Lounais-Häme Forssan seutu

Vaalikoneistoa käynnistellään vielä – Leijonanosa Forssan nykyvaltuutetuista lähtee ehdolle kevään kuntavaaleihin

Kevään kuntavaaleissa listoilta löytyy runsaasti tuttuja kasvoja. Vain Vesa Niininen (sd.) ja Pekka Murtolahti (kd.) ovat varmoja luopujia. Moni miettii vielä jatkoaan.
Huhtikuun 2021 kuntavaaleissa on ehdolla suurin osa tästä joukosta. Vain kaksi Forssan istuvaa valtuutettua on ilmoittanut jättävänsä paikkansa. Vaalikampanjat käynnistyvät toden teolla syksyn kuluessa, mikäli korona ei sotke suunnitelmia. Kuva: Tapio Tuomela
Huhtikuun 2021 kuntavaaleissa on ehdolla suurin osa tästä joukosta. Vain kaksi Forssan istuvaa valtuutettua on ilmoittanut jättävänsä paikkansa. Vaalikampanjat käynnistyvät toden teolla syksyn kuluessa, mikäli korona ei sotke suunnitelmia. Kuva: Tapio Tuomela

Kuntavaalikampanjoissa kiihdytellään Forssassa vielä lähtösuoralla. Valtaosa ryhmistä aktivoituu vasta syyskuussa.

– Aika lailla kesäterässä ollaan, eikä nimiä ei ole vielä aktiivisesti kerätty. Mielenkiintoista, jos koronan takia toreille ei päästä. Se tekee vaaleista meille haasteen, kun kannattajakunta tulee enemmän vanhemmasta porukasta, SDP Forssan paikallistoimikunnan varapuheenjohtaja Jouni Mäkelä aprikoi.

Nykyisistä valtuutetuissa 1–3 pohtii vielä jatkoaan. Työkuvioiden vuoksi muuttamassa oleva Vesa Niininen saattaa jättää valtuuston jo kesken kuluvan valtuustokauden.

– Tilanne on rauhoittunut yhdistysten (Forssan työväenyhdistys ja Tyykikylän demarit) välillä. Saamme vaaleihin varmasti vahvan ehdokaslistan. Ainakin Emmin (Lintonen) viesteistä päätellen hän on jatkamassa innolla, eikä minunkaan ole tarkoitus lyödä hanskoja tiskiin. Vastahan luottamustoimia on takana 40 vuotta, Mäkelä myhäilee.

Kokoomuksella ja Keskustalla myönteinen vire

Forssan Kokoomus aloitti kuntavaalityönsä jo keväällä 2020 Teamsin avulla järjestettyjen seudullisten etätorien muodossa. Elokuussa Kokoomuksella on ollut yksi toritapahtuma Forssassa. Syyskuussa on aika aktivoitua myös seudullisten etätorien merkeissä.

Varmistuneiden ehdokkaiden määrä nousi tällä viikolla kahdesta 14:ään. Nykyisistä 10 valtuutetusta varmuudella jatkaa kuusi ja loput pohtivat vielä jatkoaan.

– Ehdokaskysely alkoi viime keväänä ja on nyt kuumimmillaan. Valtaosa istuvista valtuutetuista on mukana. Fiilis on hyvä ja uskomme listan kasvavan viimekertaisesta. Uusiakin ehdokkaita on jo mukavasti. Monien kanssa keskustelut ovat vasta alussa, vaalipäällikkö Maria Orzech kertoo.

Keskusta aloitti vaalityön aiemmin kuin koskaan. Toreilla on käyty ainakin kuukausittain, sillä ryhmä haluaa näkyä aktiivisesti.

Forssan valtuustossa vaikuttavan Etelä-Hämeen Keskustan piirihallituksen puheenjohtajan Johanna Häggmanin mukaan ehdokkaita on jo joka kunnasta. Vire on ollut myönteinen ja ehdokkuus kiinnostaa.

– Kenestäkään Keskustan valtuutetusta Forssassa en ole kuullut, että jäisi pois. Siinä suhteessa olen rauhallisin mielin. Meillä on paljon kokemusta käytössämme, kertoo jo vuosi sitten ehdokassitoumuksensa allekirjoittanut Häggman.

Nuoret ehdokkaat kiven alla

Ehdokashankinta on ollut Forssan Vasemmistoliitolla kovan työn takana. Varsinkin nuorista ehdokkaista on huutava pula.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapio Virtanen tuumii, että kehnot ajat verottavat ehdokkaita ja kiinnostusta nakertaa myös ulospäin välittyvä riitaisa kuva päätöksenteosta.

– Politiikkaa seuraava näkee varmasti, että aikamoinen turbulenssi täällä on. Ihan muutamia uusia ehdokkaita on saatu. Vanhasta kaartista varmaan 90 prosenttia on mukana. Varmistettuja ehdokkaita on nyt 4 tai 5.

Nimien julkaisun aika on vasta myöhemmin ja kampanjointi pääsee vauhtiin syyskuun alkupuolella.

Forssan seudun Perussuomalaisten kaikki kolme forssalaisvaltuutettua asettuvat ehdolle. Listalla on kahdeksan nimeä ja lisää julkaistaan noin kahden viikon päästä.

– Lista rupeaa olemaan yli puolenvälin. Humppilaa lukuun ottamatta tilanne on hyvä. Forssassa tavoitteena on vähintään 20 ehdokasta ja 8–10 valtuustopaikkaa. Aiemmin mukana olleita on ehdolla ja uusia nimiä on tullut, tiedotusvastaava ja varapuheenjohtaja Sami Mattila selvittää.

Keväällä alkanut vaalikampanja kaatui koronaan, mutta pian on tarkoitus aktivoitua uudelleen.

Vihreät julkaisi ehdokkaita etunenässä

Kevättalvella kampanjoinnin aloittaneet Lounais-Hämeen Vihreät julkaisi ensimmäiset ehdokkaansa jo keväällä. Forssan valtuutetuista Maija Kranni asettuu ehdolle, mutta Merja Isotalo miettii vielä. Ehdokkaita on julkaistu kuusi. Seudullisestikin kiinnostusta on ollut, vaikka Ypäjä on vielä musta aukko.

– Moni on ottanut aktiivisesti yhteyttä, mutta kynnys siihen, että olisi itse ehdolla ja tekemässä päätöksiä, on korkea. Haluamme saada enemmän valtuutettuja joka kunnassa, jotta voimme vaikuttaa paremmin, vaalivastaava Ursula Mansikka tuumii.

Forssan seudun Kristillisdemokraattien riveihin on kevään vaaleihin lupautunut muutamia ehdokkaita. Myönteistä on se, että uusia kasvojakin on mukana. Vaalityö on tähän asti ollut hiljaista puurtamista ja kampanjointi alkaa myöhemmin syksyllä.

Kristillisdemokraattien ainoa valtuutettu Pekka Murtolahti jättää paikkansa.

– Jo viime kerralla ilmoitin, että kuluvan kauden jälkeen en jatka. Ihme tarvitsee käydä, jos vielä takkini käännän, hän naurahtaa. FL

 

Juttua täydennetty 23.8. kello 13.50. Lisätty maininta Kokoomuksen seudullisista etätoreista.

Mistä vaaleissa puhutaan ja keitä on ehdolla?

Kysyimme juttuun haastatelluilta, mikä on Forssassa vaalien kuuma peruna eli asia, joka nousee keskusteluissa ylitse muiden. Nimetä sai vain yhden asian. Ei perusteluja.

Forssan elinvoima (kok.), talous (sd. ja kd.), sote-palvelut (kesk.), oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus (vas.), seudullinen yhteistyö (vihr.) ja Pärjäävä Forssa 2 (ps.).

Vahvistetut ehdokkaat

Kokoomuksen valtuutetuista ehdolla ovat ainakin Mika Penttilä, Sanni Grahn-Laasonen, Minna Penttilä, Jouko Haonperä, Lotta Saarenmaa ja Jaana Lähteenkorva. Ehdokkuutensa ovat vahvistaneet myös Sanna Järvi, Iida Lehtonen, Aarre Lehtimäki, Riikka Kinnunen, Kalle Lahtinen, Jari Hämäläinen, Jari Anufrijeff ja Maria Orzech.

Perussuomalaisten kaikki valtuutetut Matti Luostarinen, Pia Kuparinen ja Sami Mattila pyrkivät uudelle kaudelle. Ehdolla ovat lisäksi Pirita Hipp-Koskenoja, Mika Sarin, Vesa Hiukkanen ja Jari Kantelus.

Vihreiden valtuutetun Maija Krannin lisäksi ehdolla ovat Sofia Vuorinen, Munnu Merilahti, Katja Pouta, Eliisa Lintukorpi ja Pasi Saaresoja.

Jutussa haastatelluista valtuutetuista ehdolla kertoivat olevansa myös Jouni Mäkelä (sd.) ja Johanna Häggman (kesk.).

Ehdokkuutensa vahvistaneita on todellisuudessa jo enemmän, mutta osa puolueista julkaisee tiedot omien aikataulujensa mukaan.

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic