Lounais-Häme

Vaalit, joissa äänestettiin ristiin

Suomen Kuntaliiton valtuusto päätti vuoden 2015 marraskuussa uudistaa yhdistyksen sääntöjä. Yhdistyksen ylimmän toimielimen, valtuuston nimi muuttuu ensi vuoden alussa valtuuskunnaksi.

Uusi toimielin korvaa kuntapäivät.

-Valtuuskunta on kuntien edunvalvonnan päättävä elin, Kuntaliiton hallintoasiantuntija Nina Eriksson kertoo.

Valtuuskunnan kokouksessa valitaan muun muassa hallitus, hyväksytään budjetti ja toimintasuunnitelma yhdistyslain mukaan.

76-jäsenisen valtuuskunnan 66 jäsentä valitaan vaaleilla neljäksi vuodeksi kerrallaan. Valtuuskunnan jäsenten ja varajäsenten pitää olla kunnan valtuutettuja.

-Perusajatus oli, että vaalin tulos heijastaa kunnallisvaalien tulosta, Eriksson muotoilee.

Se ei tosin aina onnistu, sillä listalla ei ole pienpuolueita. Esimerkiksi Meidän Tammelalla ei ole listaa.

 

Kuntaliiton jäsenkunnat valitsivat ensin edustajat vaalipiirikohtaisille kuntapäiville, joilla nimettiin ehdokaslistat valtuuskunnan vaalia varten.

Valtuuskunnan jäsenten vaali toimitetaan vaalipiireittäin. 66 paikkaa jaetaan vaalipiirien kesken niiden asukaslukujen mukaisessa suhteessa.

Rekisteröity puolue, jolla on edustus vähintään yhdessä vaalipiirin kunnan valtuustossa, voi valmistella yhden ehdokaslistan. Esimerkiksi Hämeen vaalipiirin ehdokaslistoilla on seitsemän puolueen ehdokkaita Hämeen alueelta.

Esimerkiksi vasemmistoliiton listalla on vain lahtelaisia ehdokkaita. Kokoomuksen listalla on ehdokkaita seitsemästä kunnasta; kuntia on kaikkiaan 20.

Lounaishämäläisiä on vain vihreiden, kokoomuksen, demareiden ja keskustan listoilla.

 

Forssan Kokoomuksen puheenjohtajan Jaana Lähteenkorvan mukaan valtuutettuja oli ainakin Forssassa informoitu äänestyksestä.

-Onhan koko asia vähän komplikatorinen, Lähteenkorva muotoili.

Siihen hän ei ota kantaa, minkälainen merkitys asialla yleisesti ottaen on.

Forssassa listaäänestys heijasti täysin kunnallisvaalien tulosta. Demareilla on 14 valtuutettua ja sdp:n lista sai 14 ääntä. Äänimäärä kerrottiin asukasluvun mukaisella suhdeluvulla.

Kokoomuksella on kymmenen valtuutettua ja kokoomuksen lista sai kymmenen ääntä. Vasemmistolla on kuusi valtuutettua ja vasemmiston lista sai kuusi ääntä. Perussuomalaisilla on kolme valtuutettua ja lista sai kolme ääntä. Vihreiden lista sai kaksi ja kristillisdemokraattien yhden äänen valtuutettujen mukaan.

Kaikissa naapurikunnissa äänet eivät menneet kunnallisvaalien heijastamana.

-Joillekin paikallinen edustaja voi olla tärkeämpi kuin oman puolueen edustaja, Lähteenkorva totesi.

 

Myös Jokioisilla äänestettiin kunnallisvaalien tuloksen mukaan. Toisen puolueen listalle ei menty.

Humppilassa keskusta, vasemmisto ja vihreät saivat niin monta ääntä puolueidensa listoille kuin on valtuutettujakin. Mutta sitten lähdettiin toisen puolueen listalle.

Valtuustossa on kuusi demaria, mutta ääniä puolueen lista sai seitsemältä valtuutetulta. Kokoomuksen lista sai kaksi ääntä, vaikka valtuutettuja on viisi. Kaksi äänestyslipuketta hylättiin.

Humppilan Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Janne Kankare sanoo, että äänestys oli yhden sortin farssi.

Hän tunnustaa, että hänen äänensä oli toinen hylätyistä. Toinen oli hänen vieruskaverinsa Vesa-Pekka Hirviojan (kok.).

-Ennen äänestystä kysyimme, onko väliä, miten tai mihin numeron laittaa ja vastaus oli, että ei mitään väliä. Kun ääniä laskettiin, yllätyksekseni äänemme hylättiin, koska olin laittanut numeron alle viivan.

Kankare toteaa, että olisi pitänyt vaatia uusi vaali, jos se yleensä olisi ollut mahdollista, mutta hän ei sitä siinä tilanteessa tajunnut.

-Harmittaa listamme ehdokkaan Jaana Lähteenkorvan puolesta. Olisin halunnut, että hän pääsee läpi.

Ryhmän joukossa oli kolmaskin, joka ei antanut ääntä kokoomuksen listalle.

-Joukossa oli yksi loikkari, Kankare harmittelee.

 

Tammelassa keskustan lista sai vain yhdeksän ääntä, vaikka keskustalaisia on kymmenen. Demareita on kuusi ja lista sai kuusi ääntä. Kokoomuslaisia on viisi ja lista sai kuusi ääntä. Vasemmiston lista ei saanut yhtään ääntä, vaikka vasemmiston valtuutettuja on yksi. Vihreät ja perussuomalaiset saivat yhden äänen niin kuin on valtuutettujakin. Vaaleissa jätettiin neljä tyhjää ääntä.

 

Somerolla on 17 keskustan valtuutettua, mutta puolueen lista sai vain 15 ääntä. Kokoomuksella on seitsemän, mutta heidän listansa sai vain kuusi ääntä. Perussuomalaisilla on kaksi valtuutettua, mutta puolueen lista sai vain yhden äänen. Demareita on seitsemän, mutta puolueen lista sai vain kuusi ääntä. Vihreät ja kristillisdemarit saivat kumpikin listoilleen yhden lisä-äänen. Yksi lipuke hylättiin.

Urjalassa äänestys noudatti lähes kokonaan kunnallisvaalien tulosta. Yksi äänestyslipuke hylättiin ja yksi valtuutettu oli poissa, joten yllätyksiä ei tullut. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic