpi sallii pyöräilyn yksisuuntaisella

Uusi laki mahdollistaa polkupyöräilyn yksisuuntaisella tiellä myös toiseen suuntaan, jos se on sallittu lisäkilvellä.

Nykyisin pyöräkaista merkitään vain tiemerkinnällä. 1.6. alkaen pyöräkaista voidaan merkitä myös liikennemerkillä. Kuva: Tarficom.

– Haluan painottaa, että tämä ei siis koske kaikkia yksisuuntaisia katuja, vaan jos kaksisuuntainen pyöräily on sallittua, pitää siitä kertoa liikennemerkein. Ei siis aina ja kaikkialla, vaan hyvin tapauskohtaisesti, Pohjonen tarkentaa.

Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä kertoo, että ainakaan toistaiseksi lisäkilpiä ei ole tulossa Forssan yksisuuntaisille.

– Keskustan harvoja yksisuuntaisia ovat muun muassa Ankkalammin nurkilla olevat Torikatu ja Vilppaankatu. Pyöräilyn mahdollistaville lisäkilville ei oikein ole paikkoja eikä tarvetta.

Pyöräilyä koskevia uusia liikennemerkkejä ovat pyöräsuojatie, pyöräkaista sekä pyöräkatua ja sen päättymistä osoittava liikennemerkki.

Heinilän mukaan liikennemerkistöä uudistetaan tarvittaessa kunnostustöiden yhteydessä. Uusia liikennemerkkejäkään ei siis oitis ole tulossa katukuvaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic