Lounais-Häme

Vaalianalyysi: Kanta-Hämeen tähdet loistivat Lahteen asti – Päijät-Hämeen nöyryytyskin oli lähellä

Jos forssalainen Kaisa Lepola (sd.) olisi pysynyt lahtelaisen Mika Karin (sd.) edellä, Kanta-Häme olisi rökittänyt isomman naapurimaakuntansa kansanedustajin 9–5. Se jäi 138 äänen päähän.
Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen oli tällä kertaa Hämeen vaalipiirin viimeinen läpimenijä. Riihimäkeläinen Räsänen keräsi yli puolet äänistään Päijät-Hämeen puolelta.

Kantahämäläisillä on nyt syytä leveänpuoleiseen hymyyn. Kahdeksan kansanedustajaa ja kolmisenkymmentätuhatta asukasta suuremman Päijät-Hämeen ohittaminen on kelpo tulos, vaikka yhdeksäskin paikka oli loppujen lopuksi kutkuttavan lähellä.

Esimerkiksi isoihin liikennehankkeisiin vaikuttava alueellinen vääntövoima kasvaa. Jos hallitus kootaan vihreillä vahvistetulle sinipunapohjalle, aiempaa useampi Kanta-Hämeen kansanedustaja pääsee näyttämään kyntensä hallituspuolueen edustajana.

Kuva: Pekka Rautiainen
Viki Salonen

Ehdokasasettelun ohella maakuntien välinen kisa ratkesi Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen välisiin äänivuotoihin. Kantahämäläiset läpimenijät saivat huomattavasti enemmän ääniä Päijät-Hämeestä kuin päijäthämäläiset Kanta-Hämeestä.

Kahdeksan eduskuntaan valittua kantahämäläistä imuroivat naapurimaakunnasta yhteensä 13 849 ääntä, kuusi päijäthämäläistä Kanta-Hämeestä vain 5 395 ääntä.

Kanta-Hämeen suosituimmat ehdokkaat Päijät-Hämeessä olivat Päivi Räsänen (kd.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Tarja Filatov (sd.).

Ranne löi perussuomalaisten ykkössuosikin

Vaalien kovimmasta kantahämäläisestä suorituksesta vastasi vaalipiirin äänikuningattareksi lähes 8 000 äänellään rymistellyt hämeenlinnalainen Lulu Ranne (ps.).

Ranteen läpimenoa pidettiin etukäteen hyvin todennäköisenä, mutta hän saattoi itsekin yllättyä siitä, että pystyi lyömään selvästi kummankin istuvan kansanedustajan, myös listan ykkössuosikiksi arvioidun lahtelaisen Rami Lehdon.

Kanta-Hämeen istuvista kansanedustajista forssalainen Grahn-Laasonen ja hämeenlinnalainen Filatov olivat juuri niin pomminvarmoja läpimenijöitä kuin etukäteen ounasteltiinkin. Myös riihimäkeläisen Pekosen läpimeno oli käytännössä varma nakki ääntenlaskun alusta lähtien. Pekosen äänimäärän kasvu auttoi vasemmistoliiton takaisin piilevän äänikynnyksen yläpuolelle.

Loppilaisella Timo Heinosella (kok.) riitti enemmän jännitettävää. Hänen kannatuksensa suli Hämeenlinnan seudulla juuri sen verran, että lahtelainen Milla Bruneau näytti pitkään puskevan väkisin Heinosen ohi eduskuntaan.

Lopulta Heinonen päihitti Bruneaun selvin lukemin, 743 äänen erolla. Heinosen kokonaisäänimäärä putosi viime kerrasta 674:llä ja oli nyt 5 600. Heinosta auttoi se, että Päijät-Hämeen kokoomuksella oli kaksi tasavahvaa naisehdokasta, jotka söivät toistensa mahdollisuuksia. Hollolalainen Kristiina Hämäläinen jäi Bruneausta alle 200 ääntä.

Vaalien kovin kantahämäläinen suoritus oli Lulu Ranteen nousu Hämeen perussuomalaisten ääniharavaksi ja samalla vaalipiirin äänikuningattareksi. Kuva: Pekka Rautiainen
Vaalien kovin kantahämäläinen suoritus oli Lulu Ranteen nousu Hämeen perussuomalaisten ääniharavaksi ja samalla vaalipiirin äänikuningattareksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Forssalla ei olisi varaa jäsentenvälisiin

Demarien viimeisistä paikoista käytiin jäätävä taistelu. Sekä hämeenlinnalaisella Johannes Koskisella (sd.) että lahtelaisella Mika Karilla (sd.) olisi syytä lähettää kukkapuska tai kiitoskortti forssalaiselle Emmi Lintoselle, jonka keräämien äänten ansiosta Forssan suosituin poliitikko Kaisa Lepola (sd.) jäi taas rannalle yli 5 500 äänen saaliistaan huolimatta.

Lepola hävisi lopulta Koskiselle 182 äänellä ja Karille 138 äänellä. Lintonen sai yli puolet reilusta 1 600 äänistään Forssan seudulta. Forssan kaltaisella pikkukaupungilla ei olisi varaa tällaisiin jäsentenvälisiin. Toisaalta kilpailu kuuluu asiaan ja pelin henkeen, eikä ketään voi oikein syyttääkään ehdolle asettumisesta.

Jos Lepola olisi voittanut Karin, olisi Kanta-Häme nuijinut Päijät-Hämeen peräti paikoin 9–5.

Keskustan synkeän romahduksen myötä kumpikin ehdolla ollut istuva kansanedustaja joutuu nyt keksimään muuta tekemistä, kun puolueen ainoan paikan nappasi vahvan kampanjan tehnyt haastajakärki, asikkalalainen Hilkka Kemppi. Listan ykköspaikkaan riitti tällä kertaa kepulaisittain nolostuttavan vaatimattomat 3 601 ääntä.

Lahtelaisen Martti Taljan putoaminen ei yllättänyt ketään, mutta hollolalaista Juha Rehulaa pidettiin vielä jokin aika sitten Hämeen keskustan ykkösnimenä ja ainoana kohtalaisen varmana läpimenijänä. Mitä lähemmäs vaalit tulivat, sitä selvemmin Sipilän hallituksen ensimmäisen perhe- ja peruspalveluministerin vastatuuli oli aistittavissa. Vaalislogankaan – ”Paineissa testattu” – ei ollut uupumuksestaan julkisuudessa avautuneen Rehulan kohdalla se timanttisin valinta.

Kanta-Hämeen puolella kummankin kannatus oli erittäin niukkaa. Sattumaa tai ei, Rehula ja Talja olivat kokoomuksen Milla Bruneaun ohella ainoat kärkipään ehdokkaat, jotka eivät vaivautuneet vastaamaan Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden vaalikoneeseen.

 

Lue myös: Tässä ovat vastaukset kiinnostavimpiin kysymyksiin Hämeen vaalituloksesta

Vihreillä hermoja repivä kisa

Myös vihreiden ainoasta paikasta käytiin hermoja repivä kisa. Aivan ääntenlaskun loppuun asti johtopaikka vaihtui vähän väliä, kun läpi oli menossa milloin näyttävään kampanjaan panostanut asikkalalainen Juha Tapiola, milloin riihimäkeläinen Sari Jokinen – ja vasta viime hetkellä kärkeen kiilannut hämeenlinnalainen Mirka Soinikoski.

Oli jo etukäteen selvää, että vihreiden piirin ykköspaikka irtoaisi suhteellisen vaatimattomalla äänimäärällä, mutta äänet hajautuivat odotettuakin tasaisemmin. Koko kärkikolmikko mahtui lopulta 64 äänen sisään, ja Soinikoski nousi eduskuntaan 2 310 äänellä. Voittajan nimi ei ollut yllätys: Soinikoski oli jo jäsenäänestyksen ykkönen.

Riihimäkeläisen Päivi Räsäsen (kd.) eduskuntauran jatko oli pitkään niin sanotusti Herran hallussa, sillä kristillisdemokraatit vajosi Hämeessä entistä syvemmälle piilevän äänikynnyksen alapuolelle ja sai vain 5,7 prosentin kannatuksen. Räsänen venyi vaalipiirin viimeiseksi läpimenijäksi.

Ilman Räsäsen henkilökohtaista suosiota ympäri vaalipiiriä perussuomalaiset olisi saanut neljännen paikan. Nyt asikkalalaisen Mira Niemisen (ps.) veto riitti ensimmäiselle varasijalle. HäSa

 

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic