Lounais-Häme

Uusi työryhmä varautuu Kanta-Hämeessä siihen, jos vuoden 2015 pakolaiskriisi toistuu

Tärkeintä laajamittaisen maahantulon varautumisstrategian päivityksessä on miettiä, mihin mahdolliset turvapaikanhakijat sijoitetaan. Kuva: Leena Mörsky, Kuva: Juhani Salo, HäSa ark
Tärkeintä laajamittaisen maahantulon varautumisstrategian päivityksessä on miettiä, mihin mahdolliset turvapaikanhakijat sijoitetaan. Kuva: Leena Mörsky, Kuva: Juhani Salo, HäSa ark

Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) perustaa Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen laajamittaisen maahantulon yhteistyöryhmät. Ne korvaavat vuonna 2015 perustetun, koko ely-alueen kattavan yhteistyöryhmän, ja ne perustetaan toistaiseksi.

Miksi tällaiset ryhmät nyt perustetaan, työvoimapalvelu- ja maahanmuuttoasiantuntija Anita Salonen Hämeen ely-keskuksesta?

– Laajamittaiseen maahantuloon varautuminen on yksi ely-keskuksen tehtävistä. Laajamittaisen maahantulon strategiaa ei ole pitkään aikaan päivitetty. Strategia on hyvä päivittää, koska vuosista 2015–2016, jolloin tulijoita oli paljon, myös opittiin paljon: mikä kuuluu kenenkin vastuulle ja mikä ylipäätään on olennaista.

– Maahanmuuttovirasto (Migri) on myös uusimassa tähän liittyvää ohjeistusta. Ryhmien on hyvä olla valmiina, kun ohjeistus on valmis.

Onko maailman tämänhetkisellä sotatilanteella asian kanssa tekemistä?

– Ei suoranaisesti, mutta jos maailmantilanne muuttuu ja maahantulijoita on paljon, meillä on valmiiksi mietittynä mihin heidät majoitetaan ja mihin vastaanottokeskuksia perustetaan.

Miksi yhteistyöryhmä jaetaan?

– Maakuntavalmistelun yhteydessä varautumisasioissa tapahtui muutamia muutoksia. Ryhmät pystyvät miettimään varautumista nyt maakuntakohtaisesti.

Mikä on ryhmän tehtävä Kanta-Hämeessä?

– Tehdä maakuntaan uusi laajamittaisen maahantulon varautumisstrategia. Olennaista siinä ovat juuri majoituspaikat ja vastaanottokeskustilat. Sen ohella pitää miettiä muun muassa terveystoimen palvelut, kuten tietyt rokotukset, tutkimukset ja selvitykset. Sivistystoimen puolella täytyy miettiä esimerkiksi, miten lasten koulutus järjestellään vastaanottokeskuspaikkakunnilla. Pohdinnan paikka on, pitäisikö esikotouttamista olla jo vastaanottokeskuksissa.

Keitä ryhmään kuuluu?

– Nimeämispyyntöjä on lähtenyt eri tahoille, kuten kuntiin, pelastuslaitokselle, poliisille, aluehallintovirastoon ja sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Minkälaisella aikataululla edetään?

– Joustavalla. Yhteistyöryhmät kokoontuvat tammikuun aikana. Migri on mukana konsultoimassa ja tekemässä strategiatyötä. Mukana on myös työ- ja elinkeinoministeriö, jolta odotamme faktatietoa. Strategian päivitys on näillä näkymin valmis ensi vuoden alkupuolella. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic