Lounais-Häme Jokioinen

Forssan Lehden uutispäällikkö pääsi Paanan koulun vitosten tenttiin – Eniten kiinnosti, meneekö hermot

- Haastateltavan rooliin joutuminen tekee toimittajallekin hyvää, uutispäällikkö Outi Lindqvist kirjoittaa.
Sarjakuvat ovat usein koululaisten suosikkilukemista, myös sanomalehdissä. Valtteri Kinnunen ja Veeti Turunen paneutuivat Forssan Lehden tutkimiseen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sarjakuvat ovat usein koululaisten suosikkilukemista, myös sanomalehdissä. Valtteri Kinnunen ja Veeti Turunen paneutuivat Forssan Lehden tutkimiseen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Toimittaja haastattelee työnsä puolesta hyvin monenlaisia ihmisiä. Juttujen aiheet vaihtelevat laidasta laitaan.

Joskus saattaa Forssan Lehden toimittajakin joutua juttukeikalle, jonka aiheena on sumea logiikka. Älkää välittäkö, jos ette tiedä, eipä tiennyt keikalle lähetetty toimittajakaan.

Toisena päivänä aiheeksi voi tulla päiväkodin olympialaiset tai museossa esillä oleva taidenäyttely.

Tai niin kuin keskiviikkona, Uutisten viikon toimittajavierailu Jokioisille Paanan kouluun. Samalla tietysti jutun ainekset ja iltapäivällä takaisin toimitukseen juttua pusertamaan.

Miltä haastateltavasta tuntuu?

Haastateltavan rooliin joutuminen tekee toimittajallekin hyvää. Siinäpä oppii tietämään, miltä haastateltavasta tuntuu, kun häneltä kysellään kaikenlaista.

Paanan viidesluokkalaisia kiinnosti muun muassa lempiruokani, minkä verran saan palkkaa, mitkä olivat mieliaineitani koulussa, miten minusta tuli toimittaja. Sokerina pohjalla: meneekö minulla ikinä hermo lehden tekemiseen tai työhön. Ja tässä kohtaa ääniraidalla kuuluisi työkavereideni remakka nauru.

Viimeinen kysymys oli helpoin vastattava, kyllä menee. Ja monenlaisten syiden vuoksi. Niiden luettelemiseen menisi palstatilaa enemmän kuin toimitussihteeri jutulle antaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Valtteri Kinnunen (vas.), Vera Sarin, Rasmus Mäkilä ja Iina Seppänen löysivät päivän lehdestä muutakin kiinnostavaa kuin sarjakuvia.

Monta mieliainetta

Pääsinpä sentään haastattelemaan minäkin. Uhreiksi valikoituivat Iina Seppänen, Vera Sarin, Valtteri Kinnunen ja Rasmus Mäkelä. Muu luokka päästettiin ulos välitunnin viettoon aurinkoiseen pakkassäähän.

Koululaisten kysymyspatteristosta valitsin ensimmäiseksi lempiruuan.

– Spagetti ja jauhelihakastike, vastasivat kaikki kuin yhdestä suusta.

Mieliaineet koulussa?

– Liikunta, englanti, kuvis, puukässä, käsityöt, aineita tipahteli niin, etten ehtinyt kirjata muistilapulleni, mitä kukin sanoi.

Sen verran erotin, että joku ilmoitti inhoavansa matematiikkaa. Sitä ei kysytty, mutta toisinaan haastateltava vastaa sellaisiinkin kysymyksiin, joita ei ole esitetty.

Kivoja aineita koulussa riittää.

– Aina ei tarvitse olla kivaa, Vera kuitenkin huomauttaa ja muut nyökyttelevät olevansa samaa mieltä.

Liikunta innostaa

Lukeminen ei ole joukon harrastuslistassa ensimmäisellä sijalla, mutta Iina kertoo lukevansa mielellään, jos käsiin osuu kiinnostava kirja. Valtteri puolestaan lukee tiedelehtiä ja taskareita, vaikka viikonloppu saattaa myös kulua tietsikalla pelaten.

Ulkoilu ja liikkuminen ovat mieluista tekemistä. Iina luistelee, mutta Valtteria ei luisteleminen tai jääkiekko kiinnosta, hän on hiihtomiehiä.

– 2–3 tuntia päivässä olemme pihalla, kertoo Rasmus.

Kiitos Jokioisten Paanan koulun 5 C. Kaikkia en juttuun haastatellut, mutta älkää surko, joskus tulee muillekin tilaisuus päästä lehteen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic