Lounais-Häme

Uusien määrä kasvoi Suomessa mutta ei Forssan seudulla: "Ei yrityksiä perusteta liian vähää"

Uusia yrityksiä perustetaan paljon esimerkiksi rakennusalalla.

Suomessa aloitti vuonna 2017 toimintansa reilu 30 000 uutta yritystä, mikä on 5,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Tieto käy ilmi Tilastokeskuksen luvuista.

Forssan seudulla toimintansa aloitti viime vuonna 128 uutta yritystä. Forssassa uusia yrityksiä perustettiin 68, Humppilassa 10, Jokioisilla 19, Tammelassa 23 ja Ypäjällä 8.

Forssan seudulla uusien yritysten määrä laski 22:lla, vaikka koko Kanta-Hämeessä määrä kasvoi 34 yrityksellä. Uusien yritysten määrä laski kaikissa Forssan seudun kunnissa.

– En näe radikaaleja muutoksia uusien yritysten määrässä. Asiassa tulee ottaa huomioon esimerkiksi noususuhdanne ja suomalaisten halu työskennellä ensisijaisesti jollekulle toiselle, yrityspalvelupäällikkö Pekka Ekholm Forssan Yrityskehityksestä kertoo.

Uusien yritysten määrä onkin vaihdellut viime vuosina Forssan seudulla melko vähän. Esimerkiksi vuonna 2013 Forssan seudulle perustettiin 130 uutta yritystä.

– Ei yrityksiä perusteta täällä liian vähää. Suurempi ongelma on se, että viiden vuoden päästä yrityksen perustamisesta vain 50 prosenttia on enää toiminnassa, Ekholm sanoo.

Suomessa perustettiin viime vuonna uusia yrityksiä eniten ammatillisen, tieteellisen sekä teknillisen toiminnan toimialalla. Uusia yrityksiä perustettiin paljon myös tukku- ja vähittäiskauppa-alalla sekä rakennusalalla.

– Rakennusala on pomminvarma. Jos työ lähtee alta, Turku, Tampere ja Helsinki ovat lähelle. Mieluiten töitä silti tehtäisiin Forssan seudulla, Ekholm kertoo.

Maakunnista eniten uusia yrityksiä aloitti viime vuonna Uudellamaalla, jossa uusia yrityksiä oli 11 279. Uudellamaalla uusien yritysten määrä myös lisääntyi eniten (316). Eniten uudet yritykset vähenivät Kainuussa (-45).

Luvuissa ovat mukana muun muassa yhtiöittämisten ja fuusioiden seurauksena tapahtuneet yritysten muutokset. Yritysten toiminnan aloitukset ja lopetukset päätellään Verohallinnon asiakastietokannasta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic