Lounais-Häme

Uutta verta metallialalle – rekrykoulutuksesta valmistui 12 työntekijää työvoimapulaan

Metallialaa vaivaavaan työvoimapulaan saatiin hieman helpotusta, kun 12 oppilasta valmistui eilen tiistaina Faktian ja kolmen metallialan yrityksen yhteisestä koulutuksesta. Yksitoista heistä työllistyi alan tehtäviin paikallisille yrityksille saman tien.

-On todella mukavaa, että ihmiset saavat töitä. Todella hyvä palaute tuli myös yritysten päästä, se on hienoa nähdä, kun puhutaan työvoimapulasta, Mika Palanen Faktiasta kertoo.

Koulutetuilla ei ollut mitään kokemusta alasta aikaisemmin. Silti valmistuneet työllistyvät nyt särmääjinä ja hitsausrobottioperaattoreina Stera Technologies -yrityksellä Tammelassa, Laukamo Group -yrityksessä Somerolla sekä Hitsaus- ja Rakennustyö Aholla Karkkilassa.

-Kun tavallaan otetaan pystymetsästä ja koulutetaan, niin kas kummaa, löytyykin aika hyviä tyyppejä. Se on minusta myös hyvä viesti työnantajille.

-Todella hyviä ihmisiä on työttöminä, heidän osaamisensa ei vain vastaa tätä päivää tai uutta työtä. Koulutetaan heidät ja heistä tulee hyviä työntekijöitä.

Koulutettavat valittiin hakuprosessin kautta. Infopäivässä kiinnostuneet saivat ensin nähdä yritysten tuotantoa ja kysellä työstä. Sen jälkeen 37 lähetti hakemukset ja niiden perusteella osa kutsuttiin haastatteluihin.

-Yritykset valitsivat haastatteluissa sitten itse koulutettavat. Mukana taisi olla vähän kilpailuakin, jos oli hyvä tyyppi, niin kaikki halusivat hänet.

Metallialaa vaivaa silti yhä krooninen työvoimapula.

-Suomessa ylipäätänsä kroonistuu työvoiman tarve. Meiltä poistuu paljon ikäryhmiä, vanhempia jää eläkkeelle ja tilalle tulijoita ei ole.

Faktialta on tulossa lisää rekrykursseja tarpeeseen: Karkkilassa alkaa pian koneistajakurssi ja Forssassa on ensi viikon tiistaina kokkirekryn infopäivä. Rekryssä työnhakija voi nähdä, millainen työ häntä kiinnostaa ja työnantaja katsoa, sopisiko henkilö työpaikalle.

-Koulutus räätälöidään yritysten kanssa ja saadaan se vastaamaan yritysten tarpeisiin. Metallialan koulutustakin on vielä tulossa, keskusteluja siitä on käyty.

Valmistuneiden joukosta löytyy monenlaisia osaajia. Painajan koulutuksen saanut Marko Lätti ehti tehdä alansa töitä 30 vuotta.

-Ajattelin, että vaihdan tässä vaiheessa ammattia kokonaan ja metallialalla olisi muutenkin töitä, Lätti kertoo.

Lätti aloittaa hitsausoperaattorin työt Stera Technologies -yrityksessä. Robottien kanssa työskentely kiinnosti, koska myös aikaisemmassa työssä Forssa Printillä oli paljon teknisiä laitteita.

-Operaattorin tai särmääjän työstä ei minulla silti ollut hirveästi tietoa ja olin hitsannut viimeksi joskus kouluaikoina.

Koulutukseen kuului 35 päivää teoriaopintoja ja toiset 35 käytännön oppimista työpaikalla. Opiskelua oli kahdeksan tuntia päivässä ja viisi päivää viikossa.

-Työ alkaa nyt vuorotyöllä. Onhan siellä jo seitsemän viikkoa oltu, joten paikat ovat tuttuja. Minulla on myös kiinnostusta edetä alalla, mutta oppimista on jäljellä vielä paljon.

Särmääjäksi valmistunut Terhi Karttunen aloittaa nyt työt Laukamo Groupilla.

-Olin kaksi vuotta sairauslomalla ja aioin kysyä Laukamolta töitä. Sitten näin lehtijutussa maininnan särmääjäkoulutuksesta. Hain siihen ja mietin, ettei se mitään ota, jos ei annakaan.

-Olihan kaikki tietysti yllättävää, kun en tiennyt aluksi koko alasta yhtään mitään. En ollut koskaan nähnyt särmäyskonettakaan, mutta varsinkin työpaikalla oppiminen antoi paljon. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic