Lounais-Häme Kanta-Häme

Uusikin talo voi olla rakennushistoriaa – Rakennustutkijan mielestä esimerkiksi Forssan kaupungintalo on upea rakennus

Vaikka Forssa, Riihimäki ja Hämeenlinna ovatkin kaupunkikuvaltaan erilaisia, tekee juuri se niistä kiinnostavan.
Restaurointiasiantuntija Piritta Ernvall, Hämeenlinnan kaupunginmuseon johtaja Tuulia Tuomi, rakennustutkija Laura Vikman, maakuntamuseotutkija Liisa Koskelainen ja arkeologi Heli Etu-Sihvola tutustuivat tällä viikolla Forssan museoihin. Kuva: Tapio Tuomela
Restaurointiasiantuntija Piritta Ernvall, Hämeenlinnan kaupunginmuseon johtaja Tuulia Tuomi, rakennustutkija Laura Vikman, maakuntamuseotutkija Liisa Koskelainen ja arkeologi Heli Etu-Sihvola tutustuivat tällä viikolla Forssan museoihin. Kuva: Tapio Tuomela

Vuodenvaihteessa Hämeenlinnan kaupunginmuseoon perustettu kulttuuriympäristöyksikkö vaalii ennen kaikkea paikallista kulttuuriperintöä. Käytännössä yksikkö ottaa museoviraston tehtäviä hoitaakseen ja antaa neuvoja ja lausuntoja esimerkiksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjauksissa ja kaavoituskysymyksissä.

Rakennustutkija Laura Vikman rohkaisee kaupunkilaisia ottamaan yhteyttä yksikköön. Yksikössä työskentelee rakennustutkijan lisäksi restaurointiasiantuntija ja arkeologi.

– Jos sinulla on kulttuurihistoriallisesti arvokas talo, käänny meidän puoleemme. Kaupunginmuseo palvelee muun muassa antamalla korjausrakentamisneuvontaa ja auttaa hoitoavustusten hakemisessa, Vikman neuvoo.

Koska Hämeenlinnan kaupunginmuseo on nykyisin koko Kanta-Hämeen alueellinen vastuumuseo, kuuluu sille esimerkiksi kolmen täysin erilaisen kaupungin rakennettu kulttuuriperintö: vanha Hämeenlinna, teollinen Forssa ja nuori Riihimäki.

Ikä yksin ei tee talosta kiinnostavaa

Laura Vikman korostaa, että pelkkä ikä ei tee rakennuksesta kulttuurihistoriallisesti arvokasta, vaikka ikää käytetäänkin usein perusteena talon suojelemiselle.

– Ikä yksin ei tee rakennuksesta kiinnostavaa, vaan rakennustekniikka, historia ja arkkitehtuuri. Myös sotien jälkeinen moderni rakentaminen on rakennusperintöä. Sotien jälkeen rakennettiin kuitenkin noin 80 prosenttia Suomen rakennuskannasta. On mielenkiintoista tutkia sitä, mitkä asiat vaikuttivat kulloinkin rakentamiseen ja kaupunkisuunnitteluun, Vikman korostaa.

Yhtä arvokasta kuin 1800-luvun puutalot voivat olla 1970-luvun rakennukset. Esimerkiksi Forssan kaupungintalo on Vikmanin mielestä todella upea rakennus.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon väkeä tutustuttivat Forssan museoihin kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä (vas.) ja Forssan museon projektikoordinaattori Tuuli Ravantti (oik).

Kanta-Hämeessä arvostetaan rakennettua kulttuuriympäristöä

Kaupunginmuseossa vuoden vaihteessa aloittaneen kulttuuriympäristöyksikön rakennustutkijan mielestä Kanta-Hämeessä suhtaudutaan poikkeuksellisen arvostavasti rakennettuun kulttuuriympäristöön.

Hämeenlinnan valttina on Laura Vikmanin mielestä poikkeuksellisen komeat kokonaisuudet esimerkiksi Aulangolla ja vanha linna ympäristöineen.

– Jokainen talo on oma yksilö ja sellaisenaan arvokas. Meidän tehtävämme on kuitenkin muistuttaa kestävistä korjaustavoista, sillä vanhaa on korjattu hyvinkin kirjavasti eri aikoina, Vikman miettii.

Rakennustutkija Laura Vikmanin mielestä monen rakennuksen ikää on vaikea määrittää katsomalla vain julkisivua. Rakennukset on usein moneen kertaan korotettu, laajennettu ja saneerattu aikojen kuluessa.

– Minun mielestäni Hämeenlinna on edelleen hieno puutalokaupunki, Vikman kertoo.

Rakennustutkija suhtautuu kaupungin rakennuksiin uteliaisuudelle. Pelkkä kauneus ei tyydytä uteliasta mieltä.

– Hämeenlinna on hieno kaupunki, jonka rakennuksia pitää vaalia, Vikman kannustaa.

Mitä enemmän tietoa, sitä parempaa suojelua

Kulttuuriympäristöyksiköitä on ollut jo pitkään maakunnissa, mutta Kanta-Häme sai vasta nyt oman yksikön. Yhteistyö on vastaus moneen kysymykseen.

– Rakennusperinnön inventointi on tärkeää, sillä sitä kautta saamme tietoa Kanta-Hämeen rakennetusta kulttuuriympäristöstä. Mitä enemmän rakennuksista tiedetään, sitä paremmin ne suojellaan, Laura Vikman uskoo. FL

Kulttuuriympäristöyksikkö

Vuoden vaihteessa voimaantulleen museolain myötä kulttuuriympäristöön liittyviä viranomaistehtäviä on siirretty Museovirastolta maaku

Rakennustutkija Laura Vikman on ollut Hämeenlinnan kaupunginmuseossa töissä vasta vuodenvaihteesta lähtien. Tammelasta kotoisin oleva tutkija tuntee maakunnan kuitenkin hyvin.

ntiin.

Laki toi kulttuuriympäristöpalvelut kaikkiin maakuntiin, myös Kanta-Hämeeseen. Niiden on määrä olla lähellä asukkaita.

Museovirasto jatkaa valtakunnallisena toimijana

Kanta-Hämeen yksikössä toimii arkeologi, rakennustutkija ja restaurointiasiantuntija.

Vs arkeologina toimii Heli Etu-Sihvola

Rakennustutkijana on Laura Vikman

Restaurointiasiantuntija (korjausrakentaminen) on Piritta Ernvall.

Kulttuuriympäristöyksikössä työskentelee myös maakuntamuseotutkija Liisa Koskelainen.

Asiasanat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic