Lounais-Häme

Vaalilistoissa on täytettävää Jokioisilla

Keskustan Jokioisten kunnallisjärjestön puheenjohtaja, valtuutettu Rami Lehtinen toteaa, että todennäköisesti kaksi istuvaa keskustan kunnanvaltuutettua vanhemmasta päästä ei ole enää pyrkimässä seuraavaan valtuustoon. Nimiä hän ei vielä paljasta. Kaikki eivät ole vielä edes päättäneet aikeitaan.

Kuntavaalien ehdokaslista on keskustalla muiden puolueiden lailla vasta alkuvaiheessa. Tiedossa on nyt alle kymmenen ehdokasta.

-Aika myöhään varsinkin istuvat valtuutetut ovat lähteneet liikkeelle, sanoo Lehtinen, joka on itse mukana myös ensi kevään kunnallisvaaleissa. Hän kertoo olevansa tyytyväinen, jos keskusta saa listoilleen viime kuntavaalien tapaan 32 ehdokasta. Kaikki sen päälle on plussaa.

-Ei tämä helppo kausi ole tässä murroksessa. Kun vielä ajattelee sote-uudistuksen vaikutuksia, kyllähän tämä hankalaksi menee.

Jokioisten työväenyhdistys pohtii vaalikuvioita ensi viikon kokouksessaan. Valtuutettu Jyrki Kanerva (sd.) toteaa, että vaatii vielä kovaa työtä saada 25–30 kuntavaaliehdokkaan lista kokoon.

-Saa nähdä, kuinka käy. Varmaan joka puolueella on sama juttu, ettei nimiä saa nyt hyvin. Ehdokkaat ovat etsittävä. Toivoisi, että ihmiset olisivat itse hiukan aktiivisia. Jos toiminta kiinnostaa, sanoisi sen reilusti.

SDP:llä on nykyisin kuusi valtuutettua, joista osa pohtii edelleen.

-Itsekään en ole päätöstä tehnyt, vaikka pian täytyy tehdä, jos aikoo ehdokkaana olla, Kanerva sanoo.

-Valtakunnallisten kannatusprosenttien mukaan meillä olisi hyvät mahdollisuudet lisätä valtuustopaikkoja, mutta vaaleissahan sen vasta näkee.

Jokioisten Vasemmistoliiton puheenjohtaja, valtuutettu Charlotte Nummenranta summaa, että tässä vaiheessa heillä on koossa noin puolet tavoitteesta eli viime kunnallisvaalien ehdokasmäärästä 22.

-Ainakin sen yritämme saada kokoon. Olemme vasta aloitelleet, kun tämä tuppaa jäämään viime tinkaan.

Vasemmistoliiton nykyisistä valtuutetuista kukaan ei ole ehdottomasti kieltäytynyt asettumasta ehdolle, mutta osa empii omien kiireidensä kanssa.

-Nykypäivä on niin hektistä, että heidän on mietittävä pidempään. Toisilla on tapakin ilmoittaa vasta viime hetkillä.

Vasemmistoliitolla on Jokioisten valtuustossa nyt neljä valtuutettua, ja toiveena on saada siihen lisäystä.

-Katsotaan nyt. Valtakunnan politiikkakin sanelee aika paljon tätä kunnallispolitiikkaa, Nummenranta sanoo.

Jokioisten Kokoomuksen puheenjohtaja Kari Järvinen toteaa, että koossa on tässä vaiheessa noin kolmannes tavoitteesta, joka on 15 ehdokkaan lista.

-Maalla on usein niin, että hyvin aktiivinen etsintä painottuu lähemmäs vaaleja.

Kokoomuksella on nyt Jokioisilla kolme valtuutettua, joista yhden ehdokkuudesta ei ole varmuutta. Tavoite on Järvisen mukaan parantaa puolueen asemaa valtuustossa.

Perussuomalaisten toinen valtuutettu Mira Kulmala-Sjöman on asettumassa ehdolle, mutta Jarmo Kalliola on nykyisin töissä kiinni Kajaanissa. Ehdokkaita ei ole hänen mukaansa kauheasti metsästetty.

-Sellaista hiljaista kuulostelua on vasta tehty.

Perussuomalaisten tavoitteena on kymmenen ehdokasnimen lista.

-Kaksi paikkaa täytyy vähintään saada pidettyä, mutta parempi olisi, jos saisi lisää, sanoo Kulmala-Sjöman.

Virheiden valtuutettu Leena Puura pitää tavoitteena ainakin kuuden nimen ehdokaslistaa.

-Tavoittelemme tietenkin kahta valtuutettua, että saisimme hallituspaikan. Muuten se on turhan yksinäistä.

-Menestys riippuu ehdokkaista, mutta uskon, että meille on tulossa ihan hyvät ehdokkaat.

Historiaa tuntuvat olevan maalaiskunnassa ne ajat, kun isot puolueet saivat kokoon niin sanotun täyden listan.

Kukin puoluehan voisi asettaa kunnassa enintään puolitoistakertaisen määrä ehdokkaita valtuuston kokoon nähden. Jos kunnassa valitaan siis 27 valtuutettua, puolueella voi olla enintään 40 ehdokasta.

Täyden listan etuna on äänien laaja haravointi. Jokainen ääni kerryttää puolueen saamaa äänipottia ja kohentaa siten omien ehdokkaiden vertauslukuja.

Vielä toimivampaa on saada ehdokaslistalle valovoimaisia ehdokkaita, todellisia ääniharavia, jotka vetävät perässään muita vallan keskiöön. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti