Lounais-Häme Hämeenlinna

Vaalipaneeli yksimielinen: Päärata pitää saada mukaan hallitusohjelmaan

Ilmastonmuutoksen torjumiseen Hämeen Sanomien, Forssan Lehden ja Ylen vaalipaneelin osanottajilla globaaleja ja paikallisia konsteja.
Paneeliin osallistui tällä kertaa ennätysmäärä puolueiden ja liikkeiden edustajia. Mukana olivat Johannes Koskinen (sd.), Lulu Ranne (ps.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Sari Jokinen (vihr.), Päivi Räsänen (kd.), Johanna Häggman (kesk.), Hanna Rokkanen (vas.), Kari Aaltonen (sin.). Olli Herranen (liik.) ja Kimmo Kautio (tl.). Kuva: Tomi Vesaharju
Paneeliin osallistui tällä kertaa ennätysmäärä puolueiden ja liikkeiden edustajia. Mukana olivat Johannes Koskinen (sd.), Lulu Ranne (ps.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Sari Jokinen (vihr.), Päivi Räsänen (kd.), Johanna Häggman (kesk.), Hanna Rokkanen (vas.), Kari Aaltonen (sin.). Olli Herranen (liik.) ja Kimmo Kautio (tl.). Kuva: Tomi Vesaharju

Hoitajamitoituksesta löytyi Hämeen Sanomien, Forssan Lehden ja Ylen vaalipaneelissa kohtalainen yksimielisyys. Useimmat kannattivat sen lakiin kirjaamista. Sen sijaan verotus jakoi jonkin verran mielipiteitä, samoin keinot ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Kanta-Hämeen kannalta rohkaisevaa oli, että panelistit pitivät pääradan lisäraiteen puolesta lobbaamista ensiarvoisen tärkeänä heti hallitusneuvotteluissa.

Johannes Koskinen (sd.) muistutti, että edellisellä hallituskaudella päästiin jo kohtuullisen pitkälle suunnitelmissa parantaa päärataa Tikkurilasta ylöspäin. Nyt päättyvän hallituskauden raideliikennettä koskevaa suunnittelua hän piti hapuilevana.

– Turun suunta on saanut etupainotteisesti rahaa. Hallitusneuvotteluissa pitääkin olla tarkkana, jotta pääradan tarpeet tulevat kirjatuksi.

 

Maakuntahallituksessa istuva Sari Jokinen (vihr.) korosti, että pääradan parantaminen on ehdottomasti myös ilmaston kannalta tärkein raidehanke.

Hän muistutti, ettei maakuntakaavassa ole mitään uutta ratayhteyttä, vaan lähtökohta on, että lisäraiteet tehdään nykyiselle ratalinjaukselle.

 

Nuorten huoleen ilmastosta panelistit reagoivat kaksijakoisesti. Lulu Ranne (ps.) muistutti, että Suomessa ympäristö- ja ilmastoasiat on hoidettu esimerkillisesti.

– Vedet ilma ja ympäristö ovat puhtaimpia koko maailmassa. Ilmastokysymykset ovat globaaleja ja vaativat kansainvälisiä sopimuksia, jotta toimenpiteillä on vaikutusta. Yksin emme voi vaikuttaa.

Päivi Räsänen (kd.) ja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) muistuttivat että suomalainen tutkimus, koulutus ja alan innovaatiot ovat maailman kärkeä, joten maalla on paljon annettavaa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Fossiilisille polttoaineille pitää Jokisen mielestä saada eräpäivä. Myös metsien hakkuita pitäisi hänen mielestään rajoittaa.

Hän olisi valmis myös vaikuttamaan ruokailutottumuksiin kasvisruokapäivillä päiväkodeissa, kouluissa ja vanhustenhuollossa.

Metalliteollisuudessa työskentelevä Hanna Rokkanen (vas.) taas korostaa kiertotalouden tärkeyttä.

– Kestäviä hyödykkeitä, joita pystyy korjaamaan. Ei aina uudistuotantoa. Korjaamisesta ja huollosta löytyy töitä ja materiaalit kiertävät melkein ikuisesti.

 

Tuloverotuksen kiristys, etenkään pieni- tai keskituloisten, ei saanut panelistien keskuudessa kannatusta edes taantumatilanteessa.

– Jos keskituloisten verotusta kiristetään, se heikentää ostovoimaa ja kiristää edelleen taloutta, arvioi Johanna Häggman (kesk.). Hän ei nostaisi arvonlisäverojakaan.

Koskisen mukaan varallisuuteen liittyviä veroja voisi kiristää. Grahn-Laasonen taas olisi valmis asettamaan haittaveroja, samoin Räsänen.

Hämeen Sanomien, Forssan Lehden ja Ylen yhteistä vaalikeskustelua vetivät päätoimittaja Petri Hakala ja toimittaja Tiina Kokko. FL

Lue myös analyysi

Uusimmat

Fingerpori

comic