Lounais-Häme

Vaarallinen puoskarointi halutaan kuriin – ministeri Saarikko: "Lainsäädäntöä kehitettävä"

Terveydelle vaaralliset uskomushoidot on kiellettävä ja kaikki lapset rokotettava vanhempien uskomuksista riippumatta, näkevät Kanta-Hämeen kansanedustajat.

Siihen yksimielisyys epätieteellisten hoitojen kohtelusta sitten loppuukin. Aihe on vaikea pala ja rajanveto hankalaa.

Paine uskomushoitojen ja -hoitajien sääntelylle eli ”puoskarilaille” on kasvanut hopeavesikohun myötä. Myrkyllistä hopeavettä on ainakin Pohjanmaalla juotettu jopa pikkulapsille ”antibioottien sijaan”.

 

Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) kannattaa hoitojen harmaan alueen perinpohjaista perkaamista.

-Pidän sitä erittäin tärkeänä. Sen jälkeen on tehtävä tutkimuksiin perustuvat lakipykälät säätelemään tätäkin aluetta. Tarvetta totisesti on.

-Kaikki vaaralliset, ihmisille vahinkoa aiheuttavat puoskaroinnit pitää kieltää, mutta ensin on selvitettävä, mitkä ovat vaarallisia ja mitä lainsäätäjän pitää niiden osalta tehdä.

 

Tarja Filatov (sd.) ei innostu puoskarilaista vaan lisäisi ensisijaisesti kuluttajavalistusta ja markkinoinnin totuudenmukaisuuden valvontaa.

-Jos lääketieteen ulkopuoliset hoidot eivät ole ihmisen terveydelle vaarallisia, niitä ei ole tarvetta estää. Voivathan ne tuoda hyvää mieltä ja oloa, hän huomauttaa.

Hänen mielestään vain asiantuntijavoimin vaarallisiksi todistetut hoidot pitäisi kieltää ja lasten hoitamatta jättämiseen luotava pelisäännöt.

-Rokottamatta jättäminen on vaarallista, koska rokotteen vaikutus perustuu kattavuuteen. Tässä olisin valmis miettimään nykyistä rajumpia keinoja kattavuuden säilyttämiseksi.

 

Timo Heinonen (kok.) näkee, että jo potilasturvallisuuden lisäämiseksi myös uskomushoidot pitää saattaa saman sääntelyn piiriin kuin lääketieteelliset hoidot.

Vakavasti sairaita ei hänen mielestään tulisi päästää lainkaan uskomushoitajien käsittelyyn.

– Ihmisten valinnanvapautta tulee suojella, mutta sairaan ihmisen heikentyneen päätöksentekokyvyn hyväksikäyttöä ei tule sallia.

Hänestä sääntely myös selkiyttäisi villinä rehottavaa hoitojen viidakkoa ja samalla edesauttaisi kokonaisuuden jäsentämistä ja erilaisten hoitojen ja hoitajien oikeudenmukaista kohtelua.

 

Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei osaa sanoa, olisiko puoskarilaki tarpeen vai ei. Hän kuitenkin parantaisi uskomushoitojen nykyisellään olematonta valvontaa.

-Niiden teho perustuu pitkälti plasebo- eli lumevaikutukseen. On tärkeää, että ihminen kokee saavansa apua oireisiin, esimerkiksi kipuihin. Jokaisen itse kokema kipu on kuitenkin henkilökohtainen ja aito ihmiselle itselleen.

Hopeaveden kaltaisen myrkyllisen tropin Pekonenkin toki tuomitsee, samoin potilaan saattamisen hengenvaaraan uskottelemalla, että uskomushoito voisi korvata lääketieteellisen hoidon.

 

Päivi Räsänen (kd.) on vaatinut puoskarilakia jo pitkään, viimeksi pari viikkoa sitten Helsingin Sanomien yleisönosastolla.

-Mallia voisi hakea Ruotsista, missä syöpäsairaita, raskaana olevia ja alle kahdeksanvuotiaita voi hoitaa vain henkilö, jolla on lainmukainen terveydenhoidon koulutus.

Räsäsen mielestä uskomushoitojen pitäisi aina erottua täysin selvästi lääketieteellisestä hoidosta, markkinoinnista lähtien.

Hänestä on väärin, että esimerkiksi hopeavettä saadaan mainostaa terveystuotteena ja suositella myös lapsille ja raskaana oleville.

-Jo muutama ruokalusikallinen voi johtaa myrkytykseen.

Hän mainitsee myös vanhan tapauksen, jossa luontaishoitaja oli ylipuhunut diabetesta sairastaneen lapsen vanhemmat vaihtamaan insuliinihoidot kuhne-kylpyihin – kohtalokkain seurauksin.

 

Puoskarilain puuttuminen johtuu Räsäsen mukaan muun muassa voimakkaasta lobbauksesta.

-Uskomushoitojen ympärillä pyörii iso bisnes. Nyt tarvittaisiin terveydenhuollon ammattilaisten ja tutkijoiden vahvaa viestiä.

Oma kysymyksensä on, pitäisikö lain suojella kuluttajia terveyshumpuukilta nykyistä paremmin muistakin kuin turvallisuussyistä.

-On kuluttajansuojan kannalta kestämätöntä, mikäli lupaukset kalliin hoidon vaikuttavuudesta osoittautuvat katteettomiksi, Räsänen toteaa. FL

Poliitikkoja haastateltiin sähköpostitse. Kanta-Hämeen kansanedustajista opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ei vastannut kysymyksiin.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti