Lounais-Häme

Vaarallinen jäte hyötykäyttöön pois roskiksista

Loimi-Hämeen Jätehuollon 20 toimintavuoden aikana alkupuoliskolla vaarallisia jätteitä kertyi eniten kokoon juuri vuosittaisilla keräyskierroksilla. Nyttemmin ihmiset tuovat suurosan vaarallisista jätteistä suoraan LHJ:n jäteasemille.

– Ihmiset ovat oppineet käyttämään meidän jäteasemiamme. Vaarallisten aineiden määrä on keräyksessä vähentynyt. Asemille tuodaan niitä nykyisin enemmän. Ihmiset tietävät, että kotitalouksista ja maatalouksista voi tuoda vaarallisia jätteitä maksutta aina, kun jäteasema on auki, toteaa LHJ:n työnjohtaja Tommi Savo.

Parhaillaan jatkuvan ekotekotempauksen lisäksi vaarallisia jätteitä voi viedä Lounais-Hämeessä Forssan Kiimassuon jäteasemalle, Urjalan jäteasemalle, Someron jäteasemalle ja Loimaan jäteasemalle. Lisäksi Jokioisilla ja Tammelassa on vaarallisen jätteen kontit.

LHJ:n viestintäpäällikkö Pasi Kaskinen arvioi, että yli 10 vuotta sitten ihmisille oli kertynyt vaarallisten aineiden varastoja, jotka on saatu nyt keräyksillä purettua.

– Ihmiset näyttävät oppineensa laittamaan vaaralliset jätteet erikseen ja tuomaan tänne käsittelyyn.

Ilmainen ekotekotempaus on tarkoitettu kotitalouksien ja maatilojen vaarallisille jätteille. Ekotekokeräyksistä puolet järjestetään Loimi-Hämeen Jätehuollon alueella keväällä ja puolet syksyllä – sujuvuuden vuoksi. Eniten keräykseen tuodaan maaleja, kiinteitä öljyjätteitä, torjunta-aineita ja akkuja.

Maaleja ja akkuja tuonut Aulis Alasentie pitää jokavuotista keräystä hyvänä, kun maaleja tuntuu aina kertyvän nurkkiin.

Lounaishämäläiset vievät kiitettävästi vanhentuneet lääkkeensä alueen apteekkeihin, joista Loimi-Hämeen Jätehuolto ne kerää ja lähettää eteenpäin Ekokemille.

– Kerättyjen lääkkeidän määrä on oikeastaan tuplaantunut viiden vuoden aikana. Ihmiset ovat alkaneet tosi hyvin lajitella lääkejättteitä ja viedä niitä apteekkiin. On hyvä suuntaus, ettei niitä enää laiteta hirveästi vessanpönttöön, Tommi Savo sanoo.

Vaarallisia jätteitä ei pidä tuoda ekotekotempauksen pysäkkipaikkoihin etukäteen vaan vain ilmoitettuna ajankohtana, jolloin paikalle tulee kolme keräysautoa ja henkilökuntaa. Jätteiden lajittelua ja käsittelyä hankaloittaa se, jos keräykseen ilmestyy epämääräisiä nesteitä pullossa. Jätteitä ei pidä varsinkaan sekoittaa keskenään.

– Onneksi ihmiset yleensä tuovat vaaralliset jätteensä samoissa astioissa kuin ovat ostaneetkin. Näin niiden säilyttäminen kotonakin on turvallista, Savo sanoo.

– Joudumme kuitenkin lajittelemaan erikseen mm. liuottimet, jarrunesteet ja pesuaineet.

Kiimassuolla ei jatkokäsitellä vaarallisia jätteitä, vaan ne lähetetään jäteasemalta eteenpäin hyötykäyttöön.

Ekotekokeräyksessä ei oteta vastaan kyllästettyä puuta eikä elektroniikkaromua, mutta kotitaloudet voivat tuoda niitä ilmeiseksi jäteasemille, kunhan kestopuuta ei ole kuutiota enempää. Yritysten vaaralliset jätteet ovat aina maksullisia, ja niitä otetaan vastaan ainoastaan jätteidenkäsittelyalueilla. FL

 

Vaarallisiakemikaalejakilokaupalla
Vaarallisia kemikaaleja kerätään Suomessa 4-5 kiloa asukasta kohti vuodessa. Vaarallisia aineita on myös esimerkiksi sähkölaitteissa ja akuissa.Maaseutualueella syntyy asukasta kohden enemmän vaarallisia jätteitä kotioloissa kuin keskustoissa.Loimi-Hämeen Jätehuolto ottaa vaarallisten jätteiden keräystempauksessa vastaan mm. jäteöljyt ja öljynsuodattimet, romuakut, paristot ja pienakut, jarru-, kytkin- ja jäähdytinnesteet, lääkkeet ja elohopeakuumemittarit, maalit, liimat, lakat ja puunsuojat, liuotinaineet, loisteputket ja energiansäästölamput, myrkyt, torjunta- ja kasvinsuojeluaineet, hapot ja emäkset sekä aerosolit.Ekotempaus kiersi alkuviikosta jo Forssaa ja eteläistä Tammelaa. Tänään keskiviikkona keräys jatkaa Tammelan kierrosta. Urjalan vuoro on 31.5., Someron 1.6. ja 2.6.Ekotekopysäkit ja ajat: www.lhj.fi/palvelut/ekotekotempaus/

Uusimmat

Fingerpori

comic