Lounais-Häme Forssa

Uusia alkuja uusille opiskelijoille – Martat jakoivat astioita ja kotitalousneuvoja, kaupunki sivisti kulttuurista ja liikunnasta

Martat jakoivat kotitalousesineitä ja neuvontaa Forssassa opintaipaleensa aloittaville.
Sairaanhoitajaopiskelijat Pipsa Laholuoma ja Juliette Huovinen harkitsivat, lähteekö opiskelijaboksiin Hely Railamon esittelemä kahvinkeitin.

– Nyt ei tarvitse säästellä, tokaisee Heta-Maija Leino.

Kehräämön Maisemasaliin tupsahtanut opiskelijajoukko tekee työtä käskettyä ja kahvikupit, teemukit, veitset ja haarukat löytävät pian uudet omistajansa.

Uusia alkuja -kierrätystilaisuudessa pois kotoa muuttavat opiskelijat saivat ilmaiseksi käyttötavaroita uusiin koteihin.

– Aluksi he olivat tosi arkoja ja kysyivät, voiko ottaa enemmän kuin kaksi. Nyt tässä on jo monta pöytää tyhjennetty, kertoo Martta Aino Willman.

– Keräsimme itse tänne Martoista tavaroita, sitten tänne tuotiin niitä vaikka kuinka paljon. Astioita, pöytäliinoja, lakanoita, kaikennäköistä, kertoo Forssan Marttojen puheenjohtaja Aino-Maija Liimatta.

Ypäjältä tuleva Emilia Tuominen aloittaa biotalouden opinnot Forssassa Hämeen ammattikorkeakoulussa. Hän kävi paikalla hakemassa sähkövatkaimen, kippoja ja kuppeja.

– Täällä oli kyllä tosi laaja valikoima, ei jäänyt paitsi mistään, Tuominen iloitsee.

– Asun vielä kotona, mutta muutan Forssaan sitten, kun näyttää siltä. Kaksoissisko on jo muuttanut Hämeenlinnaan, hänkin opiskelee HAMKissa.

Tilan saamisessa tapahtumalle auttoi HAMKin terveysalan lehtorina toimiva Heta-Maija Leino.

– Vaikka aikataulu keräykselle oli aika tiukkakin, niin tänne tuotiin todella paljon hyvää tavaraa, Leino kiittelee.

Neuvontapisteessä kerrottiin opiskelijoille kierrätyksestä ja ympäristömerkeistä. Samalla Martat esittelivät itse tehtyjä liinoja, joilla voi avata pullonkorkkeja ja kansia. Pöydällä olevat patalaput on kudottu langasta, jolla voi kiillottaa hanan ja tiskipöydän.

– Kaikista eniten on ollut kiinnostusta pöydässä, josta voi ottaa pieniä tarvikkeita, vispilöitä, kauhoja ja paistinlastoja, kertoo Anita Kreivi.

Loimi-Hämeen jätehuolto oy:n palveluneuvoja Marianne Aro käy työkseen kouluissa kertomassa kierrätysasioista. Opiskelijat tosin tiesivät niistä jo paljon.

– Nuorten tietoisuus on lisääntynyt koko ajan, nyt jo päiväkotikeikoilla osa tietää jo enemmän. Asiaa silti helpottaa se, että joku ulkopuolinen tulee kertomaan heille tietoja, Aro kertoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti