Lounais-Häme Urjala

Uusien yritysten määrä laski ja työttömyys on korkealla – "Kohtaanto-ongelma on iso murhe"

Uusille yrittäjille olisi markkinarakoa etenkin metalli-, hoiva- ja matkailualoilla.
– Työpaikkojen omavaraisuusaste on meillä yli 80 prosenttia, Urjalan elinkeinoasiamies Satu Sarin kertoo. Aiempina vuosina Urjalaan on perustettu keskimäärin 25 uutta yritystä, joista valtaosa palvelualoille. Viime vuonna tästä tahdista jäätiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
– Työpaikkojen omavaraisuusaste on meillä yli 80 prosenttia, Urjalan elinkeinoasiamies Satu Sarin kertoo. Aiempina vuosina Urjalaan on perustettu keskimäärin 25 uutta yritystä, joista valtaosa palvelualoille. Viime vuonna tästä tahdista jäätiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Urjalassa piti olla torstaina Minustako yrittäjä -infotilaisuus, joka jouduttiin peruuttamaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

– Se kertoo tästä hetkestä. Uusien yritysten perustamisen suhteen oli viime vuonna erittäin hiljaista, elinkeinoasiamies Satu Sarin sanoo.

Urjalassa perustettiin viime vuonna 18 yritystä, kun aiempina vuosina uusia yrityksiä on perustettu keskimäärin 25. Yrityksiä myös lakkautettiin tavallista enemmän, 34.

Vastaavassa tilanteessa oltiin viimeksi viisi vuotta sitten. Sarin ei näe aaltoliikkeessä huolenaihetta.

– Nyt ollaan oltu korkeasuhdanteessa, jolloin yrityksiä perustetaan perinteisesti vähän. Työpaikkoja on saatavissa muualtakin.

Suurin pula tekijöistä metalli- ja hoiva-aloilla

Urjalan työttömyysaste on silti pysynyt korkealla. Tammikuussa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 9,4 prosenttia.

– Kohtaanto-ongelma on iso murhe. Yritykset kipuilevat sen kanssa, ettei osaavaa työvoimaa ole.

Suurin pula työntekijöistä on metalli- ja hoiva-aloilla. Urjalalaisetkin metallialan yritykset ovat hyötyneet Varsinais-Suomen telakkateollisuuden kasvusta.

Sarin kiittelee Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän rehtorin ehdottaneen neuvottelua, miten työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa.

– Toivon, että myös ammatti-instituutissa alkavasta matkailualan koulutuksesta on meille apua.

Matkailupalveluita saatava näkyviksi

Kaikelle uudelle yrittäjyydelle on kunnassa sijaa. Metalliteollisuuden ja yksityisten hoivapalveluiden lisäksi Sarin näkee kysyntää etenkin isännöinnille, kirjanpitopalveluille ja matkailupalveluiden tuotteistamiselle.

Matkailu on myös valittu Urjalan elinvoimaohjelman toteutuksen tämän vuoden teemaksi. Matkailualan toimijoilta tullut viesti on, etteivät he tunne riittävästi toistensa palveluita.

– Matkailupalveluiden paketointi ja näkyväksi tekeminen on haaste. Olemme ehkä itse sokeita mahdollisuuksillemme.

– Nuutajärvellä ja Kirkonkylällä on jo tehtykin paljon hyvää, ja kolmas sektori on panostanut esimerkiksi Lamminharjun virkistysalueen kehittämiseen.

Yrittäjätapaamisia vähintään kahdesti kuussa

Sarin tuntee yrittäjien tarpeet, sillä yhteydenpito on tiivistä.

– Sain ensimmäiseksi toimeksiannokseni käydä yrityksissä ja tehdä itseäni näkyväksi. Sitä työtä olen tehnyt nyt neljä vuotta.

Yrittäjätapaamisia on vähintään kahdesti kuussa, minkä lisäksi kunta järjestää muita yrittäjyyteen liittyviä tapahtumia.

Yrittäjien aloitteesta Urjalassa on muun muassa lisätty yrittäjyyskasvatusta kouluissa ja ideoitu toimenpiteitä kuntakeskustan ilmeen parantamiseksi.

Vuonna 2017 Urjala palkittiin elinvoimaansa eniten parantaneena kuntana Pirkanmaalla.

– Meistä on otettu malliakin yritystilaisuuksien järjestämiseen, Sarin kehaisee. FL

Lue myös: Huomiota Urjalan elinvoimalle (FL 23.1.2018)

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic