Lounais-Häme

Uusiutuvat luonnonvarat on käytetty loppuun tältä vuodelta – Koronakriisi lykkäsi maailman ylikulutuspäivää

Ylikulutuspäivä lykkääntyi koronakriisin vuoksi yli kolmella viikolla edellisvuodesta. Pandemia on väliaikaisesti pienentänyt ihmiskunnan ekologista jalanjälkeä.
Ylikulutuspäivää ovat siirtäneet tänä vuonna erityisesti puutuotteiden kulutuksen väheneminen ja hiilidioksidipäästöjen väheneminen.

Maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat kulutettiin lauantaina loppuun. Loppuvuoden maailma elää velaksi.

Maailman ylikulutuspäivä oli tänä vuonna yli kolme viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna. Ylikulutuspäivän lykkääntymisen taustalla on maailmanlaajuinen koronapandemia, joka on pienentänyt osaltaan ihmiskunnan ekologista jalanjälkeä.

WWF Suomi arvioi tiedotteessaan kriisin osoittavan, että kulutuksen muuttaminen on mahdollista lyhyessäkin ajassa. Ylikulutuksen väheneminen kriisin kautta ei ole kuitenkaan järjestön mukaan toivottavaa.

– Meillä on mahdollisuudet lähteä purkamaan ylikulutusta, mutta mieluummin se pitäisi tietenkin tehdä hallitusti, kontrolloidusti ja oikeudenmukaisesti – ei tällaisen shokin ja kaaoksen kautta, WWF Suomen ohjelmapäällikkö Jussi Nikula kertoi STT:lle.

Ylikulutuksen vähentämisen perusperiaatteet ovat Nikulan mukaan selvät: fossiilisista energiamuodoista pitää päästä eroon, ja samaan aikaan pitää luoda rajoituksia ja kannustimia, joilla luonnonvarojen käyttö saadaan vähentymään.

Ihmiskunnan ekologinen jalanjälki pieneni

Koronakriisin on arvioitu pienentäneen ihmiskunnan ekologista jalanjälkeä yhteensä 9,3 prosenttia viime vuoteen verrattuna, Suomen ympäristöministeriö kertoi perjantaina tiedotteessa.

– Ylikulutuspäivä siirtyi tilapäisesti koronapandemian vuoksi, mutta meidän tulee löytää ratkaisuja vähentää pysyvästi luonnonvarojen kulutusta ja siirtyä kiertotalouteen myös koronakriisistä toivuttaessa ja sen jälkeen, kertoi ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) ministeriön tiedotteessa.

Ylikulutuspäivä pohjautuu Global Footprint Networkin laskelmiin, jotka taas perustuvat YK:n tilastotietoihin. Järjestö on täydentänyt maailmanlaajuisen ylikulutuspäivän osalta tilastotietoja tuoreilla arvioilla koronakriisin vaikutuksista.

Ympäristöministeriön mukaan ylikulutuspäivää ovat siirtäneet tänä vuonna erityisesti puutuotteiden kulutuksen väheneminen ja hiilidioksidipäästöjen väheneminen muun muassa liikenteessä, teollisuudessa sekä sähkön- ja lämmöntuotannossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic