Lounais-Häme Forssa

Uutta keskuskeittiötä odotetaan Forssaan jouluksi 2020 – Loimijoen Kuntapalvelut neuvottelee Konsortio Munkkiniemen kanssa

Uudessa keskuskeittiössä voi valmistaa noin 5 000 ateriaa päivässä, mutta tarvittaessa kapasiteettia voidaan kasvattaa, jos uusia asiakkaita tulee mukaan.
Kokki Maarit Virtanen työskentelee Tölön koululla toimivassa keskuskeittiössä. Uusi keskuskeittiö korvaa Tölön lisäksi Korkeavahan keskuskeittiön. Kuva: Tapio Tuomela
Kokki Maarit Virtanen työskentelee Tölön koululla toimivassa keskuskeittiössä. Uusi keskuskeittiö korvaa Tölön lisäksi Korkeavahan keskuskeittiön. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan uuden keskuskeittiön odotetaan valmistuvan jouluksi 2020, jos hanke etenee suunnitelmien mukaisesti. Loimijoen Kuntapalvelut oy eli Loiku neuvottelee keskuskeittiön rakennuttamisesta ja vuokraamisesta forssalaisen Konsortio Munkkiniemen kanssa. Jos uusi keskuskeittiö toteutuu, Loiku aikoo vuokrata sen rakennuttajalta 20 vuodeksi.

– Konsortio Munkkiniemi oli ainoa ehdokas, joka ilmoittautui mukaan kilpailulliseen neuvottelumenettelyymme. Konsortion muodostavat Siivoustukku SilläSiisti oy, Forssan Säätökaluste oy ja Arkihuoma oy. Konsortio on ilmoittanut alihankkijaksi Rakennus Timo Pekka oy:n Forssasta, Loimijoen Kuntapalveluiden toimitusjohtaja Soile Haavisto ja kehitysjohtaja Tanja Kalliola kertovat.

Heidän mukaansa Loiku käy nyt rakennuttajaehdokkaan kanssa neuvotteluja hankkeen toteuttamisesta.

– Neuvottelemme rakennuksen ja vuokrasopimuksen yksityiskohdista. Olemme innostuneita ja suhtaudumme positiivisesti siihen, että hanke lähtee etenemään, Haavisto ja Kalliola sanovat.

Haaviston mukaan uudesta keskuskeittiöstä suunnitellaan noin 800 neliön suuruista. Se on tarkoitus rakentaa valtatie 10:n varteen Munkkiniementien liittymän kohdalle ja Arctic Milk oy:n kiinteistön viereen.

– Jos neuvottelut etenevät odotetusti, keskuskeittiön suunnittelu voi tapahtua talvisydämen aikaan ja rakentaminen voi alkaa ensi keväänä, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan keskuskeittiön rakennuskustannuksista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Vuonna 2016 teetetyssä ateriapalveluselvityksessä arvioitiin, että uuden keskuskeittiön tekeminen maksaisi laitteineen 4,5 miljoonaa euroa. Rakennuttajaehdokkaalle on tarkoitus lähettää tarjouspyyntö syyskuun puolivälissä ja vastausta odotetaan kuukauden kuluessa.

Loiku jätti keskuskeittiöhanketta koskevan osallistumispyynnön kilpailulliseen neuvottelumenettelyyn kesäkuussa Hilmassa, joka on julkisten hankintojen kilpailutusportaali. Ilmoittautumisten määräaika päättyi heinäkuun puolivälissä.

– Olimme käynnistäneet keskuskeittiön kilpailuttamisen jo keväällä kansallisena hankintana, mutta hankkeen laajuuden vuoksi se oli kilpailutettava kesällä uudelleen EU-hankintana. Tämä takasi sen, että tarjouskilpailuun olisi voinut osallistua ehdokkaita koko EU:n alueelta, Kalliola kertoo.

Uudessa keskuskeittiössä voi valmistaa noin 5 000 ateriaa päivässä, mutta tarvittaessa kapasiteettia voidaan kasvattaa, jos uusia asiakkaita tulee mukaan.

Uusi keskuskeittiö korvaa Forssassa tällä hetkellä toimivat Korkeavahan ja Tölön keskuskeittiöt, jotka molemmat ovat jo vanhoja ja elinkaarensa päässä niin työskentelyoloiltaan kuin tuotantolaitteiltaankin. Tölön koululla toimiva keskuskeittiö on myös poistumassa käytöstä, koska Tölön koulu puretaan monitoimikeskuksen tieltä.

Tölöllä valmistetaan Forssan kaikkien koulujen ja päiväkotien ateriat, joita tehdään nykyisellään noin 2 600 päivässä. Korkeavahan keittiössä valmistetaan Forssan sote-asiakkaille vajaat 900 ateriaa päivässä. Kesäkuun alusta lähtien Forssassa on valmistettu myös Humppilan koulujen, päiväkotien ja kotipalvelujen ateriat, joita on noin 400 päivässä.

Haavisto ja Kalliola toivovat keskuskeittiöyhteistyöhön mukaan Humppilan ohella myös Tammelan kuntaa. Forssa ja Tammela ovat neuvotelleet aiemmin keskuskeittiöyhteistyöstä, mutta neuvottelut eivät ole johtaneet tulokseen.

Tölöllä on nykyisin keittiöhenkilökuntaa 10 ja Korkeavahassa 20. Uuden keskuskeittiön henkilöstötarve olisi Kalliolan arvion mukaan jonkin verran pienempi kuin Tölön ja Korkeavahan yhteenlaskettu nykyinen henkilöstömäärä.

– Keittiöhenkilökunnan määrä on vähenemässä eläköitymisten myötä, joten irtisanomisia ei ole tulossa. Tarvittaessa keittiöhenkilökuntaa voi siirtyä myös yhtiömme siivouspalveluiden puolelle, Kalliola kertoo.

Forssan kaupunki on antanut vakuuden, että kaupunki jatkaa keskuskeittiön vuokrausta suunnitellun 20 vuoden vuokra-ajan, jos Loimijoen Kuntapalvelut ei kykenisi täyttämään vuokrasopimuksen velvoitteita. FL

Loimijoen Kuntapalvelut oy

Kunnallinen osakeyhtiö.

Tuottaa ateria-, puhtaus- ja taloushallinnon palveluja omistajilleen.

Asiakkaina muun muassa päiväkodit, koulut, palvelukeskukset, sairaala ja kotipalvelun asiakkaat.

Henkilökuntaa 144.

Liikevaihto päättyneeltä tilikaudelta 7,8 miljoonaa euroa.

Suurimmat omistajat ovat Forssan kaupunki 59,2 % ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä 40 % osuudella.

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä ja Humppilan kunta omistavat kumpikin 0,4 %.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic