Lounais-Häme

Uusi uran jatko, tavoite ja nimi

Forssan Salamaa kolme kautta edustanut kestävyysjuoksija Annemari Kiekara (entinen Sandell) ilmoitti heinäkuussa lopettavansa pitkän kilpauransa.

Pari viikkoa sitten Kiekara putkahti kuitenkin takaisin kansainvälisen kärjen tuntumaan, kun hän nappasi omaksikin yllätyksekseen pronssin maastojuoksun Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Norjassa.

Maastojuoksun moninkertainen MM- ja EM-mitalisti asetti runsas vuosi sitten tavoitteekseen Rion olympiamaratonin. Tavoite romuttui kuitenkin kevään aikana.

– Kevät oli todella rikkonainen. Olympiatavoite katkesi lopullisesti huhtikuisen takareiden leikkauksen myötä, Kiekara kertoo.

Heinäkuussa Kiekara kertoi lopettavansa kilpailu-uransa.

– Siinä vaiheessa olin ihan rikki fyysisesti ja henkisestikin.

Kiekara oli pari kuukautta juoksematta, kunnes sai syyskuussa sähköpostin, jossa kerrottiin Pajulahdessa järjestettävästä PM-maastokatsastuksesta.

Tuore aviomies Mika Kiekara (entinen Myöhänen) laati vaimolleen kuuden viikon harjoitusohjelman, jota Annemari pyöritteli ensin tovin keittiön pöydällä, kunnes alkoi treenata sen mukaisesti.

Kankaanpään puolimaratonin ja PM-katsastuksen jälkeen Kiekara juoksi siis Norjassa PM-pronssille.

– Kisa tuntui yllättävän hyvältä vain kuuden viikon treenillä, Kiekara kertoo.

Joulukuussa Kiekara kilpailee Espanjassa ja Belgiassa. Ensi viikon perjantaina hän juoksee puolimaratonin Lanzarotella ja 18. joulukuuta maastojuoksusarjan osakilpailun Brysselissä.

Kiekara ei halua vielä tässä vaiheessa julistaa päätavoitettaan, mutta aika nopeasti haastattelussa puhe kääntyy Lontoosssa ensi elokuussa järjestettävien MM-kisojen maratonille.

– MM-kisat ovat mahdolliset jos pysyn terveenä. Terveys on nimenomaan avainsana, Kiekara korostaa.

MM-kisoihin päästäkseen Kiekaran on alitettava Suomen Urheiluliiton asettama kisaraja 2.36.00. Käytännössä kisanäyttö on annettava jollakin ensi kevään suurkaupunkimaratonilla, esimerkiksi juuri Lontoossa.

Kiekara on juossut tuon kisarajan alle tehtyään ennätyksensä 2.35.12. Se tapahtui kuitenkin jo 16 vuotta sitten vuonna 2000.

Herääkin kysymys, yltääkö kuukauden kuluttua 40 vuotta täyttävä ja välillä harjoitustaukojakin pitänyt juoksija vielä huippuvauhtiinsa.

– Annukalla on 30 vuoden kokemus juoksemisesta ja poikkeuksellisen hyvä hapenottokyky, joka ei ole kadonnut mihinkään. Pidän MM-kisatavoitetta täysin realistisena, Mika Kiekara toteaa.

Pariskunnalle tapahtui kesällä paljon, kun siviilisäädyn ohella vaihtuivat myös nimet ja asuinpaikka. Mika Myöhänen otti ennen häitä sukunimekseen vaarinsa puolelta Kiekaran ja avioitumisen yhteydessä Annemari Sandellistakin tuli Kiekara. Aviopari muutti loppukesästä Kalannista Koski Tl:ään.

Kosken Kaiku on jo houkutellut menestynyttä juoksijaa seuraansa, mutta Annemari jatkaa Kiekaranakin Forssan Salamassa.

– Salama on hoitanut kaikki asiat niin hyvin ettei seuranvaihtoon ole syytä, Mika Kiekara toteaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti