Lounais-Häme Forssa

Uusien autojen myynti notkahti lähes neljänneksen joulukuussa: pääsyinä epävarmuus ja veromuutokset - Tilanne normalisoituu, uskotaan Auto-Kehä Forssassa

Petteri Paakkonen uskoo, että autokaupan notkahdusta voidaan katsoa jo peruutuspeilistä. Kuva: Ville Mäkilä

Joulukuussa 2018 rekisteröitiin uusia henkilöautoja 6 159 kappaletta, mikä on 23,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Henkilöautoista 27,6 prosenttia oli dieselkäyttöisiä. Luvut selviävät Tilastokeskuksen tilastoista.

– Muutos on suuri ja valtakunnallinen. Ei ole semmoista autokauppaa, mihin tämä ei olisi heijastunut, merkkivastaava Petteri Paakkonen Auto Kehä oy Forssasta kertoo.

Paakkosen mukaan notkahduksen takana on kaksi pääsyytä: autoveroon tehdyt muutokset ja yleinen epävarmuus siitä, miten ilmastonmuutos lähivuosina vaikuttaa autoverotukseen Suomessa.

Osa panttasi auton ostoa vuodenvaihteen yli, koska autovero keveni aavistuksen vuoden vaihtuessa.

– Tämän vuoden osalta muutokset on tehty, joten tilanne normalisoituu. Keskustelua vaalivuotena toki riittää, Paakkonen ennakoi.

Kynnys ostaa diesel-auto kohosi

Viime vuoden lopulla tapahtui suuri muutos myös tankkauspaikoilla. Dieselin hinta nousi ja on nyt samalla tasolla 95:n kanssa.

– Muutosta hämmästellään, ja totta kai se vähentää kiinnostusta diesel-autoja kohtaan, Paakkonen toteaa.

Dieselin ja 95:n hintaero on pysynyt minimaalisena, joten diesel-autojen myynnin takkuaminen jatkuu.

– Tähän vaikuttaa myös yleinen keskustelu ja rajoitukset, joita maailmalla on kohdistettu vanhojen dieseleiden käyttöön.

– Dieselille on luotu huono maine. Jos ajaa kuitenkin paljon, diesel on edelleen taloudellisin vaihtoehto, Paakkonen vakuuttaa.

Ensirekisteröinnit laskivat kauttaaltaan

Ensirekisteröintien lasku koski ajoneuvoja kauttaaltaan. Joulukuussa rekisteröitiin 10 735 uutta ajoneuvoa, joista autoja oli 7 607. Ensirekisteröinnit laskivat 29,5 prosenttia edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Tiedot perustuvat Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) ajoneuvoliikennerekisteriin ja ne on tuottanut Tilastokeskus. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic