Lounais-Häme

Leffa-arvio: Uusi vanha uhka

Greenland (USA, 2020). ★★★ Ohajus: Ric Roman Waugh. Pääosissa: Gerard Butler, Morena Baccarin. K-16, kesto: 120 min. Bio-Kaari & Forssan Elävienkuvien Teatteri
Komeetan hehku värjää maa, kun perhekunta (Gerard Butler, Morena Baccarin) etsii pakotietä.
Komeetan hehku värjää maa, kun perhekunta (Gerard Butler, Morena Baccarin) etsii pakotietä.

Jälleen on ihmiskunnalle tulossa tuoni, kun Clarke-komeetta on iskemässä Telluksen pintaan. Turvapaikka ihmisille olisi olemassa, mutta sinne pääsevät vain harvat ja valitut.

Kolmannen vedon Gerard Butlerin tähdittämään Fallen-trilogiaan (Olympos Has Fallen 2013, London Has Fallen 2016, Angel Has Fallen 2019) ohjannut ex-stuntti Ric Roman Waugh teki todennäköisesti sen verran hyvää työtä ainakin tuottajanakin toimineen Butlerin mielestä, että herra pääsi jälleen kameran taakse kavereiden yhteiseen katastrofikuvaan Greenland.

Chris Sparlingin käsikirjoitus on sitä tuttua huttua ihmisistä hädässä, joiden matkalle kohti mahdollista pelastusta ripotellaan erikokoisia ja -näköisiä vastoinkäymisiä.

Muutenkaan ei Greenlandia seuratessa tarvita kovinkaan kirkasta kristallipalloa lopputuleman ennaltanäkemiseen, vaikkei meedion lahjoja omaisikaan.

Muutamat teemat sivuavat nokkelasti nykyhetkeä ja metaforisesti koronapandemiaa päättäjien arpoessa pelastuksen arvoisia, vaikka samoja kysymyksiä on Greenlandin kaltaisissa katastrofielokuvissa puitu jo useasti aiemminkin.

Budjetin pienuudesta johtuen räjähtävimpiä visioita käytetään varsin säästeliäästi pääpainon ollessa olosuhteiden pakosta hajonneen perheen epätoivoisissa yrityksissä jälleen yhdistyä, monessakin mielessä.

Meille suomalaisille on Greenlandissa varattu yllättävä, ja jos sen enteenä ottaa, ihan kiva pikku paikka.

Gerry Butlerissa on toki karismaa ja kantavuutta kannatella Greenlandinkin kokoista ja näköistä semimöhkälettä, mutta pikkuhiljaa alkaa toivoa miehen tekevän joskus muutakin kuin pelastavan päivän.

Deadpooleista tuttu ihana Morena Baccarin tekee niin ikään hyvän ja uskottavan roolin, ja myös nuori Roger Dale Floyd onnistuu mukavasti, olematta normaalisti ylinäyttelevä lapsonen.

Vanha veteraani Scott Glenn piipahta kuvissa roolissa, joissa näitä ahavoituneita jääriä usein näkeekin, kovapäisenä isoisänä joka ei kotiaan jätä edes täystuhon edessä.

Kevýesti kerran katsottava selviytymisseikkailu.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic