Lounais-Häme

Uusi vuosikymmen alkaa asuntokaupan myötätuulessa – Forssan seudulla odotukset maltillisemmat

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg toivoo varainsiirtoveroon helpotusta.
Asuntokaupan odotetaan käyvän koko maassa viime vuotta vilkkaammin, mutta Forssan seudulla odotukset ovat maltillisia.

Vuoden 2020 ensimmäinen neljännes näyttää jatkavan kasvun aikaa, joka asuntokaupassa alkoi viime vuoden loppupuolella.

Myös koko vuoden 2020 ennusteessa yli 80 prosenttia välittäjistä ennustaa kysynnän kasvavan koko maassa. Vahvinta kasvun odotetaan olevan Turun, Tampereen ja Helsingin vaikutusalueella. Asia käy ilmi Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n tänään julkaistusta markkinaennusteesta.

Alhainen vakuusarvo vaikeuttaa lainansaantia

Forssan seudulla odotukset markkinoiden kehityksestä ovat maltillisia, sanoo Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

­– Forssan seudun haaste on se, että työmatkana alue sijaitsee liian kaukana kaikista suurista kaupungeista. Lisäksi muuttotappio hidastaa kaupankäyntiä. En tunne tarkkaan seudun talokantaa, mutta jos ei ole paljon rakennettu uutta asuintaloa, kauppa ei käy niin voimakkaana, Mannerberg sanoo.

Forssan seutu kärsii samaan aikaan työvoimapulasta etenkin metallialalla. Mannerberg sanoo, että ilmiö on sama joka puolella Suomea. Olennaisin asia asuntokaupan osalta ovat työpaikat.

–  Kynnys lähteä työn perässä toiselle paikakunnalle on muuttunut. Ei ole luottoa työn jatkuvuuteen ja lisäksi muutto on vaikeaa, jos omaa asuntoa ei ole saatu toiselta paikkakunnalta myytyä. Varainsiirtoveron suuruus on tässä isona jarruna. Sitä pitäisi leikata, jotta työllisyyttä saadaan parannettua, Mannerberg toteaa.

Yhtenä ongelmana hän näkee sen, että pienemmillä ja muuttotappioisilla alueilla vakuusarvot ovat niin alhaisia, etteivät kotitaloudet kykene ottamaan lainaa asunnon hankkimiseen.

asuntokauppa Kuva: Tapio Tuomela
asuntokauppa Kuva: Tapio Tuomela

Ei taloudellisia uhkakuvia

Asuntokaupan valtakunnallisen piristymisen taustalla on Mannerbergin mukaan useampiakin syitä. Korot ovat alhaalla eikä ole näkyvissä selkeitä syitä tai taloudellisia uhkia, miksi asuntoa ei vaihdettaisi.

–  Työmarkkinatilanteen heilahdukset näkyvät asuntokaupassakin. Teollisuuden tilanteen tuoma epävarmuus hieman jarrutti, mutta sekin tilanne ratkesi. Ilmapiiri on ollut jo useamman kuukauden yleisesti positiivinen.

Koko Suomessa 80 prosentia välittäjistä ennustaa kerrostalojen kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan alkuvuoden. Kysyntäennuste on noussut edellisestä neljänneksestä 10 prosenttiyksiköllä.

Keskimäärin koko Suomessa vanhojen kerrostalojen hintojen ennustetaan pysyvän lähes ennallaan. Pääkaupunkiseudun ja Turun alueen osalta ensimmäisen neljänneksen hinnannousun odotetaan olevan keskimäärin noin kaksi prosenttia ja muun Suomen vanhojen kerrostalojen hintojen odotetaan laskevan keskimäärin noin yhdellä prosentilla.

Pari- ja omakotitalojen kysynnän ennustetaan pysyvän ennallaan keskitalven. Rivitalojen hinnoissa odotetaan lievää laskua.  Pari- ja omakotitalojen hintojen odotetaan alkuvuoden ajan olevan alimmillaan lumisen kauden ajan.

–  Koko Suomessa alueelliset erot pientenkin paikkakuntien välillä voivat olla suuria riippuen työpaikkatilanteesta. Erityisen positiivista on se, että kysyntä ei pelkästään painotu kasvukeskuksiin”, Mannerberg sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic